Ne Kadar Duyarlıyız?
Kan Bağışı Bilinçlendirme Eğitimi
?Kan acil değil, sürekli ihtiyaç. Unutmayın bağışlanan her kan kurtarılan 3 can?, sloganıyla yola çıkan İzmir Kızılay Bölge Müdürlüğü bu ay ki kan bağışı bilinçlendirme eğitim konferansını geçtiğimiz hafta Menemen Kültür Merkezi´nde gerçekleştirdi. Ege Bölge Müdürü Dr. Gökay Gök Ulusal Güvenli Kan Temini Programının uygulanmasını yapmış olduğu sunumunda anlatarak kan bağışına destek istedi.
Kan bağışı eğitimi kapsamında düzenlenen programa; İlçe Kaymakamı Gülihsan Yiğit, Menemen Belediye Başkan Danışmanı Abdurrahman Demirci, Cumhuriyet Başsavcısı Serbülent Sancar, İlçe Jandarma Komutanı Yzb. Erol Şimşek, İlçe Emniyet Müdürü Kamil Atay, İlçe Sağlık Müdürü Semra İper, Menemen Kızılay Şube Başkanı Rahmi Arslan, Sağ Sahil ve Sol Sahil Sulama Birliği Başkanları, Müftülük Personeli, Gaziler, Milli Eğitimi Müdür Vekili Ramazan Uyanık, okul müdürleri, siyasi parti temsilcileri, öğretmenler, sivil toplum kuruluşları, muhtarlar ve dernek başkanları katıldı.
Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Gökay Gök salonda bulunan davetlilere sunumunda: ?Türk Kızılayı; güvenli kan temininde yaşanan sıkıntıları ortadan kaldırmayı hedefleyen ?Ulusal Güvenli Kan Temini Programı?nı, Sağlık Bakanlığı adına ve gözetiminde, 2005 yılından günümüze, başarı ile yürütmektedir. Bu programın amacı, Türkiye´nin kan ihtiyacı olan 2.350.000 ünite kanın ?Gönüllü, Bilinçli ve Düzenli Kan Bağışçılarından? elde edilmesidir. İlk Kan Merkezlerini 1957 yılında Ankara ve İstanbul´ da açan Türk Kızılayı ?Ulusal Güvenli Kan Temini Programı?nı uygulamaya başladığı 2005 yılından bu güne kadar; Kan Merkezi ve Kan İstasyon sayısını 29´dan, 17 Bölge Kan Merkezi Müdürlüğüne bağlı 64 Kan Bağışı Merkezine arttırarak organizasyonunu ülke genelinde yaygınlaştırmıştır. 2015 yılında 1.937.932 ünite kan bağışı toplanmıştır. Ege Bölge Kan Merkezi olarak sorumluluk sahamızdaki 6 ilde 7 Kan Bağışı Merkezi ile faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz.? diyerek sözlerini tamamladı.
1 Milyon kişiye eğitim vererek, toplumda halen en büyük sorun kan ve kan bağışı konusunda eksik ve hatalı bilinen bilgiler olduğuna değinen Gök, bu sorunun çözümü için tüm kamu kurum ve kuruluşları, TSK, eğitim kurumları, sivil toplum kuruluşları, fabrikalar, organize sanayi bölgeleriyle eğitim çalışması yapıldıktan sonra gezici kan toplama faaliyeti yürüttüklerini dile getirdi.
Amacımız, toplumda kan bankacılığını modern ülkelerde olduğu gibi; bilinçli, gönüllü ve düzenli kan bağışçıları edinerek kan bağışı bilincini bölgemizde yaymak ve kan bankacılığı faaliyetlerini yürütmektir. Bu amaç çerçevesinde kan bağışı hakkında 40 dakika süren bilinçlendirme eğitimlerimiz devam etmektedir.
Türk Kızılayı, Ege Bölge Kan Merkezi olarak nihai hedefimiz;
?Bölgemizin kan ihtiyacının tamamını karşılamak,
?Acil durumlarda dahi sürdürülebilir ve yeterli kan stokunu oluşturmak,
?Bölgemizdeki tüm hasta ve hasta yakınlarımızın mağduriyetlerini tamamen sonlandırmak,
?Toplumumuzda, kan bağışı konusunda bilinç ve farkındalık yaratarak, ihtiyaç olan kanın tümünü, bilinçli düzenli ve gönüllü bağışçılarımızın bağışladıkları güvenli kanlar ile karşılamaktır.
Türk Kızılayı´ nın hedef kitlesi, yürütmüş oldukları projeler ve eğitimler: toplum liderlerini kan bağışı hakkında bilgilendirme projesi, aile hekimlerimiz ile toplumda farkındalık oluşturma çalışmalarımız, küçük yürekler büyük adımlar atıyor, hayat kurtarıyor, genç kan bağışçılarının kazanımını ve eğitimi, Türk silahlı kuvvetleri ile yürütülen eğitim faaliyetleri, müftülükler ile yürütülen eğitim faaliyetleri, köy halkımıza yönelik eğitim faaliyetleri, bayanlar hayata can; insanlığa kan verir!
Konferansın ardından Dr. Gökay Gök ilçe kaymakamı ve belediye başkan danışmanına plaket vererek kan bağışı eğitimine son verdi.
Deniz GÜL