Menemen´e bağlı Belen Mahallesi´nde Eski Kahve´ye büyük emek veren Yeliz Çıldır, doğal lezzetler eşliğinde keyif ve huzur arayanların mekanını yarattı.
300 yıllık mekan
Öncelikle kendisini tanıtarak sözlerine başlayan Belen-Eski Kahve´nin işletmecisi Yeliz Çıldır buranın doğuş öyküsünü ise şöyle anlattı, ?10 yılı aşkın bir süre Menemen Çağrı Radyo´da çalıştım. Karanfil adı altında program yaptım. O arada evlendim. Çoluk çocuk derken çalışma hayatım sekteye uğradı ister istemez. Onun arkasından oğlum Atlas bu sene okula başlayınca boşlukta kaldım, ne yapacağımı bilemedim ve bu üç yıldır da bu köyde yaşıyorum, babamın dolayısıyla benim de köyüm. Akrabalarım, tanıdıklarım var burada. Herkes tarlaya, bostana gidiyor. Gün seven, partiler yapan bir tipte değilim. Çok yakın arkadaşlarım var, ancak onlarla kahve içmeye, sohbet etmeye gidiyorum. Dedim ki onlar bana gelsin kahve içmeye o zaman, birlikte bu ortamda içelim. Burayı da hep görüyordum. Köyün ilk kahvesi. Yaklaşık en az 300 yıllık olduğu söyleniyor. Atıl bir şekilde bir çeşit depo gibi duruyordu. Gelip gidip bakıyordum. Köyün dedeleri az mı gençliğimizde burada oturduk derdi. Belediyeye ait olduğunu öğrendim. Sonra kadın-erkek herkesin gelebileceği bir köy kahvesi açma düşüncemi Tahir Başkana açtım. O da neden olmasın diyerek hemen bana yardımcı oldu. Tadilata başladık. Duvarda sıva vardı. Maalesef bizim insanımızın taş duvarı sıvamak gibi kötü bir alışkanlığı var. Kaç kat sıva vardı. Ancak bu kadar olabildi. Zamanla temizlenecekmiş. Büyük temizlikte yıkanıp temizlenecek. Hareket katmak için bir taraf tuğla ile döşendi. Aynı zamanda Atatürk´ümü koymak için düz bir duvar da lazımdı. Tadilat esnasında ocak bulduk. Kışın biz de kullanacağız, denedik, çalışıyor, güzel ısıtıyor?
?Her şey keyifle başladı?
Her şeyin bir keyifle başladığını sözlerine ekleyen Çıldır, ?Sevdiğim insanlarla birlikte vakit geçireyim diye başladı. Bakalım inşallah güzel yerlere gidecek. Hafta sonu gözleme eşliğinde serpme kahvaltı olacak. Tartımız var. Odun ateşinde kavruluyor. Güvenerek ikram ettiğimiz özel bir lezzet. Her şeyin ev yapımı olmasına özen gösteriyorum. Bizde dışarıdan bir şey bulamazsınız. Mandıradan hazır bir şey alıp kullanmak istemiyorum. Köy yumurtasını zeytinyağına kırarak veriyorum. Hafta için yine çay-kahve var. Her gün bir öğün bir şey hazırlamayı planlıyorum. Akşamları 10-10.30´a kadar açığız. Nargile içmek isteyenler için nargile keyfi var. Mobilyalarımız da özel yapım. Taş ve ahşabın buluşması yaşandı. Köyde yaşayanlar bir bir buraya yakışan eski objeleri getirmeye başladı. Mekanlar insanlarla güzel hakikaten. Benim bunca emeğim insanlar buraya geldikçe değerleniyor. Paylaştıkça güzelleşecek. Bekliyorum herkesi? dedi.
Haber: S.Derya BOSUT