MENÜ
İzmir 23°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ağız Kokusu Ciddi Bir Sorundur
Mehmet Ergüneş
YAZARLAR
10 Eylül 2021 Cuma

Ağız Kokusu Ciddi Bir Sorundur

Ağız kokusu aslında en çok sosyal hayatı etkileyen bir sorundur. Kokunun önlenebilmesi için öncelikle sebebini bulmak gerekir. Diş fırçalamak, gargara yapmak gibi yöntemler kokunun asıl sebebi ortadan kaldırılmadan tedavi edici olmayacaktır.

Dünyanın en gelişmiş medeniyetlerinde, en bilinçli toplumlarında bile ağız kokusuna rastlanabilir ve bu durum sosyal bir hastalık olarak karşımıza çıkar. Gittiğimiz ortamlarda bu hastalığı bulaştırma riskimiz olmasa da insanların bizden uzaklaşmasına hatta kişinin kendisinden bile rahatsız olmasına sebep olan bir sorundur ağız kokusu. Bu hastalığı tedavi etmek için ise öncelikle sebebini belirlemek ve buna göre bir tedavi planlamak gerekir.

Ağız kokusu bir hastalık olabildiği gibi fizyolojik sebeplerle de oluşabilir. Sabahları ilk uyandığımız anda var olan ve sonrasında geçen ağız kokusu bu sınıfta değerlendirilebilir. Geceleri tükürük salgısının azalmasına bağlı meydana gelen bakteri sayısındaki artış ve bu bakterilerin oluşturduğu gazlar kokuya sebep olur. Ağız çalkalandıktan ve dişler fırçalandıktan sonra ağız kokusu geçer. İşte bu fizyolojik ağız kokusu olarak değerlendirilir. Ağızdan nefes alan kişilerde bu durum daha fazla görülür. Bu nedenle de uyunan odayı nemli tutmak burun tıkanmasını azaltıp ağız solunumunu engelleyeceği için bir çözüm olarak düşünülebilir.

Günlük alınan diyetin çoğu protein olan kişilerde, soğan sarımsak gibi kokuya sebep olan yiyecekler tüketenlerde bakterilerin ürettiği kokuya sebep olan gazlar artacağı için bu kişilerin yemeklerden sonra gargara yapması ya da diş fırçalaması kokunun önüne geçmesinde yardımcı olacaktır. Kokuyu önleyen karanfil nane gibi aromalı gıdalar da nefesin ferahlamasını sağlayacaktır. Ama dediğimiz gibi koku sadece fizyolojik değildir. Ağız kokusunun çoğunlukla sebebi ağız kaynaklı problemlerdir. Diş eti apseleri, diş taşları, çürükler, gömülü olup çıkmaya çalışan 20 yaş dişleri ağız kokusuna sebep olabilir. Bu dişlerin tedavisi yapıldıktan sonra ağız kokusu da kendiliğinden geçecektir.

Ayrıca boğaz enfeksiyonları, sinüzit, geniz akıntısı, mide problemleri gibi sorunlar da ağız kokusuna sebep olabilir. Ama öncelik ağız ile ilgili sorunların giderilmesidir. Sonrasında geçmeyen ciddi kokularda hasta kulak burun boğaz uzmanına ya da gastroenteroloji uzmanına yönlendirilebilir.

Ciddi ağız kokusu durumunda mutlaka diş hekiminize danışınız.
Sağlıklı gülüşler…
Sorularınız için; [email protected]

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi