MENÜ
İzmir 18°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Mekanlar ve İnsanlar (S. Derya BOSUT & Melek BALSEVEN)
Güncel
20 Temmuz 2018 Cuma 14:23

Mekanlar ve İnsanlar (S. Derya BOSUT & Melek BALSEVEN)

Mekanlar ve İnsanlar köşemizde bu hafta, 2004 yılından bu tarafa Lise Yolu´nda Furkan Burger´i işleten Ali Demir´le geçmişten bugüne bir söyleşi gerçekleştirdik.

 

Mekanlar ve İnsanlar köşemizde bu hafta,  2004 yılından bu tarafa Lise Yolu´nda Furkan Burger´i işleten Ali Demir´le geçmişten bugüne bir söyleşi gerçekleştirdik.

 

S.D.B: Öncelikle kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

Ali Demir: 1974 Menemen doğumluyum. İlkokulu Tevfik Fikret İlkokulu´nda okudum. İlkokuldan sonra ailemin maddi imkansızlığından dolayı eğitim hayatına devam edemedik. Çalışmak zorunda kaldık. Ama ben yılmadım ortaokul, lise ve iki yıllık elektrik bölümünü dışarıdan tamamladım. Hatta 4 yıllık üniversite eğitimini bile tamamlama düşüncem vardı. Ama o olamadı. Okumayı seviyordum çünkü. İçimde ukde kalmıştı. O nedenle de tüm çocuklarımı okutuyorum. İki kız iki oğlum var. Tek şart okumaları. Çok şükür eğitimlerini başarı ile devam ettiriyorlar. Lisede büyük oğlum Furkan derece yapıyordu. Şu an Tıp bekliyoruz büyük ihtimalle. Büyük kızım da İmam Hatip mezunu oldu, O da şu an üniversiteye hazırlanıyor. Diğer kızım ilkokulda, küçük oğlum da 6. sınıfa geçti.

 

S.D.B: Küçük yaşta ekmeğinizi kazanmaya başladığınızda ilk işiniz neydi ve sizi büyükleriniz mi o işe yerleştirmişti?

Ali Demir: Maddi problemlerimiz vardı. Mardin´den buraya geldik. Midyat doğumluyuz. Arap kökenliyiz. Baba, anne oradan geldi. Ama biz çocuklar burada doğduk. 60 senedir buradalar. İlk gelenler biziz. Çok çocukluk bir ailenin çocuğu olduğum için istememe rağmen okuyamadım. Her işimi kendim buldum. Birçok iş yaptım. Babamız o yıllarda ova işleri filan yapıyordu. Sonra kahve açtı esnaflık yaptı. Demin de dedim ya, maddi imkansızlıktan dolayı küçük yaştan beri çalışmak zorunda kaldık. Hatta şu an bile ailemize maddi manevi olarak destek veriyoruz. Okurken bile öğlen okula gidip sabah simit satmak zorunda kalıyordum. Ve burada acemi birliği vardı, askerlere çekirdek filan satıyorduk. Bu şekilde küçüklükten başladı esnaflık. 1989-1992 yılı arası Bursa-Gemlik-Armutlu´da Kaplıca Otelinin restoran bölümünde şeflik yaptım. O dönem servis yaptığım isimler rahmetli Zeki Alasya, Metin Akpınar, rahmetli Adnan Kahveci olarak sayabilirim. Önceki deneyimim nedeniyle askerliğimi ordu evinde garson olarak yaptım. Sonra Faruk Tınaz´ın yanında Polen Tatil Köyü´nde kafede 5 sene çalıştık. Kafeterya bölümündeydim, hamburger, mantı, sandviç yapmaktaydım. 5 sene sonunda bu işin ustası olduk. Orada kalfa olarak başladık ustalığa kadar çıktık. Ardından kendi iş yerimi açmaya karar verdim. Gıda işi burada yürür okullar yakın düşüncesiyle bu işe giriştim, zamanla İZBAN da geldi. 5 bin öğrenci eder, öğretmenlerle ailelerle 7-8 bin kişi eder, sen kendine güveniyorsun bu kadar insandan ekmek yersin. Lise Caddesi´nde Furkan Burger´i 2004 yılında açtık. O zaman bu cadde trafiğe açıktı. Hatta Tahir Başkan´ın dediği dün gibi kulağımda açılış yapmadın biliyorum, 5 milyonluk kurdele al bekle. Ben bütün protokolü buraya sokacağım dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu başta olmak üzere dönemin Bornova Belediye Başkanı sağ olsunlar geldiler. Ayran pilav dağıttılar. Ben hiçbir şey yapmamıştım. Öyle de bir anımız var. Furkan oğlumun adı bu arada, mekanın ismi oradan geliyor.

 

50 metrekareden 150 metre kareye

 

S.D.B: Zaman içinde mekanı büyüttünüz sanırım?

Ali Demir: Evet,ilk 50 metrekare bir alanda iki kişi ile işe başladık. Açar açmaz da marka patentini aldık. 7 sene sonra da 150 metrekare alanda hizmet vermeye başladık. Zaman içinde hijyen belgesi, teşekkür belgesi de aldık. Bu arada dekorasyonda iç mimardan destek aldık. Bünyemizde 5 kişiye istihdam sağlıyoruz.

 

M.B: Kaş çeşit ile başladınız şu an kaç çeşide geldiniz?

Ali Demir: Sadece tost ile başladık. Zaman içinde et döner, tavuk döner, hamburger, köfte, karışık sandviç, kumru, ayvalık tostu ve kavurma eklendi. Günde 40-50 kilo tavuk döner takıyoruz. Fast food anlamında en zengin menüye biz sahibiz Menemen´de. Sadece tost veya sadece tavuk döner veya et döner takan var. Bunun hepsi bir arada sadece bizde var. Açtığımız günden beri kaliteden hiç taviz vermedik. Bankalar, kuyumcular en elit müşteri bizde. Başkanımız gelince kulübe, sporcular, güvenlik olsun hepsi bizden yerler. Müşteri bize her gün lazım prensibi ile çıktık yola. Uzun vadeli baktık işe. Bunun için de işyerimizi satın alarak işe başladık. Evim de üstte zaten. Eşim veya çocuklar ihtiyaç olduğu zaman gelip kasada duruyorlar. Okul dışı zamanlarda devamlı buradalar. İnanın çocuklara burada çalışınca bir özgüven geliyor. Sadece kasada da tutmuyorum, sipariş de alıyorlar garsonluk yapıyorlar. Para nasıl kazanılıyor görsünler, bilsinler istiyorum. Akşam olunca al bu senin harçlığın deyince çok da hoşlarına gidiyor. Yani kısaca ailemden büyük destek aldım. Yani buradaki bütün işçiler gitsin, ailemle burayı çeviririm. Böyle de bir avantajım var. Bir diğer dikkat çekmek istediğim konu, şu an 100 kişiye aynı anda servis yapabilecek Menemen´de başka yer yok fast food alanında. İki salonumuz ve önde de yerimiz var. Haftanın yedi günü açığız ama sıra ile herkes izin yapıyor.

 

M.B: Peki buradaki ürünlerinizi nerelerden tedarik ediyorsunuz?

Ali Demir: Açtığım günden beri Banvit, Sütaş ve Kareksan ile çalışıyorum, değişmez, bunlar standart. Avrupa Standartlarına uygun döner hazır geliyor. Merdiven altı gıda yasaklandı. Köfte ve döneri kendin yapmana izin vermiyorlar zaten. Patates kızartmasında kullandığım yağı 2-3 günde bir değiştirmeye özen gösteriyorum. Bidonda topladığım atık yağı da belge karşılığı geri dönüşüme teslim ediyorum.

 

?Kasımpaşa Mahallesi Muhtarlığına Adayım?

 

M.B: Tek işletmeyi zincir işletmeye dönüştürme veya isim hakkını verme gibi geleceğe yönelik şubeleşme düşünceniz var mı?

Ali Demir: Aslında öyle bir düşüncem vardı. Ama biraz konu dışına çıkacak olursak, bildiğiniz gibi ben mekanımı açtığım zaman 2004´ten bu güne ilkokula giden çocuk oy verme çağına geldi. Çok geniş bir çevrem var. Kasımpaşa Mahalle Muhtarımız Rahmi Arslan aday olmayacağım bu sefer Ali, seni görmek istiyorum dedi. Ben de peki dedim. Herkesten bu konuda büyük destek var. İyi hizmet yapıyorsun, çevren var, ev burada, dükkan burada sana istediğimiz zaman ulaşabiliriz, seni muhtar olarak görmek istiyoruz diyen geniş bir kesim var. Muhtar olmak gibi bir düşüncem var. O da bir hizmet. Yıllardır bu mahalledeyim, mahalleme bu şekilde hizmet etmek istiyorum. Yük yine ailem de birikecek diye düşünüyorum.

 

M.B:  Bildiğimiz kadarıyla Esnaflar Odası´nın yeni yönetimindesiniz. Esnaflar Odası yönetimi olarak hizmet ve gıda sektörüne yönelik yaptığınız çalışmalar neler?

Ali Demir: Yeni dönem, yeni başkan. Başkanımız da çok aktif. Öncelikle meslekte 40 yılı aşan esnaflarla Tepe Sosyal Tesislerinde kahvaltıda bir araya gelerek günün anısına plaket verdik, hatırlanmak hoşlarına gitti. Ayrıca alışverişlerinizi yerel esnaftan yapın hatırlatmasını yapan yazıyı Menemen´deki tüm işyerlerimize dağıttık ve ellerimizle astık. Ondan sonra gıda işi ile ilgili esnaflara yönelik, ilaçlama firması ile anlaşma yaparak toplu fiyatta indirim imkanı sağladık. Spor salonlarından esnaflarımız için indirim almak konusunda çalışmalarımız devam ediyor.

 

M.B: İnsanların sizi tercih etmesinde en büyük faktör sizce ne?

Ali Demir: Lezzet birinci ve en temel dikkat ettiğimiz husus. Ayrıca bir dürüm bile olsa ıslak mendil, kürdan, peçete olmazsa olmaz. Ben yiyemeyeceğim şeyi sunmam. Yılların lezzetinden asla taviz vermem. Temizlik anlamında her zaman mutfağımız da herkese açık. Her şey müşterinin gözü önünde oluyor zaten.

 

?Gıda işi krizden etkilenmeyen tek sektör?

 

M.B: Genç bir girişimci olarak hayata yeni atılacak olan yeni girişimci gençlere tavsiyeleriniz neler olabilir?

Ali Demir: Ticarette kazanma limiti yok. O anlamda mesela ilçemizde üst düzey bir idareciden fazla kazanıyoruz aylık olarak. Kar marjı güzel. Fakat kaliteden asla ödün vermeyeceksin bu püf noktası. Kendi açımdan bir avantajım kira ödemiyorum, kendim çalışıyorum ustaya para vermiyorum, evim de kira değil, emekliyim de aynı zamanda. Gıda işi krizden etkilenmeyen tek sektör bu arada. Tek şart daha çok para kazanmak adına, kalite ve lezzetten taviz vermemek.

 

BİZDE KALANLAR

Lise Yolu´nun sonlarına doğru stadyuma yakın mevkide ?Furkan Burger? salonunun önünde üzerinde siyah-kırmızı üniforması ile karşıladı bizi Ali Bey. Çekirdekten tacir, fastfood yani hızlı hazır beslenme alanında inançla ve azimle kurup, istikrarlı bir şekilde yıllarca sürdürüp geliştirdiği işine karşı duyduğu haklı gururu ve çocukluğundan bugüne gelişindeki süreci paylaştı bizlerle. İşinden, Menemen Esnaflar Odası´ndaki yeni yönetim olarak çalışmalarından ve gelecek hedeflerinden konuştuk. Birbirinden lezzetli zengin menüler ve ferah salonlarında hizmet verdikleri aile işletmelerinde, kendilerine başarılar ve bereketli kazançlar diliyoruz.

 

FOTO ALTLARI

 

Eski Foto1-2:Askerlik günlerinde ordu evinde

 

Eski Foto3: Bursa-Gemlik-Armutlu´da Kaplıca Oteli´nde çalışırken Zeki Alasya-Metin Akpınar ile hatıra fotosu

 

 

Eski Foto4: 2004 yılında Furkan Burger açılışından bir kare

 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi