MENÜ
İzmir 35°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
KAYMAKAM KEMAL BEY ANILDI
Güncel
17 Haziran 2019 Pazartesi 18:00

KAYMAKAM KEMAL BEY ANILDI

17 Haziran 1919 tarihinde şehit edilen Kaymakam Kemal Bey adına, şehit edilişinin 100. yılında Menemen Belediyesi ve Menemen Liseliler Derneği işbirliğinde bir anma töreni gerçekleştirildi.

17 Haziran 1919 tarihinde şehit edilen Kaymakam Kemal Bey adına, şehit edilişinin 100. yılında Menemen Belediyesi ve Menemen Liseliler Derneği işbirliğinde bir anma töreni gerçekleştirildi. Ayrıca Araştırmacı, tarihçi, gazeteci Oktay Özengin´in hazırladığı, o döneme ait eski Menemen fotoğrafları da sergilendi. 

Menemen Belediyesi karşısındaki Kaymakam Kemal Bey Anıtı önünde gerçekleşen anma törenine Menemen Kaymakamı Mustafa Özkaynak, Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, meslek odalarının başkanları, gaziler derneği, sivil toplum temsilcileri, siyasi partilerin yöneticileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. Menemen´in ilk Belediye Başkanı Süleyman Bey´in torunu Yılmaz Öktem de anma töreninde yer aldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının seslendirilmesi ile başlayan törende Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy ve Menemen Liseliler Derneği Yönetimi tarafından anıta çelenk sunuldu.

Menemen Liseliler Derneği(MELDER)Başkanı Özcan Güleç yaptığı açılış konuşmasında, ?Bugün buraya Menemen´imizin kahramanı, unutmamamız gereken Şehit Kaymakam Kemal Bey´i anmak üzere toplanmış bulunuyoruz. Katılımlarınız için teşekkür ediyorum? dedi.

?Kaymakam Kemal Bey ve Menemen halkından 929 kişi vahşice katledilmişti?

Araştırmacı, tarihçi, gazeteci Oktay Özengin de, 17 Haziran 1919 tarihini Menemen´in 6 bin yıllık geçmişine bakıldığında karşılaştığı en büyük felaketlerden biri olarak nitelendirerek sözlerini şöyle sürdürdü, ?Bu tarihte dünya literatürüne Menemen katliamı olarak geçen bir soykırım yaşanmış, başta Menemen Kaymakamı Kemal Bey olmak üzere Menemen halkından 929 kişi vahşice katledilmiştir?

Özengin o dönemi ve o gün yaşananları da şöyle anlattı, ?1914 yılında Osmanlı Devleti Almanya´nın müttefiki olarak Birinci Dünya Savaşına girmiş ve sonuçta kaybetmiştir.  Savaş sonunda imzalanan Mondros Mütarekesi sonunda büyük devletler Yunanistan´ı bir maşa olarak kullanarak Anadolu´nun bağrına itmişler ve bunu neticesinde 15 Mayıs 1919´da İzmir işgal edilmişti. 6 gün sonra 21 Mayıs´ta da Menemen işgal edilmiştir. Yunan işgal birliği Menemen´i daha çok bir üs bölgesi ve lojistik merkezi olarak kullanmıştır. Amaç Menemen´den sonra Bergama ve Manisa´yı işgal etmektir. 9 Haziran 1919 tarihinde büyük bir hareketlilik yaşanır Menemen´de, Yunan ordusu Menemen dışına gitmektedir. Kaymakam Kemal Bey bunun haberini alır ve Bergama´ya telgraf çeker. Fakat gereken hazırlıklar yapılamaz ve Bergama işgal edilir. Ama bunların sevinci iki gün sürer, yavaş yavaş uyanmaya başlayan Kuvayı Milliye hareketi ve küçük ordu birlikleri toplanır ve gece baskını ile Yunanlıları perişan ederler. Bergama´yı işgal eden Yunan birliğinin yarıdan fazlası imha edilir, küçük bir kısmı Ayvalık´a giderken, daha büyük bir kısmı da Menemen´e doğru kaçmaya başlarlar. Bu esnada Yunan birliği rahat bırakılmaz pusular kurularak zayiatlar verdirilir. Bu haber Menemen´e kısa sürede ulaşır. Menemen rumları bir intikam hevesi peşine düşerler. Tarihler 16 Haziran 1919´u gösterdiğinde Menemen´deki rum evleri Yunan izci çocukları tarafından beyaz tebeşirler ve boyalarla haç işareti çizilerek belirlenir. Yüz sene önce bugün de saat 8-9 arasında ilk Yunan çapulcu sürüsü Menemen´e giriş yapar ve Camikebir Mahallesinde çeşme başındaki çocuk ve kadınlarımızı silahları ile katlederler, ilk intikam katliamı burada gerçekleşir. Şehir içinde önlerine geleni ve haç işareti bulunmayan evlerdekileri katlederler ve bu öyle bir vahşettir ki hayvanlar bile bundan nasibini alır. O esnada Hükümet Konağında çalışan Kaymakam Bey de silah sesleri ile irkilir ve aşağıya inmeye çalışırken Yunan subayı tarafından katledilir. Olaya müdahale etmek isteyen jandarma da katledilir. Olay aralıksız olarak iki saat sürer. Olayın bitme şekli de çok ilginçtir, o dönem iki İngiliz subayı Menemen´de gözetleme yetkisi ile bulunmaktadır. O İngiliz subayları katliamı durdurmalarını ister. Daha sonra Milletler Cemiyetine bilgi veren Belediye Başkanı Süleyman Bey şöyle der: Biz o gün ölülerimizi alamadık, Kaymakam Kemal Beyin naaşına ulaşamadık. Sonradan gördük ki Menemen´deki rumlar 20 tane at arabasıyla ölülerimiz Menemen Ovasına ve Gediz kenarına götürüyorlar. Muhtemelen orada kazdıkları çukurlara gömeceklerdir. Yani biz o dönemde şehit edilmiş Kaymakam Kemal Bey ve 929 Menemenli şehidimizin mezarları nerede bugün hala bilmiyoruz. 100. yılda onları anmaktan onur duyuyoruz, mekanları cennet olsun?

Konuşma yapan Gaziler Derneği Başkanı Ertuğrul Özer de, ?Kuvayı Milliyenin ilk adımını o günkü sayın Kaymakamız Kemal Bey´in attığı söylenmektedir. Geçmişten bugüne tüm şehitlerimize sahip çıkaraktan 100 yıl önce burada şehit olan sayın Kaymakamımızı anıyoruz. Ve dün şehit olan teğmenimizi de unutmak istemiyoruz. Onun için bu topraklar varsa şehitlerimizin ve gazilerimizin özverileri sayesindedir. Bu sebeple şehitlerimize ve gazilerimize şükranlarımı sunuyorum? dedi.

?Sınırlarımızı emperyalistler belirlemedi?

Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy ise şöyle konuştu, ?Bugün anlamlı bir gün, 100. yılını anıyoruz. Bir işgal ve Kaymakam Bey´imizin de direnişi söz konusu. Burada esas olan şu, Türkiye´nin sınırları cetvelle çizilmiş değildir. Bir emperyalist işgale karşı savaşmış ve başarmış ikinci bir ülke yok. Sınırlarımızı emperyalistler belirlemedi. Sınırlarımızı kendimiz belirledik. Bir tek Türkiye bunu gerçekleştirdi. Ve bu emperyalist mücadeleyi verirken Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları Kuvayı Milliye ruhunu oluşturdu. Sınırlarımızın cetvelle çizilmemiş olmasının sonucu o birlik ve bütünlüktür. Türkiye´de Anadolu halkı Sevr´i yırtıp atmasını bildi. Bizim tarihimize sahip çıkmamız gerekiyor. Çünkü böyle bir tarihin dünyada örneği yok. Ulus devlet olma yolunda ülkemizde akan kanlardan birisi de işte Menemen´deki Kaymakamımız ve bin tane Menemenlidir. Bin tane Menemenli katledilmiştir. Biz bunu maalesef doğru bir şekilde anlatamadık. Anadolu kanla yazılmış bir tarihtir. Türk bayrağının onun için bir anlamı var. Al kanla sulanmış bir bayrak.  Üzüntü duyduğum bir nokta var ki,  keşke Menemenli şehit Kaymakamına ve bin tane şehidine daha fazla değer vermiş olsaydı. Daha fazla insanla daha yoğun bir şekilde anıyor olsaydık?

?Menemen´de bir kent müzesi kuruyoruz?

Aksoy sözlerini şöyle noktaladı, ?Biz tarihimize sahip çıkacağız ve bir sözü de buradan verelim Menemen´de bir kent müzesi kuruyoruz. Bu kent müzesi Menemen halkına ait olacak, sivil direnişimizi, kutsal isyanımızı anlatan bir müze olacak. Menemenlileri de bu müzeye katkıda bulunmaya davet ediyorum. Ayrıca ilk belediye başkanımızın torunu ile burada tanışmış olmak da çok büyük bir onurdur?

Konuşmaların ardından anma töreni sona erdi.

Haber: S. Derya BOSUT

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi