Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, bakanlık öncülüğünde başlatılan Türksat-6A yerli haberleşme uydusu projesinde imza aşamasına gelindiğini, Bakanlığı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında imzanın bu ay içinde atılacağını bildirdi.
Bakan Elvan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yerli mühendislik imkanları ile geliştirilip üretilecek Türksat-6A Yerli Haberleşme Uydusu için proje yöneticisi ve yürütücü kurumlarla 25-26 Eylül 2014 tarihlerinde gerçekleştirilen bütçe panelinin sonlandığını ve proje bütçesinin son haline getirildiğini belirtti. Alınan karara göre proje bütçesinin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile TÜBİTAK tarafından karşılanacağını ifade eden Bakan Elvan, projede imzanın bu ay içerisinde atılacağını söyledi.
Uzay filosuna ``made in Turkey`` damgası
Türksat-6A ile ilgili sürece ilişkin bilgi veren Bakan Elvan, "42 derece doğu yörüngesinde işletilecek Türksat-6A yerli haberleşme uydusunun tüm üretimi Türkiye’de yapılacak, entegrasyon ve ihtiyaç duyulan tüm testleri Ankara’da kurulan uydu montaj entegrasyon ve test merkezinde gerçekleştirilecek. Türksat-6A uydusu, Türkiye’nin gurur kaynağı olacak ve uzay alanındaki diğer çalışmaların da önünü açacak" diye konuştu.
"İlk yerli haberleşme uydumuz olacak"
Uydunun tasarımı ve üzerindeki kontrol yazılımının tamamen yerli olacağını vurgulayan Lütfi Elvan, "Uzay teknolojileri ile ilgili Türkiye’nin dünya devleri arasında bulunduğunu tescilleyecek ilk yerli haberleşme uydumuz Türksat-6A birçok bakımdan önem taşıyor. Yerli uydu sayesinde haberleşme alanında Türkiye, teknoloji talep eden değil, teknoloji üreten bir ülke konumuna gelecek" dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının 2023 hedefleri arasında bulunan Milli Haberleşme Uydusu Üretimi Projesi ile Türkiye, kendi haberleşme uydularını üreten sayılı ülkeler arasında yerini alacak.