MENÜ
İzmir 27°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
1954 YILINDA MENEMEN GENÇLİK KULÜBÜ
Oktay Özengin
YAZARLAR
2 Ocak 2021 Cumartesi

1954 YILINDA MENEMEN GENÇLİK KULÜBÜ

Türkiye 1. Futbol liginde mücadele eden Menemenspor’un mazisi oldukça eskidir. Arşivimde bulunan kayıtlara göre kuruluş tarihi 1923’tür. Yani futbol kulübümüz 97 yaşındadır.

Geçmiş yıllarda her ne kadar maddi imkansızlıklardan dolayı küme düşmeler yaşadı ise de başarıları ve şampiyonlukları daha fazladır. Bugünkü yazımda Menemensporumuzun  66 yıl önceki durumunu yansıtan bir gazete haberine yer vermek istiyorum.

1954 yılında Yeni Asır Gazetesi’nde Beliğ Beler imzasıyla yayınlanan bir röportajda Menemen Gençlik’in dünü ve bugünü hakkında oldukça ayrıntılı bilgiler verilmektedir. Gerek yöneticileri, gerekse futbolcuları daha yakından tanımak açısından da bu röportajın yapılması bugün için çok kıymetlidir. Röportaj şöyle başlamaktadır:

“İzmir Futbol Ajanlığının, ilçeler arası futbol karşılaşmalarına her seneden fazla ehemmiyet vermesi vilâyet sporu hesabına sevinilecek bir durumdur. Bu güzel teşebbüsün azami derecede randımanlı olabilmesi için, arada bir şikâyet mevzuu olan lisans işlerinin esaslı şekilde ele alınması lüzumuna da inanmak kazımdır. İlçeler gençlik kulüplerini tanıtmak kararını vermiş bulunduğumuzdan, bu yazımızı Menemen Gençlik Kulübü ne hasrediyoruz.

Oldukça eski bir maziye sahip bulunan Menemen Gençlik kulübü 1923 senesinde kurulmuş olup 1942’de Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğüne tescil  edilmiştir. Faaliyete başladığı günden bugüne kadar bütün gayesi gençliğe hizmet etmek olan bu teşekkül başında bulunan kıymetli idarecilerin çalışmaları ile balen ilçeler arası Futbol Şampiyonasının kuvvetli namzetlerinden (aday) biri olmuştur.

Şimdiki idare heyeti  aşağıdaki kimselerden teşkil edilmiştir: Başkan : Mehmet Biniş, Umumi Kaptan : Sami Özok, Muhasip : Ömer Eruçman Azalar : Hüseyin Özkan, Kemal Foran, Tarık Şener. Zevkle döşenmiş şirin ve mütevazi lokale sahip bulunan Menemen Gençlik Kulübü sporcuları ve idarecileri ile yaptığı konuşmalarda topladığımız malûmatı aynen naklediyoruz:

İdareci Kemal Foran : 1951’de İlçeler arası grup birinciliğini, 1952’de ilçeler arası ikinciliğini kazandık. Bu sene de Allah kısmet ederse şampiyonluğu kimseye kaptırmayacağız. Yaptığımız iki maçta hiç gol yemeden açık farkla bitirdik. Beden terbiyesi Bölge Müdürlüğünün alâkasına müteşekkiriz.

İdareci Ömer Eruçman : “Başta Futbol olmak üzere, Dağcılık, Avcılık, Atletizm ve Güreş gibi spor  şubeleri ile imkânlarımız nispetinde alâkadar olmağa çalışıyoruz. Beden  Terbiyesi  Bölge Müdürlüğünden maddi yardım göremememiz faaliyet sahamızı genişletmemize imkân vermiyor. Kıymetli belediye reisimizin gençliğe yakın alâka  göstermesi ve maddi imkanlar temin etmesi bizleri son derece mütehassis etmektedir. Bedri Onat’a alenen  teşekkürü  bir borç biliriz. Futbol takımımız aşağıdaki genç kıymetlerden teşkil edilmiştir. Hakkı Ser (Kaptan)  Ömer Kılıçaslan, Ercüment Gökber, Recep Hoşgez, Mustafa Alkın, Mustafa Çankırı, Fikret Zümrüt, Niyazi Saka, Hüseyin Özen Ömer, Vasfi Kaynak, Osman Amaç, Kadri Karpuzcu.”

Konuştuğumuz gençler de samimiyetle şunları söylediler : “Fikret ve Niyazi golcü elemanlarımızdır. Santrafımız Recep Hoşgez de takımımızın bel kemiğidir. Gördüğümüz hakemlerden en çok beğendiklerimiz Hakkı Gürüz ve Hasan Oktay’dır. Sahamızın etrafının bu günlerde çevrileceğinden memnuniyetimiz hudutsuzdur. Güzel ve nizami bir sahaya malikiz. İdarecilerimizin çalışmalarından son derece memnunuz.”

Konuşmalardan edindiğim intiba, idarecileri de sporcuları da birer kıymet olan Menemen Gençlik Kulübü’nün ilçeler arası Futbol Şampiyonluğunu kazanmağa azmetmiş olmalarıdır. Bundan ne dereceye kadar muvaffak olacaklarını da doğru bir şekilde zaman gösterecektir.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi