MENÜ
İzmir 35°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Pamuk Hasadında En Hızlı Günler
Yaşam
7 Ekim 2016 Cuma 08:00

Pamuk Hasadında En Hızlı Günler

Pamuk hasadındaen hızlıdöneme girildiği şu günlerde hasat esnasında görüşlerini aldığımız Menemen Ziraat Odası Başkanı A. Metin Karagöl, bu yılki ürün hakkında değerlendirmede bulundu.

Pamuk Hasadında En Hızlı Günler 

Öncelikle Menemen pamuğunun özelliğine değinen Menemen Ziraat Odası Başkanı A. Metin Karagöl,  ?Bölgemizin güneş alma özelliği ve toprak yapısı gerçekten çok farklı. Bölgemizdeki pamukta lif kalitesi fazla, şimdi renkte ölçülüyor, renk kalitesi de fazla. Gerçekten biraz çaba sarf edersek kaliteli pamuk olarak dünya pazarında yerimizi alacağız. Şu an İzmir ilçeleri içinde en fazla pamuk üretilen yer Menemen. Türkiye´de de güneydoğudan sonra Aydın-Söke ve sonra da Menemen geliyor?  diye ifade etti.

Lisanslı depoculuğa dikkat çekti

Pamukta bu yılki verim konusunda sözlerini sürdüren Karagöl, ?Verim iyi. Ekili alanda yüzde on gibi bir artış var. Sıkıntımız, ülkedeki terör olaylarından dolayı pamuğa nitrat atamadık. Kullanımı yasaklandı. Eğer nitrat atılsaydı kozalar daha güzel, kaliteli olurdu. Onun muadili olarak önümüzdeki yıl daha tehlikesiz üretim yapılacak. Yine de temiz ve verimli bir ürün. Şu an Menemen´de pamuk hasadında en hızlı olduğu günlere girdik. Elle pamuk toplama yok, tamamen makine ile toplanıyor. Hava şartları da iyi. Defoliant uygulaması yaptık, yaprağını döktük, açtırıcıyı attık. Hiçbir sıkıntı yok. Şu günlerde pamuk toplanıyor. Bölgemizde 100 bin dönüm civarında pamuk ekiliyor. Fiyat konusuna gelirsek, devlet desteklemesi olmasa bizim maliyet hesabımıza göre pamuk zarar edecek. Öyle gözüküyor. Üreticinin stok sorunu var. Pamuk havaleli bir bitki. Mecburen çırçır fabrikalarına döküyoruz. Açık döküyoruz. Sonra fiyatlandırıyoruz. O işliyor, kullanıyor. Fiyatı yükseltme şansımız olmuyor bu sistemde. Lisanslı depoculuk olayını çiftçinin kullanmasına yönlendirirsek fiyatlarda tüccara bağlı kalmayacağız. Lisanslı depoya çiftçinin verme şansı yok. Ben Menemen Ziraat Odası Başkanı olarak yıllardır bunu söylüyorum. Çiftçi pamuğunu tüccara veriyor. Fiyatlandırmasa bile ÇKS´de göstermek için faturasını kestiriyor ve o mal tüccarın gözüküyor. Mal çiftçinin görünmediği için lisanslı depoya verme şansı yok. Çiftçiye bir belge ile bu sorunu çözerlerse çok iyi olacak. Eskiden babalarımıza pamuğunu işletme hakkı tanınıyordu. Tüm mal borsaya girerse borsa dışı satış yasaklanırsa belki fiyatlar yükselebilir. Şu an dünya piyasalarında pamuk 5.300 ve ithal pamuğun Türkiye´ye teslimi 5.500. Bizim şu an borsada çiftçinin malını 4.800´den alıyorlar. Arada ki farkı görün ve haksızlığa lütfen tercüman olun. Bu farkı çiftçiye istiyoruz. Devlet desteği ne kadar artarsa pamuk ekimi o kadar artar. O zaman dışardan pamuk alınmaz. Arazilerde pamuk ekilirse de diğer ürünlere çiftçi yönelmez. O ürünlerin fiyatı da değerlenir. Pamuk para etmeyince domates, karpuz, kavuna yöneliyor çiftçi, onların da rezilliği çıkıyor. Aslında piyasayı regüle eden çok güzel bir ürün pamuk? dedi.

Haber: S. Derya BOSUT

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi