MENÜ
İzmir 35°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Zirai İlaçların kullanımının azaltılmasına yönelik uluslararası eğitim başladı
Güncel
6 Kasım 2014 Perşembe 09:36

Zirai İlaçların kullanımının azaltılmasına yönelik uluslararası eğitim başladı

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından Menemen İlçesinde bulunan Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi (UTAEM)'de 4. Uluslararası Entegre Mücadele Pestisitlerin Kullanımının Azaltılmasına

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından Menemen İlçesinde bulunan Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi (UTAEM)’de 4. Uluslararası Entegre Mücadele Pestisitlerin Kullanımının Azaltılmasına Yönelik Alternatif Yöntemler eğitimi başladı.

Bangladeş, Cezayir, Fas, İran, Kırgızistan, Kosova, Nijerya, Sudan, Tunus olmak üzere 9 ülkenin Ziraat Fakülteleri ve Araştırma Enstitülerinden toplam 12 öğretim üyesi ve araştırmacının katıldığı eğitim 4 gün sürecek.

“Türkiye dünya aktörü oldu”

Açılık konuşmasını gerçekleştiren TAGEM Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanı Doç. Dr. Birol Akbaş, Türkiye’nin de artık pestisit kullanımının azaltılmasına yönelik çalışmalarda bir dünya aktörü olduğunu hatırlatarak, kimyasallarla alternatif mücadele metotlarında son 10 yılda büyük bir ilerleme kaydedildiğini ve Türkiye’nin bu konuda artık diğer ülkelere ders verir konuma geldiğini ifade etti.

“İhraç edilen ürünlerde artık kalıntı yok”

Son 2 yılda Avrupa’ya ihraç edilen ürünlerin kontrolden geçmediğini belirten Akbaş, “Özellikle ihraç ettiğimiz domatesler, ilaç kalıntısı olmadan buradan gönderildiği için, Avrupa artık ürünlerimize herhangi bir kota uygulamadan direkt olarak alım yapıyor. Birçok üründe bu kontrolün kalkmasını bekliyoruz. Ayrıca alternatif mücadele yöntemiyle yetiştirilen yaş sebze ve meyvelerimiz Uzakdoğu’ya ihraç edilmeye başlandı. Bu bizim son 10 yılda geldiğimiz durumun ne kadar iyi olduğunu gösteriyor” dedi.

“Hedefimiz Orta Avrupa’yı eğitmek”

Kimyasallarla yapılan mücadelelere alternatif yolların kullanılmasına yönelik elde edilen tecrübeleri özellikle Türk Dünyasıyla paylaştıklarını ifade eden Doç. Dr. Akbaş, “Balkanlar, Kuzey Afrika ve Asya’daki birçok ülkeden Türkiye’ye gelen tarım uzmanlarına bu konu hakkında eğitimler veriyoruz. Önümüzdeki yıllarda Orta Avrupa’dan gelen tarım uzmanlarına da eğitim vermeyi planlıyoruz. Bu çalışmalar ve eğitimler Bakanlığımız bünyesindeki uzmanlarımız tarafından yapılıyor” diye ifade etti.

Eğitim kapsamında, İzmir`de pestisit kalıntı laboratuvarları ve Bornova Zirai Mücadele Araştırma İstasyonuna, Seferihisar ilçesinde turunçgiller ve Aydın ili zeytin bahçelerine teknik geziler düzenlenerek yabancı katılımcıların teorik olarak anlatılan konular hakkında uygulama yapma fırsatı bulacağı belirtildi.

Haber: M. Hulusi YILMAZ

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi