MENÜ
İzmir 35°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
MENEMEN'DE TARLA GÜNÜ
Güncel
25 Eylül 2014 Perşembe 09:32

MENEMEN'DE TARLA GÜNÜ

Menemen Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Ulukent-Mavradin mevkiinde çiftçi Besim Tufan'ın tarlasında yetiştirilen alternatif ikinci ürün ayçiçeği için tarla günü düzenledi.

Menemen Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Ulukent-Mavradin mevkiinde çiftçi Besim Tufan’ın tarlasında yetiştirilen alternatif ikinci ürün ayçiçeği için tarla günü düzenlendi.

Menemen Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nce düzenlenen ‘Ayçiçeği Tarla Günü’ne; Menemen Kaymakamı Mustafa Gürdal, İzmir İl Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Bitkisel Üretim Şube Müdürü Nursel Koçyiğit Tekalmaz, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Ali Peksüslü, Ziraat Odası Başkanı A.Metin Karagöl ile yönetimi, Sol Sahil Sulama Birliği Başkanı Recai Önal, Sağ Sahil Sulama Birliği Başkanı Nevzat Güven, Denizbank Şube Müdürü M.Ünal Boztürk, Şekerbank Şube Müdürü Muhammet Çukur, Tarım Kredi Kooperatif Müdürü Pınar Çelik, il ve ilçeden tarımın teknik elemanları, geçmiş dönem Ulukent Belde Başkanı Feyzullah Ergin, Ulukent 29 Ekim Mahalle Muhtarı Nurgül Uysal ve üreticiler katıldı.

Tarla Günü’nün sponsorluğunu üstlenen Menemen Ziraat Odası, Sol Sahil Sulama Birliği ve Denizbank’ın yerlerini almasının ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Mühendisi Ferdi Gürsal’ın sunumunu yaptığı tarla günü saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşımızın okunmasıyla açıldı.

Daha az girdi ve emeğin kullanıldığı alternatif ürün: Ayçiçeği

Günün anlam ve önemini belirmek üzere kürsüye davet edilen Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Celal Sayılır, “Menemen ilçesinin toplam arazi varlığı yaklaşık 240 bin dekardır. Bu alanın tamamı sulanabilir durumdadır. İlçemiz, polikültür tarımın hakim olduğu bir çok ürünün yetiştiriciliğinin yapıldığı verimli topraklara sahiptir. Tarla bitkileri, meyvecilik, sebzecilik, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık ile kanatlı hayvan ve arıcılık dahil olmak üzere tarımın her alanında üretim yapılmaktadır. 2013 yılı ÇKS kayıtlarına göre ilçemizde yaklaşık bin 500 dekar yağlık ayçiçeği ekimi gerçekleşmiştir. Bu başlangıç, üreticinin alternatif ürün arayışında olduğunun göstergesidir. İlçe müdürlüğümüz bu durumu fark ederek alternatif ürün arayışlarında çiftçimize yol göstermek amacıyla bu çalışmayı başlatmıştır. Menemen’de toplam arazi varlığımızın yaklaşık 100 bin dekarında pamuk tarımı yapılmaktadır. Ülkemiz pamuk üretiminin yaklaşık % 10` u Menemen’de gerçekleşmektedir. Menemen’de pamuk tarımına başladığında dekara 100- 200 kg. verim alınırken şu anda 700 kg. verim alınabilen yerler mevcuttur. Pamuk üretimi oldukça sağlam bir sektör haline gelmiştir. Ancak pamuk ekilen alanlarda tuzluluk alkalilik sorunlarının olması, bu alanlarda yeterince münavebe yapılmıyor olması toprakların geleceği açısından bir risk oluşturmaktadır.

Yoğun tarımsal uygulamaların, emeğin ve girdinin kullanıldığı pamuk tarımında ve ürün desenimizde münavebe yapılmasını temin etmek, daha az girdi ve emeğin kullanıldığı alternatif ürünleri yaygınlaştırmak ve gelecekte yaşanabilecek olası iklim değişikliğine hazır olmak adına katkıda bulunmak üzere bu çalışmayı yapmış bulunmaktayız” ifadesiyle bu çalışmayı başlatma nedenlerini izah etti.

“Menemen koşullarında öne çıkan çeşitler tespit edilecek”

Sayılır sözlerini şöyle sürdürdü, “Şu anda gördüğünüz bu demonstrasyon 2. ürün ve yağlık ayçiçeği olarak 3 Temmuz’da ekilmiştir. Menemen koşullarına uyum sağlayabilecek yağlık çeşitler Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve piyasaya ayçiçeği tohumu temin eden syngenta, Pioneer, may tohum, lymagrain firmalarından olmak üzere toplam 14 çeşidin ekimi yapılmıştır. Bu çalışmada ekimden günümüze kadar sürekli gözlemler alınmıştır. Fizyolojik gözlemlerden çiçeklenme tarihleri, bitki boyu, tabla çapı, genel gelişim durumları, tabla çürüklüğü ve orabanş özellikle takip edilerek ölçümler ve notlar alınmıştır. Bunlardan daha önemli olmak üzere dekara dane verimi ve yağ oranı tespitleri hasatla birlikte yapılacaktır. Böylelikle Menemen koşullarında öne çıkan çeşitler tespit edilerek üreticilerimize tavsiye edilebilecektir”

Katkıda bulunanlara teşekkür…

Sayılır konuşmasını şu şekilde sonlandırdı, “Bu çalışmada her şeyden önce bize tarlasını açan ve takdire şayan gayretleriyle desteğini esirgemeyen Besim Tufan abimize çok teşekkür ederim. Katkılarından dolayı Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne ve Enstitü çalışanı yağ bitkileri uzmanı Dr. Şemsettin Tan Bey`e, Menemen Ziraat Odası Başkanı Arif Metin Karagöl Bey` e, Menemen Sol Sahil Sulama Birliği Başkanı Recai Önal Bey` e, Denizbank Menemen Şubesi Müdürü Mehmet Ünal Boztürk Bey`e teşekkür ederim. Ayrıca çalışma boyunca benimle birlikte üstün gayret ortaya koyan Müdürlüğümüz çalışanlarını da anmadan geçemeyeceğim”

Ekimi basit ve su da istemiyor

Daha sonra söz alan tarla sahibi Besim Tufan ise, neden ayçiçeği tarımına başladığını şöyle ifade etti, “Yoran ve maliyetli pamuk ekimi yerine arazimin bir kısmında ne ekebilirim diye düşündüm. Buğday artı ikinci mahsul olarak ayçiçeği ekmeye karar verdim. Geçen sene ilk denememizi yaptık. Buğday hasadı sonrası ayçiçeğinin ekimi ve dikimi çok basit olduğu için bizi dinlendirdi. Gelecek yıl su sorunu da olacak. Ayçiçeğini bir dikimde suladık. Bu yönü ile de cazip”

Ürün yelpazesine farklı ürünlerin girmesi amaçlandı

Ardından İzmir İl Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Bitkisel Üretim Şube Müdürü Nursel Koçyiğit Tekalmaz da, “Menemen ilçemiz tarım alanları verimli, sulanabilir ve çok çeşitli ürün yetişmesine elverişli olduğundan ilimiz tarımında çok önemli bir yere sahiptir. Örneğin İzmir Ticaret Odası verilerine göre 2013 yılında İzmir’de toplam pamuk ekim alanı 195 bin 130 dekar bunun 82 bin 650 dekar gibi büyük kısmı ise Menemen ilçemizdedir. Ayrıca sebze ürünlerinde de ilçemiz öne çıkmaktadır. Meşhur Emiralem çileği gibi. İlçe Müdürlüğümüz tarafından ürün yelpazesine daha farklı ürünlerin de girmesini sağlamak hem de ikinci ürün olarak ekimlerde girdi maliyetleri düşük, desteklemesi olan bitki çeşitlerinin tanıtılması amacıyla Yağlık Ayçiçeği çeşitleri ile demonstrasyon kurulmuştur. Demonstrasyon kurulurken Ege Tarımsal Araştırma Enstitümüzün ve bazı özel firmalarımızın tohumlukları kullanılmış ve değerli çiftçimiz Besim Tufan’ın arazisine ekim yapılmıştır. Yapılan bu tarla günü ile sona gelinmiş olup, hasatın bereketli olmasını diler emeği geçen başta İlçe Müdürlüğü personelimiz, çiftçimiz ile tüm kişi ve kurumlara teşekkür ederim” dedi.

Konuşmaların ardından Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü personeli yağ bitkileri uzmanı Dr. Şemsettin Tan tarladaki ürün çeşitlerini konuklara tanıttı.

Tarla günü dolayısıyla davetlilere ikram verildi.

Haber: S. Derya BOSUT

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi