Bayram sabahları özeldir, bütün aile toplanır, hep birlikte kahvaltı edilir hele ki üzerine konu Kurban Bayramı sabahı ise bambaşkadır biraz hüzün, biraz mutluluk birlikteliğin tadı üzerine bir de kavurmalı sabah kahvaltısı huzurun tadıdır. Bayram tatlısı günü daha da heyecanlı kılar sonrasında akşam yemeğindeki etler ise ortamı daha da güzelleştirir. Bu haftaki yazımızda kahvaltı için servis edebileceğimiz iki tuzlu tarifimiz ve bayram tatlısı tarifimiz olacak önümüzdeki hafta ise Kurban etleri ile neler yapabiliriz onları yazacağım. Herkese keyifli günler.
HAŞHAŞLI ÇÖREK
Kütahyalı bir babaannenin torunu olup da bayram sabahları haşhaşlı çörekten mahrum kalınır mı asla!!
MALZEMELER
7 su bardağı un
Yarım paket yaş maya
1 tatlı kaşığı şeker,
3,5 su bardağı su
1,5 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı ezilmiş haşhaş
Yarım su bardağı sıvı yağ
ÜZERİ İÇİN
1 adet yumurta
YAPILIŞI
-Bir kase içerisinde mayayı ve şekeri ılık su ile eriterek 5 dakika kadar bekletelim. Hamur kabına unu ve tuzu koyarak mayamızı da ekleyelim ılık su ile yumuşak bir hamur kıvamına gelene kadar yoğuralım. Üzerini örterek mayalanmasını bekleyelim.
-Hamurun mayası geldikten sonra hamuru 4 eşit parçaya bölüp hamurları elinizle biraz genişleterek üzerine sıvı yağ dökün ve haşhaşı üzerine yayıyoruz. Bütün parçaları aynı şekilde aralarına haşhaş koyarak üst üste yerleştirip oluşan 4 katlı hamuru elinizle büyütün ve bıçakla 4 cm lik şeritler halinde keserek kendi etrafında burun ve tepsiye yanyana gelecek şekilde diziyoruz.
-Fırına sürmeden önce çörekleri dilediğiniz boyda kesiyoruz. 20dk kadar tepsi mayasının gelmesini bekletip üzerine yumurta sarısı sürerek 180-200 derece fırında altı üstü kızarana kadar pişiriyoruz.
Çİ BÖREK
MALZEMELER
3 bardak un
1 yemek kaşığı sirke
Tuz
Aldığı kadar su