MENÜ
İzmir 35°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İki Yakanın Slow Food'çuları Patmos Adasında Buluşuyor
Yaşam
21 Temmuz 2015 Salı 08:00

İki Yakanın Slow Food'çuları Patmos Adasında Buluşuyor

Uluslar arası Slow Food Hareketinin Türkiye ve Yunanistan'ın Ege kıyılarında ki üyeleri 25 – 26 Temmuz 2015 tarihlerinde Yunanistan'ın Patmos adasında buluşacak. On iki adanın kuzey bölümünde yer alan 3 bin nüfuslu şirin Patmos; Aegean Sl

Türkiye'den Slow Food Foça Zeytindalı ve Bodrum Yavaş Gari, Yunanistan'dan Patmos ve Dedeağaç (Alexandroupolis) convivium'ları ile 20 yıldır yerel tohumların korunması ve kullanılması konularında mücadele veren Peliti grubunun katılacağı festivalde yerel ürün ve bunlardan yapılan yemeklerin tanıtım ve tadımı yapılacak. Slow Food felsefesin tartışıldığı oturumlar gerçekleştirilecek. Conviviumların çalışmaları ve bölgesel tanıtımlarını içeren sunum ve filmler izlenecek. 

Festivalde, Foça Zeytindalı'nı lider Gül Girişmen, Bodrum Yavaş Gari'yi Deniz Kurtsan, Alexandroupolis(Dedeağaç)'ı Slow Food Trakya Kurucusu ve Yunanistan Slow Food Gençlik Ağı Koordinatörü Pavlos Giorgiadis, Peliti grubunu Vasso Kanellopoulou ve Iro Benessaiah temsil edecek.
-Adalılara Foça'nın Çekme Makarnası
Festival 25 Temmuz günü Saat 10.00 da geleneksel ürün pazarının kurulmasıyla başlayacak. Foça Yeryüzü Pazarı standında Karabaş otu, Dağ kekiği, Foça Tarhanası, Pekmez, Nar ekşisi, Elma Sirkesi Papatya, Susam, Bal gibi ürünler olacak. Yemek tanıtım ve yapım etkinlikleri kapsamında açılacak yemek atölyelerinde Foça'lılar Nuh'un Ambarı” (Ark Of taste)kaybolmaya yüz tuttuğu kayıt altına alınmış ürünler listelerine giren ürünleri Çekme Makarna ve Börek Börülce, Bodrum Yavaş Gari Birliği ise Gambilya Fasulye ve Lokum Pilavı pişirecek.
-Açık Oturuma Yunan Tarım Bakanı`da Katılacak
25 Temmuz 2015 günü Saat 18.00'de yapılacak Yunan Yemek Kültürünü Nasıl Koruruz? konulu açık oturuma Yunan Tarım Bakanı Vangelis Apostolou, Slow Food Vakfı Başkanı Piero Sardo, Yunan yemek kitapları yazarı Giorgos Pittas, Slow Food İsviçre Eş Başkanı ve Slow Food Patmos Birliği üyesi Josef Zisyadis'te katılacak. Saat 20.00'de katılımcılar yerel gıda ve içecekleriyle festival alanında olacaklar.
21.30'da sırasıyla Tassos Boulmetis`in, 2003 yapımı Bir Tutam Baharat”, Nilgün Yanık'ın Mart 2015 yapımı Bodrum - Milas Yavaş Peynir(Slow Cheese) Festivali” adlı filmleri izlenecek.
26 Temmuz 2015 günü programı ise, Patmos spesiyalitelerinden Patmos'un sarı bezelyesinden Fava”, geleneksel keçi peyniri Mizithra”, Yunan şarapları, Doğal buzlu çay ve Tatlılar'a ayrılmış durumda. 26 Temmuz 2015 günü ayrıca Lea Binzer'n 2011 yapımı Pelikan`ın izleri”, Pavlos Giorgiadis'n "Tarım'da Kriz" filmleri gösterilecek.
Türkiye'nin ilk ve tek Earth Marketi(Yeryüzü Pazarı) etiketli Foça Zeytindalı Grubunun Lideri Gül Girişmen; Slow Food'un ilke ve hedefleri olan iyi, temiz, adil gıdanın; mevsiminde ve sürdürülebilir tarım yöntemleri kullanılarak elde edilen ürünleri direkt olarak tüketici ile buluşturduğunu, aynı anlayışla hareket eden dünya insanlarını da yakınlaştırdığını söyledi. Girişmen; Daha önce değişik ülkelerde katıldığımız etkinliklerde yaptığımız gibi ülkemizi ve ilçemiz Foça'yı en iyi şekilde temsil edeceğiz. Geçen yıl İtalya'da seçildiğimiz Dünyanın En İyi Yeryüzü Pazarı” ünvanımızla bu kez Patmos'ta Yunanlı dostlarımızla buluşacağız” dedi.
İki kıyıyı yerel ve geleneksel lezzetlerle birleştirecek festivalin, programa dahil grupların yanı sıra Foça, Bodrum ve Türkiye'nin değişik bölgelerinden gelecek ziyaretçilerle şenlik havasında geçmesi bekleniyor.
Seyfi Gül

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Ayşe Yeşilyayla
 18 Nisan 2021 Pazar 19:12
Çok güzel İremcim teşekkür ederiz bu güzel bilgiler için
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi