Kış aylarının vazgeçilmezlerinden olan kerevizi herkes sevmez en büyük negatifidir o ağır kokusu ancak Portakallı Kereviz bütün o kokusunu aldığı gibi lezzetine lezzet katar yanında da sıcacık Arpa Şehriye Pilavı ve sonrasında Revani tatlısı. Deneyen herkesin ellerine sağlık.
PORTAKALLI KEREVİZ
MALZEMELER
-1 kilo kereviz
-2 adet patates
-1-2 adet havuç
-1-2 adet soğan
-1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
- 1-1,5 su bardağı sıcak su
-1 adet kesme şeker
-Tuz
-Zeytinyağı
-Kerevizi bekletmek için limon suyu
YAPILIŞI
-Kerevizi orta büyüklükte küp küp doğrayalım ve bir süre limonlu suda bekletelim.
-Soğanı yemeklik, havucu ise yuvarlak doğrayalım. Tencereye bir miktar zeytinyağı koyup havucu ve soğanı hafif pembeleşene kadar kavuralım.
-Ardından doğradığımız kereviz ve patatesleri de ekleyip hafif sararana kadar kavuralım. 1 adet kesme şekeri de ilave edelim, 1 su bardağı portakal suyunu ekleyelim.
-Gerekirse ilave olarak 1-1,5 su bardağı sıcak su da ilave edebilirsiniz. Tuzunu da ekleyip pişmeye bırakalım.
-Sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 30-35 dk pişirelim. Sıcak olarak servis edelim.
SEBZELİ ARPA ŞEHRİYE PİLAVI
MALZEMELER
-2 su bardağı Arpa Şehriye
-1 adet Kabak
-2 adet Havuç
-1 adet Soğan
-1 adet Domates
-1 avuç Çeri Domates
-6-7 yemek kaşığı Sıvı Yağ
-1 yemek kaşığı Salça
-2 diş Sarımsak
-1 çay kaşığı Tuz
-2-3 adet Çarliston Biber
HAZIRLANIŞI
- Havuçları ve kabakları rendenin iri tarafıyla rendeliyoruz, soğanları ve biberleri küçük küpler şeklinde doğruyoruz.
-Pilav tenceresine yağı koyup havuç, soğan, biber ve kabakları koyup kısık ateşte soteliyoruz. Kabaklar, havuçlar yumuşayıp soğan renk değiştirene kadar kavuruyoruz domatesi rendeleyip kavurup sebzelerin üstüne ekliyoruz.
-Çeri domatesleri yıkayıp doğramadan ekliyoruz salçayı da ekleyip güzelce karıştırıyoruz. Arpa şehriyeleri ekleyin karıştırıyoruz üstüne geçecek kadar su ekleyip tuzu ekleyip karıştırıyoruz.
-Kısık ateşte kapağını kapatıp sık sık karıştırarak pişiriyoruz. Arpa şehriyeler piştiğinde ocağın altını kapatıyoruz. Ocağın altını kapatır kapatmaz ezdiğiniz sarımsakları ekleyin her tarafına gelecek şekilde karıştırıp tencerenin kapağını dinlenmesi için kapatıyoruz. Sıcak servis ediyoruz.
REVANİ TATLISI
MALZEMELER
-4 adet yumurta
-1 su bardağı şeker
-1/2 su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı irmik
-1 su bardağı yoğurt
- 2 su bardağı un
-1 paket kabartma tozu
-1 paket vanilya
- Bir miktar rendelenmiş limon veya portakal kabuğu
ŞERBETİ İÇİN
-3 su bardağı şeker
- 3 su bardağı su
- 1/2 limon
ŞERBETİN YAPIMI
-Su ve şeker, kıvamı bir miktar yoğunlaşıncaya kadar kaynatılır ve limonun suyu ilave edilir.
- Şerbet soğumaya bırakılır.
HAZIRLANIŞI
-Yumurtalar ve şeker, güzelce kabarana kadar çırpılır.
-Yoğurt ve sıvı yağ eklenerek çırpmaya devam edilir.
-Daha sonra irmik, kabartma tozu, vanilya, un ve kullanacaksanız limon veya portakal kabuğu da eklenerek bir miktar daha çırpılır.
- Dibi yağlanan tepsiye dökülen hamur önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
- Fırında çıkarılan revani, ılınıncaya kadar beklendikten sonra şerbeti verilir.
- Şerbetini iyi çekene kadar beklettikten sonra servis edebilirsiniz.
SORU VE GÖRÜŞLERİNİZ İÇİN: [email protected]