Menemen Cumhuriyet İlkokulu, içerisinde bulunduğumuz covid-19 salgınında eğitimlerin evlerden devam etmesinin akabinde, derslerin keyifli hale geçmesi için hayata geçirdikleri projeyi tamamladı.
Okul Müdürü Ahmet DOĞAN’ın önderliğinde başlatılan eTwinning projesinde öğrenciler hem eğlendi, hem de havaların ısınmasıyla sıkıcı olan dersleri keyfine vardı.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un başlattığı ‘Merak Etmeyin Burası Bizde’ sloganıyla başlattığı proje neticesinde Menemen Cumhuriyet İlkokulu ‘Don’t Worry! Here We Have’(Merak Etmeyin Burası Bizde) projesini tamamlayarak uluslararası başarı sağladı.
Gerçekleştirilen projeye Litvanya, Romanya ve Türkiye’den 13 öğretmen ve 180 öğrenci katıldı. Menemen Cumhuriyet İlkokulu Müdür Yardımcısı Kürşat Elden ve Nail Ulusoy’un destekleriyle, İngilizce Öğretmeni Aysel Karahan ve 4. Sınıf öğretmeni Alper Öztürk’ün koordinatörlüğünde yürütülen projelerde öğrenciler eğitici ve öğretici süreçlerden geçerek başarıya ulaştılar.
Konuya ilişkin projenin yapısı, kapsamı ve hedeflerinden bahseden Menemen Cumhuriyet İlkokulu öğretmenleri konuyu şu şekilde anlattı “ Tüm dünyayı bir anda etkisi altına alan Covid-19 salgın hastalığı, tüm sistemleri olduğu gibi eğitimi de olumsuz etkilemiştir. Öğrenciler ve öğretmenler ait oldukları yer olan okullarda değil, evlerinde kalıp uzaktan eğitimi sürdürmüşlerdir. Elbette bu süreç yüz yüze eğitim kadar etkili ve eğlenceli olmasa da herkese farklı deneyimler kazandırmış, teknolojiyi daha iyi tanınır hale getirmiştir. Uzaktan eğitim sürecinin en fedakâr üyelerinden biri olan eğitimciler, bu süreci öğrenciler adına en faydalı olacak şekilde geçirmeye çalışırken yeni şeyler keşfetmiş, ilginç anılar biriktirmişlerdir. Katılımcı öğretmenler bu proje ile ülkemizde ve tüm dünyada eğitimin uzaktan da olsa emin ellerde olduğu göstermek ve bu zorlu süreçte öğrencilerle eğlenceli ve eğitici etkinlikler yaparak, paylaşımlarda bulunarak, öğrencilere hem akademik hem de psikolojik destek sağlamayı hedeflemişlerdir. Eğitimin, mekân ve zamana takılmadan sürdürülebileceği bilinciyle, her ay katılımcı öğrencilerle ortak çalışmalar yapmayı hedefleyerek, öğrencilere pandemi döneminde yalnız olmadıklarını, tüm dünyadaki eğitim sisteminin bundan olumsuz etkilendiğini göstermişlerdir. Bu sürecin psikolojik bakımdan daha kabul edilebilir olmasını sağlamaya çalışılmışlardır. Yapılan toplantılarla öğrenciler hem birbirleriyle hem de öğretmenleriyle sürekli iletişim halinde olmuşlardır. Aralık ayında başlayan proje başarıyla tamamlanarak öğrenciler ve velilerden güzel dönütler alınmıştır. Projede öncelikle öğrencilerin Web2 araçlarını çok daha iyi kullanarak uzaktan eğitim sürecinde hem teknolojiyi kullanmaları sağlanmıştır. Projede, İngilizce karikatür, hikaye, anı kitabı yazmaktan, geri dönüşüm çalışmalarına, pandemi ve uzaktan eğitim ile ilgili bilgilendirici seminerlere katılmaya kadar birçok çalışmaya yer verilmiştir. Bütün bunlar çocukların başka ülkelerden kendi yaşıtlarıyla İngilizce iletişim becerilerini geliştirmelerine de büyük katkı sağlamıştır. Proje sonunda okul müdürü Ahmet DOĞAN, proje koordinatörü öğretmen ve projede yer alan öğrencileri tebrik ederek, projeyi tamamlama sertifikası vermiştir.”
eTwinning Nedir ?
eTwinning Avrupa’daki okullar için oluşturulmuş bir topluluktur.
eTwinning, iletişim kurmak, işbirliği yapmak, projeler geliştirmek, paylaşmak; kısacası Avrupa’daki en heyecan verici öğrenme topluluğunu hissetmek ve bu topluluğun bir parçası olmak için, Avrupa ülkelerindeki katılımcı okullardan birinde çalışan personele (öğretmenler, müdürler, kütüphaneciler v.b.) yönelik bir platform sunmaktadır. 2005 yılında Avrupa Komisyonunun öğrenme Programının ana hareketi olarak başlatılan eTwinning, 2014 yılından bu yana AB Eğitim, Öğretim, Gençlik ve Spor programi olan Erasmus+'a, sıkı bir şekilde entegre edilmiştir.
Haber Gökay ÖZALP