MENÜ
İzmir 35°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
20 Yaş Dişi Kâbusunuz Olmasın
Mehmet Ergüneş
YAZARLAR
27 Nisan 2021 Salı

20 Yaş Dişi Kâbusunuz Olmasın

20 yaş dişleri ağızda oluştuktan sonra her yaşta sorun ve ağrı yapabilir. Sorun genellikle 20’lik diş bölgesinde ağrı, şişlik veya öndeki dişte çürük ve bununla birlikte ağrı şeklinde seyredebilir.

Ağız içinde tam olarak çıkacak yer bulamayan veya sürme pozisyonunun dışında bir pozisyonda gelişen 20 yaş dişleri gömülü olarak kalırlar. Bazen ise bu dişler yarı gömük pozisyonda ağız içinde yerlerini alırlar. Bu durumun besin artıklarının birikmesi için oda görevi yapmaya başlayacağı çoğu hasta tarafından bilinmemektedir. Besin artıklarının birikmesiyle bu bölgede diş etinde iltihaplanma ve ağız içi yaraları oluşmaya başlar. Bu tip dişlerin çekilmesi gerekmektedir.

Çocukluktan beri hepimize ağzımızda 32 diş olduğu söylenmektedir. Ve biz diş sayımızı 32 olarak öğreniriz. Ama bunların 4 tanesi her yarım çenede sağ alt, sağ üst, sol alt ve sol üstte birer tane olmak üzere yirmi yaş dişleridir. Günümüzde bu dişler çoğu kişide oluşmamaktadır. Çenelerin küçülmesine bağlı oluşanlarda ise gömülü olarak kalmaktadır.

Çenelerin küçülmesi üzerine kurulan teori 20 yaş dişlerinin gömülü kalmasının en büyük sebebi olarak gösterilir. Beslenme alışkanlıklarının değişmesi, yumuşak gıdaların beslenmede daha çok yer bulması, ısırarak tüketilen besinlerin bu şekilde tüketilmemeye, keserek bölerek yenmeye başlaması ise çenelerin küçülmesinin evrimsel sebepleri arasındadır.

Ağızda en son süren dişler 20 yaş dişleridir. Bu nedenle kendinden önce süren dişler çenede yerlerini aldıkları için bu dişlere yer kalmamaktadır. Gömülü kalırlar.

Yarı gömülü yirmi yaş dişleri dişlerin üzerinde bir miktar besinlerin birikebileceği alan olduğu için bu dişlerin çekilmesi ağız sağlığı açısından daha uygundur. Yarı gömülü dişler olarak adlandırılan bu dişler hem çürük oluşması hem de diş eti iltihabı oluşturması sebebiyle çekilmesi daha uygundur.

Bu yemek birikimleri ağız hastalıklarının oluşumuna sebep olur. Diş etleri iltihaplanır. Buradan başlayan enfeksiyonlar hem kemiğe ilerler hem de vücudun diğer bölgelerine yayılabilir.

Bu dişler ağız içinde bir işlevselliği olmayacaksa hastalıklara ve enfeksiyona sebep olmaması için çekilmelidir.

Peki bu dişler ne zamanlarda çekilir?

-yandaki dişlere zarar veriyorsa
-enfeksiyon varsa
-sık sık diş etinde iltihaba sebep oluyorsa
-ortodontik tedavi sebebiyle
-protetik sebeplerle
-herhangi bir patolojiye sebep oluyorsa (kist ve tümör gibi)

Düzenli kontrollerde bu dişlerin de incelenmesi genel durum ve sağlık için önemlidir.

Sağlıklı gülüşler...

Sorularınız için; [email protected] - www.disizmir.net

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi