Dünyada ve ülkemizde etkili olan korona virüs salgını sonrasında devletimiz tarafından alınan önlemler kapsamında vatandaşlarımızın çoğu evde izolasyonunu yaparak zorunluk olmadıkça dışarıya çıkmıyor. Bu süreçte salgının etkilerini göstermesi sebebiyle bir çok iş yeri faaliyetlerini durdurmuş bulunmakta. Bizde Menemen’in Sesi Gazetesi olarak tarım ilçesi olan Menemen’imizde tarım faaliyetlerinin son durumunu sizler için araştırdık. Menemen’deki tarım hakkında son bilgileri Menemen Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Yücel Altıntaş’tan edindik.
Konuya ilişkin açıklamada bulunan Menemen Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Yücel Altıntaş “Dünyayı ve ülkemi etkisi altına alan bu salgın sebebiyle çiftçilik işlerimizin aksamadan devam edebilmesi odamız olarak çok önemli bir konudur. Bu hususta yaşımın genç, herhangi bir rahatsızlığımın bulunmamasından dolayı bu süreçte Metin başkanımdan görevi devraldım. Bu pandemi bitesiye kadar yerine vekil olarak ben bakacağım. Genel gündeme geri dönecek olursak dünya ve Türkiye genelinde ortaya çıkan virüs salgını çoğu ülkede hayatı durduracak ve dükkan kapatacak noktaya getirmiştir. Bu salgın hepimiz için çok büyük tehlike arz ediyor. Biz çiftçiler olarak ülkemizin bu zor durumunda herkesin evde olduğu zamanlar da vatandaşlarımıza yiyecek mahsul yetiştirebilmek adına tarlamızın başındayız. Hiçbir şekilde boşluk vermeden tarlamızı ekip, biçip, dikerek mahsullerimizi yetiştirmeye çalışıyoruz.” dedi.
Devletimiz, Belediyeler, Kooperatifler ve Market Zincirler El Atmalı
Yazlık mahsullerinin dikim hazırlıklarının tamamladığını söyleyerek sözlerine devam eden Altıntaş “Kış sezonunun sonuna gelmemiz sebebiyle kışlık mahsullerimiz azalmış, hasatları devam etmektedir. Bu sırada da çiftçimiz yazlık ürün dikim hazırlıklarını tamamlamış, dikimine başlamışlardır. Özellikle domates, patlıcan gibi sebze fidanlarımız toprakla buluşmuştur.Fakat çiftçimiz bu salgın karşısında çok tedirgin hale gelmiştir. Üretmekten değil ama satışından korkuyorlar. Çünkü önümüzdeki sürecin nasıl olacağını düşünüyor ve üretilen mahsulü nasıl satacakları konusunda endişe duyuyorlardır. Hızlı satış olmadığı zaman mahsul ellerinde kalacak ve çöp olacaktır. Çünkü domates, yaş sebze ve meyvenin dayanma süresi çok az. Bu sebzelerin çabuk tüketilmesi gerekiyor. Bu konuda üretilen mahsul devletimiz, belediyelerimiz, kooperatiflerimiz ve market zincirleri tarafından desteklenip tüketiciye hızlı bir şekilde ulaştırılması gerekmektedir. Ayrıca vatandaşlarımızdan da bu süreçte kuru bakliyat tüketmemesini, mevsim meyve ve sebze ürünlerini tüketmesini istiyoruz. Ürettiğimiz malı tüketmemiz lazım. Bu süreçte üretimin arttırılması gerekiyor. Üretilen ürün tüketilmezse bunun sonucunda da çiftçiye herhangi bir dönüş olmazsa çiftçimiz zora düşer.” şeklinde ifade etti.
Pamuk Prim Ödemeleri 1 Ay Öne Çekilmeli
Yazlık mahsullerin dışında pamuk dikimine de 15-20 gün sonra başlanacağını dile getiren Altıntaş “ Korona salgını devam ederken devletimiz bize desteklerini aksatmadan devam ettiriyor. Önümüzdeki günlerde pamuk ekimine başlayacağız. Bu süreçte çiftçilerimiz de yeni sezona gireceğinden ötürü masrafları çok olacaktır. Çünkü girdi maliyetlerinin çok yükselmesi, doların artması ve dışarıdan ilaç, gübre gibi ürünlerin gelmemesinden ötürü ürün fiyatları çok arttı. Özellikle kültür pamuk destek primlerini haziran ayında alıyorduk. Bunu devletimizin bir ay önceye çekmesi Mayıs gibi ödemesi çiftçimizin elini rahatlatacaktır. Prim ödemelerini bir ay önceye çekmelerini devletimizden talep ediyoruz. ”dedi
Mevsimlik Tarım İşçileri Büyük Önem Taşıyor
Tarımda yaşa takılan vatandaşlarımız hakkında bilgi veren Altıntaş “ Tarım işlerinde 18-20 yaş arası dışarıdan gelen yatılı işçilerimiz büyük önem taşıyor. Korona virüs kapsamında alınan tedbirler konusunda şuan için illerin çoğuna giriş çıkışlar yasaklandı. Üç gün önce İzmir Valiliğinde, İzmir meslek odaları olarak bir toplantı yapıldı. Bu toplantı ki konulardan bir tanesi de illere giriş çıkışların yasaklanmasının ardından, tarım işlerinde çalışacak dışarıdan gelecek işçilerle alakalıydı. Bu konu hakkında İzmir’de bulunan Ziraat Odaları olarak İl Başkanlımıza konu hakkında endişelerimizi bildirdik. İl başkanlığımızda yapılan Meslek odaları toplantısında geçici tarım işçilerinin iller arası taşınmaları ile ilgili bir çalışma yapılmasını talep etti. Çünkü tarım işçilerinin mahsulleri zamanında üretip, ekip, biçip vatandaşımıza ulaştırması için bu husus çok önemlidir dedi.
İzmir ili bazındaki 18-20 yaş altındaki tarımda çalışacak işlerimiz için devletimiz tarafından özel izin verildi. Bu konuyla ilgili kaymakamlık nezdinde bir komisyon kurulacak. Ziraat Odası olarak bizde bu komisyonda olacağız. Gerekli belgeleri çalışacak işçilere sağlamak için çalışmaları yapıyoruz.
65 yaş üzerinde ise 1600 kadar çiftçimiz var. Yeni sezona gireceğimizden ötürü çiftçimizin tarlasına gitmesi tarlasını çalıştırması gerekiyor. Tarlanın ekimi, dikimi olması gerekiyor. Bu konuyla ilgili 65 yaş üzeri çiftçilerimizin işlerini aksatmadan yapabilmeleri adına gerekli yerlere başvurularımızı yaptık. Bir problem olmamasını temenni ediyoruz. Bu konunun üzerine ciddi mesai harcıyoruz. Herhangi bir problem durumunda tekrardan gerekli başvuru ve müracaatlarımızı yapıp çiftçimizin yanında olmak için elimizden geleni yapacağız.” dedi.
Meslek Odaları Yardım Yaptı
Korona virüsü kapsamında gerekli önlemlerin alındığını dile getirerek sözlerine devam eden Altıntaş “Ziraat Odası, Şoförler Odası ve Esnaflar odası olarak ortak aldığımız 2000 tane maske ve 100 litre kadar da dezenfekte ilacını Menemen Devlet Hastanesi ve Menemen Belediyesine teslim ettik. Odamız nezdinde de önlemlerimizi sosyal mesafeyi koruyacak şekilde aldık. Kapı girişlerine ve binamız içerisinde ki alanlara dezenfekte ilaçları koyduk, maskesiz gelen vatandaşlarımıza maske taktimi yapmaktayız. İnsanlarımız odamıza geldiklerinde kendilerini güvende hissetmeleri için elimizden geleni yapıyoruz. Ayrıca bu süreçte Menemen Ziraat Odası olarak da çiftçilerimize tohum, gübre, fide desteklerimizin çiftçilerimize yapıldı ve yapılmaya devam edecek.” dedi.
Haber : Gökay ÖZALP