MENÜ
İzmir 35°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İMPLANT AĞIZDA KANSERE SEBEP OLUR MU?
Mehmet Ergüneş
YAZARLAR
26 Nisan 2019 Cuma

İMPLANT AĞIZDA KANSERE SEBEP OLUR MU?

 

Vücutta görülen kötü huylu tümörlerin yaklaşık %3-5 oranı baş ve boyun bölgesinde görülmektedir. Bu tümörlerin ise yaklaşık olarak yarısı ağız bölgesinde görülmektedir. Ağız içindeki kötü huylu tümörler genellikle sigara ve alkol hikayesi olan 60 yaş üzeri erkeklerde görülür. Ancak bu oran artık günümüzde değişmeye başlamıştır. 40 yaş üzeri kadınlarda hatta gençler de bile bu kanser türleri artık ne yazık ki görülmektedir.

 

Her kanser türünde olduğu gibi erken tanı tedavi başarısı açısından çok önemlidir. Artık rutin kontrollerde ağız kanseri yönünden de değerlendirme yapıyoruz. Beslenme yetersizlikleri, çok yüksek radyasyona maruz kalma gibi etkenler kanser oluşmasında etkili olduğu gibi sigara ve alkol de kanser oluşumunda risk faktörüdür.

 

Diş implantları dişsizliğin tedavisinde hem fonksiyon, hem konfor hem de kemiğin korunması açısından en iyi seçeneklerden biridir. Hatta tam dişsizliklerde yapılan hareketli protezin ağızda stabil kalmadığı durumlarda tek tedavi seçeneğidir diyebiliriz. Ancak implant da diş gibidir ve hastalanabilir. İmplantın kendisi direk olarak hastalanmasa da çevre dokuları koruyucu dokuları hastalanır ve bu hastalık periimplantitis olarak isimlendirilir. Ödem, kızarıklık, kanama ve etraftaki dokunun büyümesiyle seyreden bir tablo ortaya çıkar ve bu durum ayırıcı tanı gerektirebilir.

 

Diş implantları ile ilişkili kanser vakaları sayısı literatürde oldukça azdır. Kötü huylu kanser vaka sayısı ise daha da azdır.

 

Kalitesiz implantların bu duruma yol açabileceği, ya da operasyon bölgesindeki yumuşak dokunun kaybına bağlı kanser oluşabileceği düşünülmektedir.

 

Diş implantları ile ilgili görülen, en sık görülen hastalık periimplantitistir. Bu tablo tedavi edilebilen bir durumdur ancak hastanın kontrollere gelmediği, gelişen tabloyu önemsemediği durumlarda kötüleşerek ilerlemektedir. İlerlemiş durumlarda implant kaybına kadar gidebilen dramatik bir sonuç görülür.

 

Kanser açısından risk faktörü olanlar( ailede ağız kanseri öyküsü, sigara ve alkol kullanımı, tütün çiğneme, 60 yaş üzeri olmak) düzenli olarak check up yaptırmalıdır. Ağız içi kanser tarama cihazları ile sadece 5 dakika ayırarak bunu gerçekleştirmek ve erken tanı ve tedaviyi uygulayabilmek mümkündür.

 

Sağlıklı gülüşler?

 

Sorularınız için; [email protected]

                            www.disizmir.net

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi