Tören; Atatürk Anıtına Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı ve Türkiye Muharip Gaziler Menemen Şube Başkanlığı’nın çelenklerinin sunumu ardından Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı.
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapmak üzere kürsüye gelen Muharip Gaziler Derneği Başkanı İbrahim Koşik “Türkiye Cumhuriyeti’nin, Gazilerine verdiği değerin ifadesi olan bu kahramanları anma gününde;
Özellikle bizlerin bu kutsal vatan toprakları üzerinde ve Şanlı bayrağımızın gölgesinde Türkiye Cumhuriyeti’nin saygın fertleri olarak hür ve bağımsız bir şekilde yaşamamıza vesile olmamız için canlarını feda eden şehitlerimizi ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, ahrete intikal etmiş Gazilerimizi, minnet ve şükranla anıyor, vatanımızın üzerinde her zaman var olan mukaddes ruhları önünde saygı ile eğilirken, hayatta bulunan Gazilerimize sağlık ve mutlulukla dolu yaşam dileklerimi sunuyorum.
Tarihimizde şehitlik ve gaziliğin onuru vardır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, vatanı, milleti, Bayrağı, Milli Marşı ve soydaşları için savaşır. Çünkü milli hasletimizde olan bu duyguların Türk Ulusu ve her bireyi için vazgeçilmez bir anlamı ve önemi vardır. Bunun en güzel örneği de Ya İstiklal Ya Ölüm diyerek Atatürk’ün önderliğinde kurtuluş savaşında yaşanmış ve bu günlerde de vatanımızın bölünmez bütünlüğü uğrunda devam etmektedir.
Hiçbir kişisel çıkar gözetmeden milli ve manevi değerleri yüceltmede vatan topraklarını savunmak, milletin şeref ve namusunu korumak için, düşmanla savaş sırasında hayatını kaybedenlere şehit, düşmanla çarpışıp geri dönenlere Gazi unvanı verilmektedir.
Gazilik Türk Vatanseverliğinin, Türk kahramanlığının, Türk fedakarlığının yaşayan destanıdır. Gazi ise bu destanı yazan kahramanın adıdır.
Şehitlerimizin ruhlarını huzurlu kılmamız için savaş arkadaşları gazilerimize hak ettikleri değeri vermek suretiyle onları onurlandırmak, bu vatan üzerinde yaşayan insanların öncelikli görevleri olması gerekir.
14 Eylül 1921 tarihinde Batı cephe komutanı İsmet Paşa ile Genel Kurmay Başkanı Fevzi Paşa milletvekili unvanı ile TBMM verdikleri önergede Mustafa Kemal Paşa’ya Gazilik unvanı ve Mareşallik rütbesinin verilmesini teklif etmişlerdir.
19 Eylül 1921 tarihinde TBMM oy birliği ile kendisine, savaşlarda büyük başarılar elde eden ve üstün nitelikteki kahramanlara verilen Gazilik unvanı verilmiş ve rütbesi Mareşalliğe yükseltilmiştir.
“Hürriyet ve İstiklal Benim Karakterimdir” diyerek milli mücadeleyi başlatan, devletimizin kurucusu, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu kutsal unvanın verilişi olan 19 Eylül, Gaziler Günü olarak, bütün yurtta kutlanması devletimizin ve milletimizin verdiği önemin, onlara duyulan minnet ve şükran duygularını ifadesi ve nişanesi olarak görülmektedir.
Şunu herkes bilmelidir ki. Her şekilde okursa olsun kutsal vatan topraklarını hedef alacak güçler, kahraman ordumuzun, kahraman emniyet güçlerimizin ve vatansever Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşlarının mücadele azmi ve kararlılığı karşısında yok olmaya mahkûmdur.
Türkiye Cumhuriyeti’nin bekası için, sınır ötesi harekâtta, Vatan topraklarının bölünmez bütünlüğü için, terör belasında şehit olan vatan evlatlarına, Allah’tan rahmet dilerken Ailelerine başsağlığı ve metanet diliyorum.
Terör konusunda Devletimizin ve milletimizin sağ duyulu ve duyarlı olduğuna, terörist ve terör işbirlikçilerine asla müsamaha edilmeyeceğine, teröre her alanda topyekûn olarak karşı çıkılacağına yürekten inanıyorum.
Bu anlamlı günde bizleri yalnız bırakmayan her zaman Gazilere gönül pencerelerini açan, her türlü desteği sağlayarak toplum içerisinde onurlu yaşamasını sağlayan Sayın Kaymakamımıza, sayın Garnizon Komutanımıza, Sayın Belediye Başkanımıza, Aziz Menemenlilere, Kamu Kurum kuruluşlarına, Sivil Toplum Örgütlerine, değerli basın mensuplarına Gaziler adına Şükranlarımı sunuyorum.” şeklinde ifade etti.
Gaziler Günü dolayısı ile düzenlenen tören, Gazi Ortaokulu Öğrencisi Yaprak Sami’nin ‘Gazilerimize’ adlı şiiri okumasıyla son buldu.
Haber Erhan ÖZALP