Menemen Her İlden Göç Alıyor
Menemen´de 50 yıl öncesinde kuzey bakırçay havzasında söz alan 42 bin nüfusa sahip yılda 4 mevsim üretim yapılabilen tarımsal ve sanayi potansiyeli yüksek ilçede en kaliteli tütün-üzüm-pamuk başta olmak üzere tarımsal üretim yapılırdı. Hayvancılıkta manda besiciliği, taşımacılık at arabaları ve develerle, yolcu taşımacılığı ise faytonlarla yapılırdı. Menemen´de nostaljik görüntüler sergilenirdi.
1970´li yıllardan sonra Aliağa´da Petkim-Tüpraş ve Rafineri sektörü ve Maltepe Organize Deri Sanayi yanı sıra son yıllarda Plastik Organize Sanayi sektörünün planlanmasıyla da tarım şehri Menemen´de iş alanları-üniversiteler-havaalanı ve metronun yakınlığı yani ulaşım kolaylığıyla beraber birçok ilden özellikle doğu illerinden Menemen´e iş bulma ve çalışma amacıyla göç etmiş ve yerleşmiş aileler Menemen´de nüfus sayımına dahil edildiler.
Anılan yıllarda ilçe nüfusu 45 bin iken Türkiye´nin birçok bölgesinden de göç aldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine (ADNKS) göre ilçenin 2013 yılı nüfusu 142 bin 836 kişi olarak belirlenirken 2016 yılı TÜİK verilerine göre 156 bin 974 olarak belirlenmesiyle 2 yıl içerisinde 15 bin kişinin göç etmiş olduğu görülmüştür. Her geçen gün Menemen´de nüfusun artmasıyla ilçede konut ihtiyacı da hasıl olurken, ilçe nüfusunun son yıllarda inşaat yatırımlarının hız kazandığı mahallelerde yoğunlaştığı görüldü. TÜİK´ten alınan bilgiye göre, Menemen´in en fazla nüfusa sahip mahallesi 1´inci sırada 14 bin 706 kişi ile ilçe merkezinde Kasımpaşa Mahallesi olurken, en az nüfusa sahip yer ise 40 kişiyle Süzbeyli Mahallesi olduğu öğrenildi.
Alt Yazılar
Foto1: 1986 yıllarında Atatürk Caddesi Eski Devlet Hastanesi-Dere Palas-Kubilay Okulu
Foto2: 2005 yılı Menemen merkez nüfusu
Foto3: Bergama Caddesi yıl 2001
Foto4: Adres Soran Sorana
Ali ve Bekir yerli Menemenli vatandaşlar amme hizmeti veriyor
Foto5: Eski evler yıkılarak ve boş alanlara modern binalar yapılmasıyla doldu taştı.