Köy müyüz
Mahalle miyiz?
BİLEMEDİK
BİZ NEYİZ?
Menemen´in Sesi Gazetesi olarak muhtarlarımızla başladığımız ?Mahallenizin Sesi? projesi kapsamında Karaorman Mahalle Muhtarı Yusuf İşler´i Menemen Medya Merkezi´nde ağırladık.
S.D.B: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Y.İ: 25 Temmuz 1974 yılında Karaorman köyünde doğdum. Karaorman´da yaşamaktayım. Muhtarlık dışında çiftçilik yapıyorum. Küçükbaş hayvan koyun bakıyorum.
S.D.B: Muhtarlık görevini kaç dönemdir yürütüyorsunuz? Nasıl muhtar olmaya karar verdiniz?
Y.İ: Muhtarlıkta ilk dönemim. Azalık tecrübem de vardı. Muhtar olmaya önceki dönemde karar vermiştim. Geçen dönem seçilemedim. 30 Mart 2014´de tekrar aday oldum ve seçildim. Muhtarlıkta bir iş yapabilmemin gururunu yaşıyorum.
S.D.B: Mahallenizin şu anki nüfusu ne kadar?
Y.İ: Nüfus 100, hane 34
S.D.B: Mahallenizde en çok karşılaştığınız sorunlar nelerdir?
Y.İ: Köyümüzde fazla bir sorun yok. Yalnız köyde toplanacak, geleni ağırlayacak bir yerimiz yok. Okulumuz boş. Bunun için rahatlıkla ihtiyacımızı görür. Milli Eğitim´den tahsis ettirdik ve Büyükşehir veya Menemen Belediyesine bir tadilat yaptırabilirsek hem sağlık ocağı hem de toplantılar için kullanılabilecek bir mekan kazanmış olacağız. Bu konuda Büyükşehir´den İzbeton Genel Müdürü Hüseyin Sezer´den söz aldık. Kasım seçiminden önce yapacağız demişti. Tahir Başkan´a da bildirdim aynı şekilde göletten sonra yapalım dedi. Yaz döneminde olacak gibi gözüküyor.
S.D.B: Mahalle sakinlerinizden en yoğun gelen talepler nelerdir?
Y.İ: Arazi yollarımız yoktu. Büyükşehir açıyor üretim yolu. En çok o konuda şikayet alıyorduk. Ayrıca bir de ulaşım sorunumuz var.
S.D.B: Mahallenizde çocuklara ayrılmış park var mı?
Y.İ: Parkımız var ama yağmur yağdığında kullanılmıyor ve küçük bir gölet oluyor. İl Özel İdare yapmıştı. Dolduralım diye büyükşehire yazdılar. Büyükşehir geldi ve bir kamyon kum attı ama yeterli olmadı. Yine şu anda gölleniyor. İhtiyacı karşılamıyor.
S.D.B: Menemen Belediyesi ve Menemen Belediye Başkanı Sayın Tahir Şahin ile ilişkileriniz ve iletişiminiz ne durumda?
Y.İ: İyi. Her istediğimde görüşebiliyorum. Bir sıkıntı yok.
S.D.B: Menemen Belediyesi´nden acil çözüm bekleyen sorunlarınız var mıdır? Varsa nelerdir?
Y.İ: Muhtar odamızın bir an önce yapılmasını istiyoruz.
S.D.B: İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilgili beklentileriniz var mı? Varsa nelerdir?
Y.İ: Büyükşehir´den acil beklediğim konu ulaşım. Eshot arabası istiyoruz.
S.D.B: Mahalle sakinlerinizin ağırlıklı iş alanları ve geçim kaynakları nelerdir?
Y.İ: Hayvancılık. Küçükbaş koyun ve keçi. Yaylım hayvancılık yapıyoruz. Hayvanlarımız yemle değil dağda serbest olarak beslenirler. Köyün çevresinde 5-600 dönüm arazimiz var. Ama sulanmadığı için kuru ekimdi eskiden, şimdi onu da ekmiyorlar. Su sorun, ulaşım sorun.
S.D.B: Mahallenizde kurulu spor kulübü, spor sahası ve spor tesisi var mı?
Y.İ: Yok.
S.D.B: Mahallenizde kurulu bir dernek var mı?
Y.İ: Yok.
S.D.B: Bulunduğunuz mahallede sağlık ocağı var mı?
Y.İ: Sağlık ocağımız da yok. Aile hekimi haftada bir geliyor yer olmadığı için benim evimde hasta bakıyor. Başkasının evinde nasıl derdini anlatabilirsin ki. Artı kimin çocuğu ufaksa aşı için evlere gidiyor. Bu şartlarda hiç verim alınamıyor. Demin de dediğim gibi okul binamız tadilat olunca sağlık ocağı ihtiyacımız da karşılanmış olacak. O yüzden okulun bir an önce hayata geçmesi lazım.
S.D.B: Bulunduğunuz mahallede eğitim kurumu var mı?
Y.İ: Eğitim kurumu da yok. Taşımalı eğitimle öğrenciler Emiralem´e gidiyorlar. Taşımada bir sıkıntımız yok.
S.D.B: Mahallenizin ulaşım ile ilgili sorunları var mı?
Y.İ: Bu konu bizim köyde bayağı büyük bir sorun. Tek bir hat çalışıyor dolmuş olarak o da bizim oraya çıkmıyor. Sadece alo dersen geliyor. Bizim oraya çıkınca 1.5 km´ye 1,5 lira gibi bir fark ücret koyuyor. Yıllardır bu bile yoktu. 2-3 senedir minibüs çıkmaya başladı. Sütçü kamyoneti ile ya da özel araçla gidilip geliniyordu. Eshot otobüsü olmaması büyük haksızlık. Bizim bölgede 6 köyde de eshot otobüsü yok. İsteğimiz eshot otobüsünün köye çıkması. Bu konuda birçok başvuruda bulundum. Olumsuz yanıt geldi. Karşı köylerde otobüs var. Anlamak mümkün değil. Yaptıkları açıklamada Ayvacık Kavşağının ters yönünün risk yarattığı şeklinde. Orada 20-30 metre ters yön gitmesi risk yaratıyormuş. Bizlere sabah, öğle, akşam olmak üzere 3 sefer otobüs çıksa yine de yeter.
S.D.B: Mahallenizin altyapı ve üstyapı talepleri var mı?
Y.İ: Altyapı talebimiz var. Numara koydular. Kanalizasyon şebeke değişimi 14 köye çıkmış bizim mahalleye çıkmadı. Bunun sebebi de biz suyu İZSU´ya vermedik daha. Suyumuz dağdan gelen doğal kaynak suyu. Köylü suyu vermek istemiyor. Bu konuda köylüden imza topladık. Muhtarlıkta daha karar defterimiz var. Orman köyü olduğumuzdan öbür mahalleler gibi değiliz. Karar defteri ile karar aldık heyetimizle birlikte bu suya şebeke döşensin, sondaj vurulsun suyumuzu verelim dedik. Bunu da kaymakamlığa bildirdik. Bu konuyu Aziz başkana da İZSU´ya da yazdım. Aziz Başkanın da cevabı sondaj vurulacak, şebeke döşenecek şeklinde yazısı var. İZSU yakın zaman önce suyu vermediğim için hakkımda şikayette bulundu. Kaymakam da beni çağırdı ve muhtarım suyu vereceksin dedi. Köylüye ilettim konuyu, vermemekte direniyorlar. İZSU´dan bir hizmet adımı görseler vermeye yanaşacaklar. Hiçbir hizmet yok. Dağdan arıza yaptığında gelip yapacaklar mı? Yazın on sefer gittiğim oluyor suyun başına. Suyu teslim etmeyen bir tek biz kaldık. En büyük sıkıntılarımızdan biri de bu. Henüz altyapı yapılmadığı için ben üst yapının yapılmasını da istemiyorum. Büyükşehir´in gezecek kadar yaptığı asfaltlama ve parke taşı döşemesi şimdilik idare ediyor. Şu aşamada yapılması zaten anlamsız.
S.D.B: Herhangi bir sosyal etkinlik mahallenizde düzenleniyor mu?
Y.İ: Bu zamana kadar hiç düzenlenmedi. Bu sene hıdrellezde bir etkinlik yapalım diyoruz. Ne kadar başarabiliriz bilmiyorum. İl Özel İdare´nin yaptığı hayvan sulama amaçlı bir göletimiz var. Köy tanıtımı için gölet çevresinde yapmayı düşünüyoruz. İnşallah başarabiliriz.
S.D.B: Duyduğum kadarıyla şehrin yoğunluğundan kaçarak Karaorman´da yaşamayı tercih edenlerin de mekanı olmuş köyünüz?
Y.İ: Manisa, Bornova´dan gelenler yanı sıra artı bir de Türk Halk Müziği alanında TRT sanatçısı Didem Görmez bile var. Hafta sonu veya hafta içi bile geliyorlar. Bu şekilde 5 hane dışardan geldi. Önce arazi aldılar. Sonra ev yaptılar. Sakin bir yer, havası ve suyu çok güzel, ulaşım dışında hiçbir sorunumuz yok.
S.D.B: Muhtarlık yetkileri, maaşı ve sosyal güvencesi yeterli mi?
Y.İ: Bağkur´umu kendim yatıyorum. Maaş biraz arttı. Ama gel git yetmiyor. Aslında bu iş maaş için yapılmamalı. Ben bir şey yapabiliyor, köylüye bir şey üretebiliyorsam cebimden de gitse sorun değil. Yetki de çok kısıtlı. Geçmişte bir belediye başkanının yetkisi, bir başbakanın yetkisi vardı aşağı yukarı. Nereye gidersen git senin yetkin yok mahalle muhtarısın. Şu an sadece aracı vazifesi görüyoruz.
S.D.B: Geçmiş muhtarlık mı, bugünkü muhtarlık mı diye sorsam?
Y.İ: Bence geçmiş muhtarlık daha iyiydi. En azından yetkin fazlaydı ve bir yere gittiğin zaman ağırlığın vardı. Şimdi mahalle muhtarısın yetkin yok diyorlar. Şu anda bizim mahalle mi köy mü olduğumuz da belli değil. Bir dilekçe veriyorsun sen orman köyüsün senin işin çok zor deniyor. Başka bir yere gidiyorsun siz mahalle oldunuz. Biz mahalle miyiz köy müyüz bunun bir kararını verin ki biz de nereden ne isteyeceğimizi bilelim. Büyükşehir´den bir yetkili açık açık daha bir şey istemeden muhtarım senin işin çok zor sen orman köyüsün diyerek hevesimizi kırmıştı hiç unutmam.
S.D.B: Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Y.İ: Bu imkanı bize verdiğiniz için öncelikle sizlere teşekkür ederiz. Derdimizi anlatabileceğimiz bir yer olması iyi. Köyümüze de bekleriz. Sözlerime son vermeden bir kez daha hatırlatmak isterim ki, okulun tadilatını yaptırıp toplanacak bir yerimiz olursa, böylece sağlık ocağı ve muhtar odam da orada olursa bir de büyükşehire büyük bir mesire alanı (yerimiz de var bunun için) yaptırırsam hedefime ulaşmış olurum.
Ulaşım dışında sorunumuz yok. İsteğimiz ESHOT otobüsü.
S. Derya BOSUT