Menemen Belediye Tiyatrosu (MEBET)’nun 15’inci kuruluş yıldönümü nedeniyle MEBET Sanat Yönetmeni Metin Güler tarafından bir basın açıklaması yapıldı.
Güler’in açıklaması şu şekilde;
İsimler değil yaşanmışlıklar, anılar ve başarılar bir kente yakıştırır sizi... Bir tiyatro düşünün ki 15 yıldır; bütün zorluklara inat enerjisinden, neşesinden ve başarısından hiçbir şey kaybetmeyerek ve her geçen gün daha da ileriye bakarak tiyatro yapıyor. Hem de bir ilçe de, hem de 9 yaşından 60 yaşına gönüllü bir kadroyla. Üstelik yıllardır “İnadına Tiyatro Festivali” denen Türkiye’nin en iyi festivallerinden birini de hayata geçirerek. O tiyatronun adı tabiî ki de Menemen Belediye Tiyatrosu yani tiyatro camiasının bildiği isimle MEBET... Hani, bu bizim fotoğraf çekmeyi çok seven çocuklar…
1999’da “Bu kentte de insanı anlatan sesler olmalı” öngörüsüyle Menemen Belediyesinin Sanat Dostu Başkanı Tahir Şahin tarafından kurulan ve ilk oyunları olan ki hala baş tacı olarak gördükleri “İNADINA TİYATRO” yu 2 Eylül 1999 da Metin GÜLER yönetiminde sergileyen Menemen Belediye Tiyatrosu (MEBET) ; bugüne kadar 69 ayrı sahne oyunu ve çok sayıda sokak oyunu oynadı. Aynı başkanla ve aynı Sanat yönetmeniyle… Onlarca turneye gidildi, onlarca kente taşındı sevdaları. Festivallerin gülen yüzü oldular bazen, bazen de alkışlanan başarılı çocukları. Ama hep ortasındaydılar dostça paylaşımların. Kimin gelesi varsa sahnelerini açmaya çalıştılar, kimler çağırsa koşar bir sevdayla çıktılar yollara. Anıları birikirken dostlukları da çoğaldı. Ve gün geldi bir festival yapar oldular; bütün ülkeyi saran ve üstatları bir araya getiren bir düğün alayı edasıyla. İşte o zaman daha iyi anladılar ektiklerini sevgiyle topladıklarını. Ve bu coğrafyanın kaderi olduklarını.
Emeğin ve Geleneklerin Tiyatrosu; MEBET…
Bugüne kadar Ödenmeyecek Ödemiyoruz, Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü, Sevgili Doktor, Keşanlı Ali Destanı, Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım, Ada, Taziye, Akrep, Ocak, Sınır, Komşu Köyün Delisi, Azizname gibi 69 oyun sahneye taşıyan, Kıbrıs’a, Türkiye’nin altı bölgesine ve bütün Ege bölgesine turne yapan, onlarca festival gezen MEBET 15. yılını kutladığı bugünlerde yeni başarılara, projelere imza atmaya hazırlanıyor.
Klasik başarılarının ötesinde gelenekler Tiyatrosu olarak da bilinen MEBET, kendi içerisinde gerçekleştirdiği etkinliklere ile ilklerin tiyatrosu olmayı da başarıyor. Her ay en örnek oyuncusuna verdiği “Ayın Oyuncusu Ödülü”, yılsonunda verdiği “Yılın Oyuncusu Ödülü”, sezon sonunda dağıttığı “Sezon İçi Başarı Ödülleri” gibi ödüller ile emeğe saygıyı da öne çıkarıyor. Ayrıca en iyi karne ödülü, kitap ödülü gibi eğitime teşvik ödülleri sunan MEBET, sosyal sorumluluk projelerini de hayata kazandırmayı unutmuyor. “Mavi Kapakla Yürü!”, “Giymediğini Başkası Giysin!”, “Köyde Tiyatro Var!”, ”Çocuklar için…” ,”Cezaevlerine de Tiyatro” bunlardan bazıları. Birlikte hareket etmek enerjidir, senkrondur ve yürek ortaklığıdır diyen MEBET’in geleneksel yeryüzü sofraları, yemekleri, yılbaşı baloları, piknikleri, halı saha maçları da ekibin diğer gülen ve ayrışan yönleri arasında geliyor.
Tarih sizi böyle yazdı çünkü Menemen’in Tiyatrosu, Menemen Belediye Tiyatrosu…
Bütün bu özellikleri ile Türk Tiyatrosunun gülen yüzü olmayı başaran MEBET, emek ve öğrenci merkezli bir yapıyla daha nice 15 yıl Menemen’in gülen yüzü olmayı başaracağa benziyor; körlere sağırlara inat. Çünkü MEBET, küçük bir kentin büyük düşü olmuş yıllardır. Ve bundan böyle o düşü bozmaya kimsenin gücü yetmeyecektir. Hele ki bu yürek ordusu, o inatçı duruşuyla Metin gÜLER ve o kocaman yürekli Sanat Dostu Başkan Tahir Şahin oldukça… O kent size minnettar. Çünkü o kentin adını kilometrelerce uzağa ve hep onurluca taşıdınız. Eksilmeyin çocuklar… Tarih sizi böyle yazdı çünkü Menemen’in Tiyatrosu, Menemen Belediye Tiyatrosu…
Haber: M. Hulusi YILMAZ
Menemen Belediye Tiyatrosu’nun başarılarla dolu özgeçmişi de kısaca şöyle;
SERGİLENEN OYUNLARDAN BAZILARI
*Kamyon *Aman Ne Hoş Haydi Karına Koş *Ocak *Duvar * Sessiz Çığlık *Kadıncıklar *Pırtlatan Bal *Kuvay-i Milliye Destanı *Biz Adam Olmayız *Sevgili Doktor *Ödenmeyecek Ödemiyoruz *Çıkmaz Sokak *Taziye *Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü *Akrep *Otogargara *Aşk Grevi *Kadınlık Bizde Kalsın *Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım *Duvarların Ötesi*Çatlaklar Oteli *Ada *Komşu Köyün Delisi *Atatürk Destanı *Öğretmen *Kördövüşü *Keşanlı Ali Destanı *Azizname *Amca Size İnsan Diyebilir miyim?*Entrikalı Dolap Komedyası *Ali Ayşeyi Seviyoo *Çevreci Afacanlar*Kahramanlar*Hadi Öldürsene Canikom *Şu Çılgın Türkler*Sınır*Hayrola Karyola*Kılıbık
TURNELER
*Kıbrıs_Ordu_Giresun_Edirne_Ankara_İstanbul_Elazığ_Mersin_Antalya_Bartın_Bolu_ Kırklareli_Bursa_Kütahya_Muğla_Afyon_Uşak_Denizli_Manisa_Çanakkale_Balıkesir_ Aydın_Bodrum_Datça_Fethiye_Marmaris_Bandırma_Ayvalık_Burhaniye_Salihli_Milas_Didim_Söke_Çine_Yenipazar_Altınova_Kuşadası_Çatalca_Kiraz_Karacasu_Narlıdere_ Kemalpaşa_Kınık_Bergama_Foça_Tire_Ödemiş_Gaziemir_Dikili_Seferihisar_Çeşme_ Çiğli_Karşıyaka_Konak_Mordoğan_Bornova_Bayraklı_Aliağa_Şakran_Güzelbahçe_ Urla
ÖDÜLLER
*Erkan Yücel Ödülleri__En İyi Oyun (Komşu Köyün Delisi) *Erkan Yücel Ödülleri En İyi Erkek ve En iyi Yardımcı Kadın (Komşu Köyün Delisi)
*x.Lions Tiyatro Ödülleri__Komedi Toplu Canlandırma (Keşanlı Ali Destanı)
*11.Direklerarası Seyircileri Ödülü_Canlandırmada Bütünlük (Azizname)
*Yeni Tiyatro Dergisi 1.Emek Ödülü *14.Direklerarası Seyircileri En iyi Genç Yetenek Ödülü(Ocak)
FESTİVALLER
*15. 16.ve 17.Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali
*26.Uluslararası Denizli Amatör Tiyatrolar Festivali
*8. Uluslararası Ordu Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali
*19.Uluslararası Giresun Tiyatro Festivali
*3.Uluslararası Antalya Çocuk Tiyatroları Festivali *20.Uluslararası Bartın Tiyatrolar Festivali *1.Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali
*1.Uluslararası İnkumu Tiyatrolar Buluşması
*2.Elazığ Tiyatro Festivali *2./3.ve 5.Türkiye Tiyatrolar Buluşması
*4.İstanbul Genç Sahne Tiyatro Festivali
*2.Uluslararası Çatalca Çocuk Festivali
*2.Bademler Tiyatro Festivali
*1.3.4. ve 5.Ayvalık Gençlik Tiyatro Festivali
*1. ve 2. ÇST Çanakkale Tiyatro Festivali
* 1.2. ve 4.Çeşme Tiyatro Festivali
*1.Balıklıova Tiyatro festivali
*5.ve 6. Altınova Altın Kumsal Deniz Festivali
*1. ve 2.Urla Toprak Sahne Tiyatro Festivali *5.Seferihisar Tiyatro Festivali
*1.ve 2. Karşıyaka Güz Tiyatro Günleri
*1.Mordoğan Sokakta Tiyatro Festivali………ve daha birçok festival,şenlik.