İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda yeşillik üreten çiftçilerin sorunları ve çözüm yollarının tartışıldığı bir toplantı yapıldı. Toplantıya ilçemiz üreticilerinden yoğun ilgi ve katılım vardı.
Toplantıya; İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Celal SAYILIR, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim Şube Müdürü Nursel KOÇYİĞİT TEKALMAZ, Menemen Ziraat Odası Başkanı A. Metin KARAGÖL, İl ve İlçe Müdürlüğünden teknik elemanlar katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Nursel KOÇYİĞİT TEKALMAZ, ?Burada bulunma sebebimiz, sizlerin sorunlarını dinlemek, not almak ve konu ile yakınan ilgilenen Bakanlık yetkililerine bu sorunları iletmektir? dedi.
İl Müdürlüğü teknik elemanlarından Ziraat Mühendisi Meral ÖZÇEKİCİ, yeşillik üretiminde karşılaşılan hastalık ve zararlılarla ilgili bir sunu yaptı. Sunu da hastalık, zararlılar ve alınması gereken önlemler konusunda çiftçilerimizi bilgilendirdi. Yeşillik üretiminde hastalık ve zararlılarla mücadele etmek için üreticilerimizin sadece kimyasal mücadele yöntemlerini kullandıklarını, aslında bu yöntemin kültürel ve biyolojik mücadele yöntemlerinden sonra gelmesi gerektiğini söyledi. Kültürel mücadele yöntemleri olarak, hastalık ve zararlılara karşı dirençli çeşit seçimi, yabancı otlarla mücadele olarak mekanik yöntemlerin uygulanması ve de dikim sıklığına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Biyolojik mücadele yöntemi olarak; kimyasal ilaçların yerine, biyolojik preparatların tercih edilmesi gerektiğini özellikle vurguladı.
İlçe Müdürü Celal SAYILIR da söz alarak, bitki koruma ürünlerinin insan ve çevre sağlığını olumsuz etkilediğini bu nedenle ruhsatsız ilaç kullanılmaması gerektiğini söyleyerek, hastalık ve zararlılarla mücadelede diğer mücadele yöntemlere ağırlık verilmesi gerektiğini ifade etti. Yeşillikte ruhsatlı ilaç sıkıntısını yakından bildiklerini, bu konunun çözümü ile ilgili olarak, Bakanlık nezdinde gerekli girişimlerin yapıldığı, önerilerin sunulduğu, ruhsatlandırma olmasa daha geçici ilaç tavsiyelerinin bulunduğunu belirtti.
İl Müdürlüğü teknik elamanlarından Ziraat Mühendisi, Alpay SİNANOĞLU, bitki koruma ürünlerinin uygulanması teknikleri konusunda yaptığı sunuda, yapılan yanlış uygulamaların sonucunda üreticilerin ciddi ekonomik kayıplara uğrayabileceğini, insan sağlığı açısından olumsuz etkiler doğurabileceğini grafikler ve örneklerle anlattı.
SİNANOĞLU sunusunda özellikle, ilaçlamanın doğru zamanda, doğru ekipman ile ve doğru dozda yapılmasının önemine vurgu yaptı.
?Ruhsatlı İlaç Bulamıyoruz?
Toplantıda söz alan üreticiler, özellikle yeşillik üretiminde ruhsatlı ilaç olmamasının sıkıntılarını yaşadıklarını, ruhsatsız ilaç kullandıklarında ise kalıntı sorunlarıyla uğraştıklarını söylediler.
Nursel KOÇYİĞİT TEKALMAZ toplantının sonunda tekrar söz aldı. Yoğun katılım için üreticilere teşekkür ederek, ?Sizin yanınızdayız, hep beraberiz. İlaç konusunda çalışan enstitülerimiz var, sizden bize yardım etmenizi özellikle istiyorum? dedi.
Toplantı iyi niyet ve temennilerle son buldu.
Haber: Zeynep KAVAKLI