Menemen´in simgelerinden tarihi Taşhan, Han Halk Oyunları Kültür ve Sanat Derneği ve Kıyı EGE Gazetesi önderliğinde ?Yörük ve Zeybek Kültürü? adlı etkinliğe ev sahipliği yaptı.
23 Nisan 2017 Pazar günü saat 19.30´da başlayan etkinliğe başta Menemen olmak üzere Yörüklük ve Zeybeklik kültürüne ilgi duyan Aydın ve İzmir´den birçok davetli katıldı.
Program, adını Taşhan´dan alan ?Han Halk Oyunları Kültür ve Sanat Derneği?nin hazırladığı zeybek oyunları gösterisi ile açıldı. Tarihi mekanın etkileyici atmosferinde devleşen zeybekler Taşhan duvarlarını adeta titretti. İzleyicilerden büyük alkış alan ekip yoğun istek üzerine programın sonunda bir gösteri daha gerçekleştirdi.
Panelde üç değerli konuk
Zeybek gösterisinin ardından Kıyı EGE Gazetesi kurucularından Aslı Kurt Can moderatörlüğünde yaklaşık iki saat süren panelde ilk sözü Efeler ve Zeybekler ile yakından ilgilenen, konu üzerine yıllardır araştırmalar yapan Tarih Araştırmacısı Necat Çetin aldı. Çetin, ?Zeybeklik ve Yataklık? konusuna değindi. ?Yataklık olmasa Zeybeklerin var olması da mümkün olamazdı. Zeybekler gerektiğinde yataklarını, yatakları da Efelerini ve Zeybeklerini korumuş, kollamışlardır? diyerek sözlerini sonlandırdı.
Panelin bir diğer konuğu, 20 yıldır Yörüklerle yatıp kalkan, Konya bozkırlarını arşınlayan araştırmacı yazar Zeki Oğuz ise ?Göçer Yörükler? hakkında bilgilerini aktardıktan sonra 20 dakikalık bir saydam gösterisi sundu. Bugün göçer durumda olan Yörük ailesinin 200 olduğunu, gerek koşulların zorlamasıyla gerekse kendi istekleriyle iskan olanların hızla arttığını dile getiren Oğuz, ?Şu tarihlerde Yörükler göç halindeler, oğlaklar ılıman iklim olan Mersin, Mut ve Silifke dolaylarında dünyaya geldi, biraz büyüdü. Göçerler yüklerini sardı ve İç Anadolu´da Konya, Ermenek, Seydişehir bölgelerine doğru göçmeye başladılar. Onları iskana en çok zorlayan durumlardan biri çocuklarının eğitim sorunu? diye konuştu.
Kimse Durup Dururken Dağda Yaşamayı Seçmez
Zeki Oğuz´un sunumunun ardından Efelik olgusuyla yakından ilgilenip bu yönde araştırmalarını sürdüren, yüksek lisans tezini Çakırcalı Mehmet Efe´nin Sanata Yansıması, üzerine tamamlamış olan Ümit Görgülü, ?Bir Yörük Olarak Çakırcalı Mehmet Efe? konulu konuşmasını gerçekleştirdi. Görgülü, Çakırcalı´nın hayatını anlatırken Efelik ve Yörüklük kavramlarının birbiriyle olan yakın ilişkisini dile getirdi. Görgülü ?Çakırçalı´nın devlete değil, devlet eliyle yanlış işler yapan yöneticilere karşı olduğunu belirterek kendisine İtttihat ve Terakki´den gelen teklifi de bu düşüncelerle geri çevirdiğini sözlerine ekledi. Görgülü ?Kimse durup dururken sıcacık yatağını bırakıp dağlarda yaşamayı seçmez. Çakırcalı´yı da bunu yapmaya zorlayan toplumsal, ailevi ve bireysel sebepler vardı.? diyen konuştu. Konuşmasının başında kendisinin yazıp yönettiği, Ege Gösteri Sanatları´nın sahneye koyduğu ?Çakırcalı Mehmet Efe ve Kızanları? adlı danslı tiyatro gösterisinden de tadımlık bir tanıtım videosu izletti.
Panel, soru cevap kısmının ardından son bulurken etkinliğe ilgi duyanlar, özel çalışmalar sonucu hazırlanmış geleneksel kostümleriyle Han Halk Oyunları Kültür ve Sanat Derneği üyeleri ile birlikte bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi. Aynı dakikalarda Zeki Oğuz da araştırmalarına ilgi duyanlara başta ?Sarıkeçililer? kitabı olmak üzere Yörükler ile ilgili çalışmalarını kaleme aldığı kitaplarını imzaladı.
Haber: Gökay ÖZALP