MENÜ
İzmir 24°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Menemen Tarihinden FOTOĞRAFLAR
Kültür-Sanat
9 Haziran 2016 Perşembe 08:00

Menemen Tarihinden FOTOĞRAFLAR

Araştırmacı-yazar Oktay Özengin´in 6. kitabı olan ?MENEMEN TARİHİ ALBÜMÜ´nün tanıtım gecesi yapılarak kitabın dağıtımına başlandı. Kitapta 1900-2000 yılları arası 100 yıllık dönemde Menemen´de çekilmiş 1325 fotoğraf yer alm

Menemen Tarihinden

FOTOĞRAFLAR

Araştırmacı-yazar Oktay Özengin´in 6. kitabı olan ?MENEMEN TARİHİ ALBÜMÜ´nün tanıtım gecesi Belediye Kültür Merkezi´nde yapıldı. Kitapta 1900-2000 yılları arası 100 yıllık dönemde Menemen´de çekilmiş 1325 fotoğraf yer almakta.

Şimdiye kadar 6 kitap ve 10 fotoğraf sergisi ile Menemen´in ve Menemen tarihinin tanıtımına katkıda bulunan araştırmacı-yazar Oktay Özengin´in son kitabının tanıtım gecesine; Menemen Belediye Başkan Danışmanı Abdurrahman Demirci, Emniyet Müdürü Kamil Atay, CHP İlçe Başkanı Hürol Taklak, eski belediye başkanlarından İdris Tınaz´ın torunu Hayri Tuna Yükselen, Kubilay´ın torunu Sevgi Çini, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, gaziler, eğitimciler, sivil toplum başkan ve yöneticileri ile vatandaşlar katıldı. Salondaki programa geçilmeden önce davetliler fuayede sergilenen eski Menemen fotoğraflarını ilgiyle inceledi. 1325 adet tarihi Menemen fotoğrafından oluşuyor

Programın sunuculuğunu yapan Pınar Mete´nin program akışı hakkında bilgi vermesinin ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı´mız söylendi. Yeni kitabı hakkında bilgi vermek üzere mikrofona davet edilen Özengin, ?Menemen tarihi üzerine fotoğraflardan oluşan, daha çok göze hitap eden yepyeni bir çalışma bu. 1900-2000 yılları arası 100 yıllık bir dönemi kapsayan 1325 adet tarihi Menemen fotoğrafından oluşuyor. 30 yıllık zaman dilimi içinde bu fotoğraflar bir araya geldi. Bazen Fransa´dan, bazen Almanya´dan ve Yunanistan´dan temasa geçtiğim araştırmacılar, bazen de hiç tanımadığım insanlar Menemen tarihine katkı olsun diyerek bana fotoğraflar verdiler. Asıl kaynaklarım Menemen´in eski aileleri ve değerli Menemenliler oldu. Kitabımda öyle fotoğraflar var ki bazen bakmaya doyamayacaksınız, bazen de gözyaşlarınıza hakim olamayacaksınız? diye ifade etti.

Menemen eskiden nasıldı?

Menemen Tarihi Albümü´nün 13 ana bölümden oluştuğunu belirten Özengin, ?Yıllar önce çekilen Menemen manzarası fotoğraflarından, bayramlarda kullanılan Menemen kartpostallarına, yok olan tarihi binalarımızdan, geçmişte kullanılan ulaşım araçlarına hemen her şey var. Özellikle Gediz nehri ve köprüsü, bayramlar, kılık kıyafetler, okullar ve esnaflar gibi bölümler oldukça ilginizi çekecek düzeyde. Bu fotoğrafların büyük bir çoğunluğu Menemen´in ilk fotoğrafçısı Halil İbrahim Akgün tarafından çekilmiştir. Girit´ten gelerek Menemen´e yerleşen Halil İbrahim Akgün 1920 yıllarından 1960 yıllarına kadar binlerce fotoğraf çekmiştir. Onun çektiği fotoğraflar sayesinde Menemen tarihini yazabiliyorum. Kendisini rahmetle anıyorum. Bu kitap sayesinde Menemen eskiden nasıldı sorusuna cevap verdiğimi sanıyorum? dedi.

Ardından araştırmacı-yazar Oktay Özengin´in Menemen tarihi ile ilgili olarak yaptığı çalışmalar hakkında kısa bir film gösterildi. Hemen arkasından 1900-2000 yılları arasındaki 100 yıllık bir dönemde Menemen´de çekilmiş 120 fotoğraftan oluşan bir film izletildi. Özellikle Cumhuriyet sonrası fotoğraflarda kıyafetlerin özeni dikkat çekti.

İğneci Şükrü Amca´ya Onur Plaketi

Mesleğinde 50 yıllık geçmişi bulunan, Menemenlilerin ?İğneci Şükrü Amca? olarak bildiği Şükrü Barış´a (83) Menemen ve bölge halkına hizmetlerinden dolayı onur plaketi verildi. Plaketi, Menemen Belediye Başkan Danışmanı Abdurrahman Demirci takdim etti.

?Keşke eski binaları yaşatabilseydik?

Demirci yaptığı konuşmasında eski fotoğrafları görünce duygulandığını belirterek, ?1969 yılında Menemen´e geldim. Eski binaların yok olduğunu gördüm. Keşke eski binaları yaşatabilseydik. Oysa yurt dışında restore edilerek yaşatılıyor. Menemenliler adına Oktay Özengin´e teşekkür ediyorum.  Menemen için bir değer. Menemen tarihi denince Oktay Özengin, Oktay Özengin denince Menemen tarihi hatırlanır?  dedi.

Aile albümlerini açtılar

?Menemen Tarihi Albümü´nün oluşumda aile albümlerini vererek katkıda bulunan 10 aile temsilcisi de plaketlerini Abdurrahman Demirci´nin elinden aldı.

?Eski fotoğraflarınızı Oktay Özengin´e iletin?

Kırımlı Ailesi adına duygu ve düşüncelerini paylaşan Türk Kadınlar Birliği Başkanı Müesser Kırımlı, Oktay Özengin´in yaşamı ve yaptığı çalışmalarını anlatarak sözlerine başladı.

Kırımlı, ?Tarihini bilmeyen bugününe ve yarınına da yön veremez. Bu anlamda bu yürekli adamı kutluyor başarılarının devamını diliyorum. Aileler adına da teşekkür ediyorum? diyerek eski fotoğraflarınızı Oktay Özengin´e iletin mesajını verdi.

Programın sonunda Menemen Tarihi Albümü´nün hazırlanmasında katkı sunan sponsorlara plaketleri takdim edildi.

Haber: S. Derya BOSUT

 

Foto5: Aile albümlerini açtıkları için teşekkür edildi.

 

Foto6: Sponsorlara plaketleri takdim edildi. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi