İmplant Diş
2/19/2016
7/24 Hizmetteyiz
2/12/2016
ORTODONTİ
Bu hafta sizlere iyi bir gülüşün, daha estetik sıralanmış dişlerin ve uygun fonksiyonun erken ulaşılabilir ve en invaziv yolu olan ortodontik tedaviden bahsedeceğim. Kısaca ortodonti; diş hekimliğinin, diş çene ve yüz bölgesindeki düzensizliklerin teşhisi ve tedavisiyle ilgilenen, bozuklukların oluşmasını önlemek ve mevcut bozuklukların ilerlemesini durdurmak ve tedavi ederek iyi bir estetik; fonksiyon ve fonasyon amaçlayan ana bilim dalıdır.
İLK ORTODONTİK MUAYENE NE ZAMAN YAPILMALIDIR?
Çocuğun ilk ortodontik muayenesi ortalama 6-7 yaşlarında alt ve üst keser dişler (ön dişler) değiştikten sonra yapılmasında fayda vardır. Bu dönemde çenelerin gelişimi ve daimi sürecek dişlerle ilgili problemler fark edilebilir. Yapılacak erken teşhis ile ileride düzeltilmesi zor olan iskeletsel problemler düzeltilebilir, diş çekilmesini gerektirebilecek problemlere müdahale edilerek önlenebilir. Ayrıca tedavinin maliyeti ve süresi düşebilir.
SABİT ORTODONTİK TEDAVİ
Bütün süt dişleri düşmüş ve daimi dişler ağza yerleştikten sonra(ortalama 11-13 yaş) uygulanan ortodontik tedavidir. Dişlerin ön yüzlerine braket denilen kare şeklinde paslanmaz çelik veya şeffaf(porselen) tutucu parçaların sabitlenmesi ve bu braketlerin içerisine yerleştirilen diş telleri yardımı ile çapraşık dişlerin düzeltilmesini sağlayan ve ortalama 8-24 ay süren tedavidir.
ORTODONTİK BOZUKLARIN SEBEPLERİ NELERDİR?
Sonraki yazılarımda ayrıntılı olarak bahsedeceğim için bu bölümde başlıklar halinde kısaca anlatacağım.
Genetik
Ağızdan nefes alma
Yatış pozisyonu-şekli
Parmak emme
Uzun süreli yalancı emzik kullanma
20 yaş dişleri
Erken süt dişi çekimleri
Gömülü dişler
ORTODONTİK TEDAVİ SÜRESİNCE TÜKETİLMEMESİ GEREKEN GIDALAR VE UYULMASI GEREKEN KURALLAR
Dişlerinize her yemekten sonra 3-4 dakikalık zaman ayırarak özenle fırçalanmalıdır.
Ön dişlerinizle yumuşak veya sert hiçbir gıdayı ısırarak yemeyiniz. Yiyecekler elle koparılarak veya bıçakla kesilerek, küçük lokmalar halinde arka dişlerle yenmelidir.
Sert gıdalardan uzak durulmalıdır. Yapışkan gıdalar tüketilmemeye özen gösterilmelidir.
Çekirdekli gıdalar mutlaka çekirdekleri çıkarılıp tüketilmelidir.
Asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır.
ORTODONTİK TEDAVİ SONRASINDA NELER YAPILMALIDIR?
Ortodontik tedaviyle dişler düzeltildikten sonra aktif tedavi sona erdirilse de pekiştirme tedavisine devam edilir. Braketler çıkarıldıktan sonra dişlerin üzerindeki yapıştırıcılar temizlenir. Tedavi sonrasında elde edilen durumun korunması en az tedavi kadar önemlidir. Çünkü dişler çene kemiğine lifler sebebiyle tekrar eski konumlarına dönmek isterler. Tedavi sonrasında dişlerin eski konumlarına dönmesine ortodontide nüks denir.
Ortodontik tedavi sonrasında nüksü önlemek için uygun pekiştirme önlemi mutlaka alınmalıdır. Bu amaçla sabit ya da hareketli koruyucular yapılır. Sabit koruyucular ön dişlerin iç yüzlerine yapıştırılan ve dışarıdan görülmeyecek şekilde yerleştirilmiş özel tellerdir. Konuşmayı ve diş bakımını etkilemezler. Hareketli koruyucular ise ince şeffaf malzemelerden dişlerin ölçüsü alınarak yapılır. Dışarıdan bakınca görünmezler ve takılıp çıkarılabilirler. Uygun görülen sürelerde kullanılmalıdırlar.
Sağlıklı Gülüşler?
Diş Hekimi Mehmet ERGÜNEŞ
Sorularınız için; www.disizmir.net