MENÜ
İzmir 23°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
SU DEĞERLİDİR
Recai Önal
YAZARLAR
20 Nisan 2020 Pazartesi

SU DEĞERLİDİR

SU DEĞERLİDİR

Dünyada ve ülkemizde yaşanan korona virüsünün bir an önce son bulması dileklerimle. Sizlere Menemen’in Sesi internet gazeteciliğinden yaklaşan ilkbaharla birlikte ülkemizde kullanılan sularımız hakkında paylaşımlarda bulunarak sizleri bilgilendirmek için geçmişteki birikimlerimi aktarmak istiyorum. 8 milyar insanın yaşadığı dünyada suyun önemini ve değerini biliyor musunuz? Küresel ısınma, hızla artan nüfus ve kirlenme nedeniyle kullanılabilir su kaynaklarının azaldığı günümüzde suyun yönetiminde söz sahibi olan kurum ve kuruluşlara önemli görevler düşmektedir. Dünyada toplam su miktarı 1.4 milyar hektometreküptür. Toplam su miktarının %97.5‘i okyanus ve denizlerde tuzlu su olarak bulunmaktadır. Geriye kalan %2.5’i tatlı suya karşılık gelmektedir. Bu da demektir ki dünyada var olan tatlı suyun %2.5’i temiz ve içilebilirdir. Ülke olarak su zengini bir ülke değiliz. İstatistikleri inceleyecek olursak kişi başına düşen ortalama su miktarının bazı bölgelere göre dağılımı aşağıdaki şekildedir:

Güney Amerika’da 23000 m3
Afrika’da 7000 m3
Asya’da 3000 m3
Irak’ta 2020 m3
Türkiye’de 1350 m3

İstatistiki veriyi açıklayacak olursak bizim ülke olarak kullanılabilir su miktarımız 112 milyar m3 olup 83 milyon nüfusa bölündüğünde kişi başına düşen su miktarı 1350 m3 suya karşılık gelmektedir. Su miktarı az olan bir ülke olduğumuz rahatlıkla söylenilebilir.
2018 yılı itibarıyla su potansiyeli istatistiklerine bakıldığında durum aşağıdaki gibidir:

Türkiye’nin yüzölçümü 780.000 km2
Yıllık yağış ortalaması 643 mm/yıl
Yıllık yağış (643*780.000 km2 ) 501 milyar m3
Yıllık buharlaşma 274 milyar m3
Yeraltına sızma 41 milyar m3
Yıllık yüzey akışı 186 milyar m3
Kullanılabilir yüzey suyu 98 milyar m3
Yeraltında suyun yıllık çekilebilir miktarı 14 milyar m3
Toplam kullanılabilir su (net) 112 milyar m3

Ülkemizde sektörlere göre su tüketimi 2019 yılı için:
Tarımsal sulamada 36 milyar m3 (%74)
İçme suyunda 8 milyar m3 (%15)
Sanayi suyunda 6 milyar m3 (%11)

Toplam 50 milyar m3 su tüketimimiz gerçekleşmiştir. Planlamalara göre 5 yıl sonra sektörel su tüketimimiz tarımda 72 milyar m3, içme suyunda 18 milyar m3 , sanayide 22 milyar m3
gerçekleşecektir. Buna göre 5 yıl sonra bu rakamlar doğrultusunda suyumuz maalesef yeterli olmayacaktır. En fazla su tüketimi sektörel bazda tarımsal sulamalarda olduğundan su sıkıntısı yaşayan ülkeler arasında yer alacağız.

Suyun etkin kullanımını amaçlayan politikalar izlememiz gerekmektedir. Kuraklığa karşı en iyi önlem vahşi (saldım Mevla’m çayıra) sulamalardan bir an önce vazgeçip, kapalı sistem sulamalarına veya basınçlı ve yağmurlama sulama sistemlerine ivedilikle geçmeliyiz. Su politikaları devlet politikası olup ivedi bir şekilde hayata geçmek zorundadır. İstatistiki verilere göre ülkemizde yıllık yüzey su akışı 186 milyar m3’tür. Bu suların denizlere, nehirlere gitmesini önleyip acilen yeni baraj ve gölet projeleri hayata geçirmeliyiz.

SUYUN AZI NİMET, ÇOĞU AFET, YOKLUĞU DA FELAKET olarak tanımlanır. O halde suyun dağıtımını yapan kurum ve kuruluşlar, tarlada sulama yapan çiftçiler de olsak çok dikkatli kullanmamız gerektiğinin bilincinde olmalıyız, aksi halde büyük felaketlere sebep olabileceğimizi aklımızdan çıkarmamalıyız.

Gelecek haftaki köşemde en çok merak edilen konulardan biri olan, çiftçimizi de çok ilgilendiren bu yılki bölgemize Salihli Demirköprü barajından verilecek suyla ilgili açıklamalar yapacağım.

Su hayattır, saygılarımla.

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi