Bölgenin çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin önemli bir kısmını gerçekleştiren Menemen Haykıran Köyü üzüm üreticileri 2014 yılının hasadına başladı. Haykıran Köyü üzüm üreticisi Enver Dinler, olgunlaşan üzüm ürününü bağdan yaş olarak katkısız ve kaliteli gelmesini sağladığı gibi sofralık kesimin daha karlı olduğunu belirtti.
Sanayinin ham maddesi aynı zamanda ihracat ürünü olan ve Gediz Ovası deltasında kıştan sonbahara kadar dünyaca ünlü Sultaniye çekirdeksiz üzümün önemli bir kısmı bölgemizde üretilir. Sofralık ve aynı zamanda kurutmalık olan bu ürün Menemen ve köylerinin başlıca tarımsal ürünüdür. Fakat bu yılki fiyatlardan çok umutlu olmayan ve bu nedenle üzüm satışını yaş olarak yapma arayışına geçtiğini belirten üzüm üreticileri, “Şu anda sultaniye sofralık üzüm bağda ve halde 1 lira 25 kuruş ile 1 lira 50 kuruş arasında bağlantı yapılıyor. Ayrıca büyük marketlerin de bağdan üzüm arayışına geçtiği de söylentiler arasında yer alıyor” diye ifade ediyor.
Öte yandan İzmir Ticaret Borsası yönetim kurulu üyesi İlhan Zencirlioğlu, Manisa’da yapılan toplantıda, sultaniye çekirdeksiz üzüm için geçen yıla göre iyi bir sezon olacağını açıkladı.
Ama üzüm üreticisi endişeli bekleyiş içinde.
Bir yıllık uğraş sonucu hasat zamanı
Ürünün doğuşundan hasadına kadar bin bir emekle hasat zamanına ulaşan üzüm üreticisinin yaptığı işleri sıralayacak olursak sonbahar-kışta bağ budama, çubukları askıya alma, çalı toplama, ara sürme, doğuşu bekleme (hava şartları izin verirse), filiz alma, aralama, ilaçlama, bölme çekme, sulama gibi çeşitli işlerle bir yıl geçer. Bir yıllık uğraş sonucu hasat zamanı gelir.
Açıktan satışa dikkat çekti
Yılın en sıcak yaz günlerine rastlayan üzüm kesme ve kurutma dönemine yakın hummalı çalışma öncesi üzüm konusunda Haykıranlı üzüm üreticisi ve Menemen Tariş Üzüm Birliği Başkanı Ahmet Erçetin de en karlısının üzümü yaş satmak olduğunu belirterek, “Umarım iyi bir fiyat verirler. Üzümün maliyeti çok yüksek. Senede bir ürün alıyorsun. İşi çok. Üzüm üreticisi için en büyük handikap açıktan satış. Kendi ayağına kurşun sıkmak denilebilir. Üretici olarak bu konuda bilinçli olmalıyız” şeklinde konuştu.
Öte yandan sofralık yaş üzüm hasadı yapan Haykıran Köyü üzüm üreticisi Enver Dinler, üzüm hasadını yaparken şunları ifade etti, “2014 mahsulü üzümün yaş sofralık olarak satışı daha karlı. Katkısız ve hormonsuz olarak ürettiğim bu ürünü kesip hale götürüyorum. İlaç-işçilik ücreti yok. Kurutma derdi yok. Kurutma yapacak üzüm üreticisi çiftçilerimize Allah kolaylık versin. Yakıcı sıcaklar büyük sıkıntı verecek. Bu şartlarda üzümün fiyatı 5 TL olmalı”
Haber: Ali Rıza KEMER
Foto: S. Derya BOSUT