MENÜ
İzmir 11°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
UTAEM'den Çiftçilere Toprak
Güncel
8 Aralık 2014 Pazartesi 11:22

UTAEM'den Çiftçilere Toprak

Her yıl 5 Aralık gününde insan için yaşamsal önem arz eden toprağın önemini vurgulamak amacıyla kutlanan Dünya Toprak Günü etkinlikleri kapsamında Uluslararası Eğitim ve Araştırma Merkezi (UTAEM)'nde Menemenli çiftçilerin katılımıy

Her yıl 5 Aralık gününde insan için yaşamsal önem arz eden toprağın önemini vurgulamak amacıyla kutlanan Dünya Toprak Günü etkinlikleri kapsamında Uluslararası Eğitim ve Araştırma Merkezi (UTAEM)’nde Menemenli çiftçilerin katılımıyla geniş çaplı bir eğitim yapıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü bünyesinde görev yapan Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezinde (UTAEM) 5 Aralık Dünya Toprak Günü için bir etkinlik düzenlendi.

Uluslararası Toprak Bilimleri Birliği(IUSS) 2002 yılında 5 Aralığı doğal sistemin kritik bir bileşeni olan ve insan için yaşamsal önem arz eden toprağın önemini vurgulamak amacıyla Dünya Toprak Günü olarak kutlanmasını önermiştir. 2013 Haziranındaki FAO Konferansı Dünya Toprak Gününü oybirliği ile kabul etmiş ve 68. Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda resmen yürürlüğe girmesini istemiş ve Genel Kurul 2015 yılını da Uluslararası Toprak Yılı olarak ilan etmiştir.

Bu kapsamda UTAEM tarafından organize edilen toplantı kurumun Konferans Salonunda gerçekleşti.

Etkinliğe, Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi (UTAEM) araştırmacıları, Ege üniversitesi öğretim üyeleri, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Ali Peksüslü, Menemen İlçe Tarım Müdürü Celal Sayılır, Sol Sahil Sulama Birliği Başkanı Recai Önal, Menemen Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Veli Kan ve çiftçiler katıldı.

 

“Çiftçilere yardıma hazırız”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı sonrasında açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye Kurum Müdürü Dilek Kahraman geldi. Kurumu hakkında bilgi veren Kahraman, çiftçilere her konuda yardım etmeye hazır olduklarını ifade etti.

Etkinliğin amacına da değinen Kahraman, “Doğal sistemin kritik bir bileşeni olan ve insan için yaşamsal önem arz eden toprağın önemini vurgulamak amacıyla katılımcıları bilinçlendirmek ve toprak camiasının gıda güvenliği açlığının ortadan kaldırılması, iklim değişikliği adaptasyonu, yoksulluğu azaltma ve sürdürülebilir kalkınma için yapabilecekleri katkıları vurgulamayı hedeflemektir” dedi.

 

“En büyük tehlike erozyon”

Sonrasında söz alan UTAEM Bitki Besleme ve Toprak Bölüm Başkanı Kürşat Üner ise, ülkemizin en büyük sorunlarından birisinin toprak erozyonu olduğunu ifade ederek, “Bilinçsizce yapılan tarım uygulamaları sonucu ülkemizde her yıl 743 milyon toprak kayboluyor. 10 santimetre tarım toprağının oluşması binlerce yıl alırken, her yıl kaybedilen toprağın boyunu korkunç. Avrupa’da yaşanan toprak kaybının 1,8 katı fazlası her yıl ülkemizde yaşanıyor” dedi.

 

“Bilinçsiz uygulamalar toprağı kirletiyor”

Erozyonun yanı sıra var olan topraklarımıza da iyi bakamadığımızı ifade eden Üner, “Aşırı ve bilinçsiz gübreleme sonucunda topraklarımızı ve su kaynaklarımızı olağanüstü bir şekilde kirletiyoruz. Topraktaki kanserojen azot maddeleri yine bu şekilde çoğalıyor. Bilinçsizce kullanılan tarımsal ilaçlar tarım topraklarımızı çok büyük zarar veriyor. Özellikle İzmir, İstanbul, Bursa ve Adana gibi büyük kentlerimizde ortaya çıkan sanayi atıkları plansız bir şekilde toprağa bırakılıyor ve bu şekilde topraklarımızı kaybediyoruz” diyerek tehlikeye dikkat çekti.

Alınması gereken önlemler hakkında da konuşan Üner, “Erozyonu önlemek için çok ciddi önlemler almamız lazım. Arazilerimizi bilinçsiz bir şekilde tahrip etmemeliyiz. Tarımsal faaliyetlerden önce mutlaka toprak analizi yaptırmalıyız. Sanayi kuruluşları tarafından yapılan çevre kirliğinin önüne geçilerek, tarım ilaçlarının kullanımını daha dikkatli gerçekleştirmeliyiz” dedi.

Ardından, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Emekli öğretim Üyesi Prof. Dr, Alaettin Taysun, Türkiye topraklarında sıkça rastlanan erozyon problemleri ve çözüm önerilerine, yine aynı fakültede öğretim üyesi Doç. Dr. H. Hüsnü Kayıkçıoğlu da toprak verimliliği ve sürdürülebilirliği için etkili olan kompost ve organik gübreler konusunda, UTAEM araştırmacıları Dr. Nejat Özden, Nuri Candan ve Vural Karagül ise çeşitli konularda bilgi ve birikimlerini aktardı.

 

“Çiftçiler üreterek batıyorlar”

Toprak ve suyun üretim için bir paydaş olduğunun altını çizen Menemen Sol Sahil Sulama Birliği Başkanı Recai Önal ise, “Tarım ve su politikalarımızı kesinlikle gözden geçirmemiz gerekiyor. Şu anda ülkemizde tarıma ayrılan destekleme 9 Milyar lira. Öte yandan işin acı tarafı 37 Milyar liralık tarım ürünleri ithalatı yapılıyor. Şu anda Türk tarımcısı 4 milyon litre akaryakıt ile dünyanın en fazla akaryakıtını kullanıyor. Tarım politikalarımızın mutlaka yenilenmesi gerekiyor. Türkiye’nin buğday ithal eden bir ülke haline gelmesi bizleri üzüyor. Tarım artık çiftçiyi doyurmuyor. Çiftçilerimizin üreterek batıyor. Burada çiftçilerimizin de bulunduğu bir ortamda değerli hocalarımızdan ve yetkililerden bu konuda yardım bekliyorum” diyerek, önümüzdeki sulama sezonu hakkında çiftçilere bilgi verdi.

Konuşmaların ardından çiftçilere öğle yemeği verildi. Sonrasında ise merkezde bulunan Toprak, Gübre, Bitki ve Su Laboratuvarına bir ziyaret gerçekleştirildi.

Haber: M. Hulusi YILMAZ

 

Foto2: Kurum Müdürü Dilek Kahraman (solda), Bitki Besleme ve Toprak Bölüm Başkanı Kürşat Üner (ortada) ve Prof. Dr, Alaettin Taysun katılımcıların sorularını yanıtladı.

Foto3: Menemen Sol Sahil Sulama Birliği Başkanı Recai Önal

Foto4: Nüveci Çiftçilerden Nihat Rasim Gündar da düzenlenen eğitime katıldı. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi