Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdür Yardımcısı Cafer Uzunkaya, Türkiye`de kadın istihdamını arttırmak için çalışma yürüttüklerini belirterek, "Yüzde 26`lar seviyesinde olan kadınların iş hayatına katılması, yüzde 31 seviyesine çıkmıştır. Amacımız bunu en kısa zamanda yüzde 35`e, 2023 hedefi olarak da yüzde 41`e çıkarmak" dedi.
Uzunkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İŞKUR`un Türkiye`nin en büyük piyasa araştırmasını yapan kurum olduğunu, 129 bin iş yerinde yüz yüze görüşmeler yaparak, talepleri, beklentileri, hangi alanda eleman ihtiyacı olduğunun belirlendiğini söyledi.
Araştırmayı 10 ve üzeri eleman çalıştıran iş yerlerini kapsayacak şekilde yaptıklarını ifade eden Uzunkaya, "Her bir ilin ihtiyaçları, talepleri rapor rapor yayınlanıyor. Bu taleplerin yüzde 60`ının hizmet sektöründen geldiğini görüyoruz. Bu farklılıklar sanayi kentlerinde daha çok teknik eleman olarak görünüyor. Asıl olan bu farklılıklar tespit edilerek eğitim programı düzenlemek" diye konuştu.
Uzunkaya, Türkiye açısından kadınların istihdama katılım oranının düşük seviyede olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
"Son dönemde gerek İŞKUR`un gerekse devletin politikaları neticesinde işverenler kadın istihdamı konusunda teşvik ediliyor. Kadınlara ve engellilere yönelik pozitif ayrımcılık uygulamaları neticesinde iş hayatına kazandırılması noktasında büyük mesafeler katedilmiştir. Yüzde 26`lar seviyesinde olan kadınların iş hayatına katılması, yüzde 31 seviyesine çıkmıştır. Amacımız bunu en kısa zamanda yüzde 35`e, 2023 hedefi olarak da yüzde 41`e çıkarmak. Olabildiğince şartların iyileştirilmesine çalışılıyor."
Türkiye İstatistik Kurumu`nun, "Hane halkı iş gücü istatistikleri, Temmuz 2014" sonuçlarına göre, iş gücü nüfusu 29 milyon 276 bin kişi, iş gücüne katılma oranı yüzde 51,3 oldu. İş gücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 72,3, kadınlarda yüzde 30,8 olarak belirlendi. İşsizlik oranı ise 9,8 olarak kayıtlara geçti.