MENÜ
İzmir 10°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir Kent Kitaplığı  dalya” dedi
Güncel
7 Ocak 2015 Çarşamba 09:04

İzmir Kent Kitaplığı dalya” dedi

İzmir Kent Kitaplığı dalya” dedi

Tarihiyle, bugünüyle, yaşam biçimiyle İzmir`i anlatan kitapların yer aldığı İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Kitaplığı’nda 100. eser de yayınlandı. Başkan Aziz Kocaoğlu, kentin geçmişine dair bilgilerin toparlanması ve değerlerinin gün ışığına çıkartılıp insanlığa sunulmasının, kendileri için önemli bir  hedef olduğunu söyledi.

 

Kentin önemli değerlerini geleceğe taşımak ve kent belleğini oluşturmak misyonuyla yola çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Kitaplığı, 100. kıtaba ulaşarak “dalya” dedi. Basımı tamamlanan son 7 yeni eser, Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nde (APİKAM) gerçekleştirilen toplantıyla tanıtıldı.  Moderatörlüğünü Gazeteci-Yazar A.Nedim Atilla’nın üstlendiği toplantıya yeni eserlerin yazarlarından Nuri Bilgin, Başak Ocak, Ertan Daş ve Orhan Beşikçi’de katıldı.

Kent Kitaplığı serisinde, tarihiyle, bugünüyle, yaşam biçimiyle İzmir`i anlatan kitaplara yer verdiklerini hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Kentimizin geçmişine dair bilgilerin toparlanması ve değerlerinin gün ışığına çıkartılıp insanlığa sunulması, çok önemli bir  hedefimiz. İzmir, 81 vilayetin içersinde  her bakımdan çok farklı bir kent. Gücünü de tarihinden, insanının yapısından, kimliğinden, kişiliğinden alıyor. Bilim insanları, kanaat önderleri ve üniversitelerimizle birlikte kenetlendikçe aynı istikamette yürüdükçe, kolkola girdikçe, pozitif düşünüp pozitif eylemler yaptıkça, İzmir yoluna hızlı adımlarla devam edecektir” diye konuştu.

 

Kent belleğine ışık tutuyor

2000 yılından beri tarih, sanat tarihi, mimarlık, biyografi gibi pek çok farklı konuda yayınladığı çalışmalar ile kentin kültürel yaşamını zenginleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Kitaplığı,  İzmirlilerin ilgisi ve desteğiyle hem İzmir`in hem Türkiye`nin önemli bilim ve fikir insanlarının değerli çalışmalarını okuyuculara sundu. Türk arkelojisinin önemli ismi Ekrem Akurgal`dan Rauf Beyru`ya, Bilge Umar`dan Salih Özbaran`a kadar İzmir kent tarihine ışık tutacak pek çok önemli ismin eserleri yayınlanırken, 100. kitap Cihan Özgün’ün “Bereketli Topraklarda Üretmek Ve Paylaşmak /İzmir Ve Çevresinde Ticari Tarım (1844-1914)” isimli eser oldu.

 

İşte son 7 yeni eser

Kent Kitaplığının 94’üncü eseri Başak Ocak ve Özlem Yıldırır Kocabaş’ın “Bir Hastane Öyküsü” isimli eseri.  Kitap 1851 yılında hastalarına kapılarını açan İzmir Gureba-i Müslimin Hastanesi’nin çalışmaları ve hizmetlerini anlatmakla beraber aynı zamanda Cumhuriyet Dönemi sağlık politikalarının İzmir’deki yansımaları, İzmir’de faaliyet gösteren kimi hastaneler ve İzmir Gureba-i Müslimin Hastanesi’nin bulunduğu semt hakkında bilgiler sunuyor.

95.  kitap ise Nuri Bilgin’in “Kimlik İnşası” isimli eseri. Yazar bu kitabında kimlik inşa sürecini adım adım izleyerek insanın kendisiyle, diğerleriyle, kentiyle ve çevresiyle ilişkilerinde yaşadığı kimlik sorunlarının çeşitli yönlerine işaret ediyor. Bilgin kimlik inşasını; kategorilendirme ve grup aidiyeti, modernlik, birey ve öznenin belirmesi, ötekinin icadı,  sosyal etiketler ve damgalar, kolektif belleğin şekillendirilmesi, kent kimliği ve kimliğin mekansallaştırılması, siyasal toplumun yapısı ve ulusal kimlik eksenlerinde ele alıyor.

96. kitap Ertan Daş’ın “Taşa Kazınan Hayatlar” isimli eseri. Daş bu kitabında yalnızca Yakaköy’ün değil Bornova’nın, İzmir’in ve hatta bütün bölgenin tarihine ışık tutabilecek pek çok bilgiyi barındıran mezar taşlarını, çoğumuzun bilmediği yönleri ile inceliyor.

97. kitap Orhan Beşikçi’nin “İzmir’den Yadigar” isimli eseri.  Basmane ve çevresini; tarihi, mimari ve arkeolojik değerlere ev sahipliği yapan kültür varlıklarının yoğun olduğu bir açık hava müzesine benzeten yaza, sokak aralarında bulunan kültür varlıklarına yer vermiş; ilgili kurum ve kuruluşların dikkatini çekmeyi, tescilli olmayan eserlerin tescillenmesini, araştırmacıların işlerini kolaylaştırmak için adres göstermeyi amaçlamış.

98. kitap Nihan Koçboğan’ın “Hamza Rüstem ve Oğulları” adlı eseri. (Fotoğraf mesleğinde bir yüzyıl)- Hamza Rüstem ve oğullarının yüzyıllık mesleki serüveni konusunda bir inceleme ve araştırma.. Kitapta, yüzyıla yayılan bu serüvenin hiç kesintiye uğramadan sürmüş olmasının önemi üzerinde duruluyor.

99. kitap İzmir Büyükşehir Belediyesince hazırlanan “Siyasette İzmir’in kadınları” isimli eser. 1930 yılından bugüne kadar, İzmir’i Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde temsil etmek üzere seçilen kadın milletvekilleri, belediye başkanları ve belediye meclis üyelerine yer verilen kitapta, İzmir’in kadın milletvekilleri ve belediye başkanlarının kısa hayat hikâyelerinin yanı sıra belediye meclis üyelerinin bir listesi yer alıyor. Bu kitap, siyasette yer alan kadınları görünür kılarken aynı zamanda demokrasinin kalesi olan İzmir’in kültür hayatına da bir katkı sunuyor. Bu nedenle kent kültürünü görünür kılan yayın çalışmaları yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Arşivi ve Müzeler Şube Müdürlüğü ve Sosyal Projeler Dairesi Başkanlığı Kadın Çalışmaları Şube Müdürlüğü ile işbirliği halinde çalışıldı.

Ve 100. kitap.. Cihan Özgün’ün “Bereketli Topraklarda Üretmek Ve Paylaşmak /İzmir Ve Çevresinde Ticari Tarım (1844-1914)” isimli eseri. İzmir ve çevresindeki bereketli topraklar… Pamuk, meyan kökü, tütün, üzüm, incir, zeytin, palamut, patates, gül… Büyük çiftlik sahipleri, köylü, tüccar, hamal, deveci ya da inciri işlerken elleri yara olan işçiler… Öte yanda buhar makinelerinin doymak bilmez açlığını gidermeye çalışan yabancı sermaye sahipleri… Bereketli toprakların zenginliğini sırtında taşıyan develer…. Vagonlarından yağ ve bal damlayan trenler…. Kara bastırılmış yaş incir kutuları, pamuk ve tütün balyaları arasında dolaşan tüccarlar, ortaklar, simsarlar, ithalatçılar, ihracatçılar… Gelişen, büyüyen, değişen insanlar ve alışkanlıklar içinde İzmir ve çevresi…

Toplantıda, Gazeteci-Yazar A.Nedim Atilla’nın Kent Kitaplığı serisinin 36. kitabı olan “İzmir Demiryolları”

 

 

 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi