Başlarken
Bugün, ilk yazıma başlarken, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 99. yıl dönümünde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm kahramanlarımızı saygı, rahmet ve minnetle anıyorum. Zafer Bayramımız Kutlu Olsun.
Ben Psikolojik Danışman Sude Kaplan. İzmir Menemen’de dünyaya geldim. Anne tarafımın Menemenli olması sebebiyle ilçemizle olan bağımı hiç koparmadım. Menemenle kurduğum bağ bugün Menemen’in Sesi Gazetesi’ndeki köşe yazarlığı serüvenimle devam ediyor. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık anabilim dalı mezunuyum. Ayrıca Biruni Üniversitesi Aile Danışmanlığı eğitimimi de tamamlayarak, mesleki yolculuğuma devam etmekteyim. Psikoloji bizlere 6 yaşına kadar olan dönemin yani ilk çocukluk döneminin önemini vurgulamaktadır. Bu yaş döneminde çocukların yaşadıkları olayları, duyguları ve olumlu-olumsuz yaşantıları yetişkinlik dönemine kadar sürdürebildiklerinden bahsetmektedir. Belki, benimde ilk 6 yaşımı Menemen’de geçirmem burada köşe yazarlığına başlamamın en önemli sebeplerinden biri. Aktif olarak bir okulda okul psikolojik danışmanlığı görevimi sürdürmekteyim. Aynı zamanda da Etkin Kampüs firmasında psikoloji etkinlikleri mentörlüğüne devam etmekteyim. Çocuklara duyduğum ilgi doğrultusunda, çocuklarla birlikte oyun terapisi eşliğinde psikolojik danışmanlık hizmeti vermekteyim. Çocuk ve aile alanında uzmanlaşsam da psikoloji bilimine duyduğum ilgi dolayısıyla pek çok alanda çalışmalarıma devam ediyorum. Burada sizlerle paylaşacağım yazılar, çocuk ve aile üzerine yoğunlaşacak olsa da gündemin getirdiği olayları, haberleri veya önemli konuları psikoloji bakış açısıyla ele alacağım. Her hafta yeni yazılarımla da sizlerle olmaya devam edeceğim. İlk köşe yazımı sizlerle paylaşıyorum.
Çocuklar Okula Hazır mı?
Pandemi sürecinin etkileri hala sürerken 2021-2022 yılı eğitim öğretim dönemi için hazırlıklar başladı. İki yıldır dünyanın etkisinde kalmış olduğu pandemi süreci özellikle de aile sisteminden ayrılıp okul sistemine dâhil olması beklenen çocuklarımızı etkiledi. Kendilerini keşfetmeleri, yeteneklerini tanımaları gereken dönemlerde çocuklar ebeveynlerinin yanından ayrılamayıp evlerinde kaldılar. Çocuklar özerklik, girişkenlik ve başarı gibi evrelere geçişlerinde durum ve olayları deneyimleme fırsatını kaçırdılar.
Peki, çocuklar bu kadar uzun süre okuldan uzak kalmışken şimdi okula hazırlar mı? Yapılan çalışmalar gösteriyor ki pandemi sürecinde çocukların ebeveynlere bağlılıkları arttı. Ebeveynden ayrılma konusunda zorlanan çocuklarda pandemi sürecinde gerileme davranışları gösterebilmektedirler. Gerileme davranışlarına bebeksi konuşma, parmak emme, altını ıslatma, anne baba ile beraber uyuma isteği ve kendi yemeğini yiyememe örnek verilebilmektedir. Okuldan uzaklaşıp anne babaya bağlanan çocukların okula hazırlanması gerekmektedir.
Ebeveynler Evdeyken Neler Yapabilir?
- Ebeveynler, çocuklar okula başlamadan okul ile ilgili çocuklarıyla konuşabilirler.
- Ebeveynler ,çocuklarına kendi okul anılarından bahsedebilirler.
- Okula hazırlık amacıyla çocuklar için uyku düzenlemeleri yapabilirler.
- Ebeveynler, çocuklarına okul hayatıyla ilgili, öğretmenlerle ve sınıf arkadaşlarıyla ilgili hikayeler okuyup okula yönelik olumlu duygu geliştirmelerini sağlayabilirler. Yine içinde okul, öğretmenler ve sınıf arkadaşlarının geçtiği çizgi diziler izlenebilir.
Okula Çocukları Hazırlamak İçin Neler Yapılmalı?
Okul dönemi başladığında okul psikolojik danışmanları öğrencilerinin okula yönelik geliştirdiği duygularını çalışabilir. Ayrıca okula psikolojik ve duygusal olarak adaptasyonlarına yönelik psikoeğitim ya da grup rehberliği programı geliştirebilirler.
Sınıf öğretmenleri öğrencileriyle geliştirdiği olumlu ilişkilerle öğrencilerin geçirmiş olduğu adaptasyon sürecini hızlandırabilirler. Ayrıca okul yönetimi ve okul rehberlik servisinin oryantasyon programlarıyla okula hazır olma süreci hızlanacaktır.
Dilay Bulut 30 Ağustos 2021 Pazartesi 21:11
|