MENÜ
İzmir 15°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ağız Kokusu Tedavi Edilebilir
Mehmet Ergüneş
YAZARLAR
21 Nisan 2021 Çarşamba

Ağız Kokusu Tedavi Edilebilir

İkili ilişkileri kurmanın en etkili yolu konuşmadan geçmektedir. Konuşmanın güzel, akıcı, etkileyici olması karşımızdaki kişide olumlu bir etki bırakmanın ilk yoludur. Bununla birlikte temiz ferah bir nefes olmazsa katlanılması zor bir iletişim gelişir. Bu nedenle ağız kokusu önlenmesi gereken bir durumdur.

Ağız kokusu genel olarak her insanı ilgilendiren evrensel bir sorundur. Hem kendimizi hem de çevremizi etkileyen, ikili ilişkiler kurmamıza engel olan ağız kokusu bazen basit bazen ise daha uzun süreçli tedaviler sonucu ortadan kaldırılabilir.

Dişlerdeki çürükler, diş eti problemleri, diş eti iltihabı, kırık dişler, eksik dişler, derin diş cepleri ve büyümüş diş etleri ağız kokusunun sebeplerinin bazılarıdır. Dişleri eksik olan kişiler o tarafla yemek yiyemedikleri ve hem plak birikimi hem de diş taşı birikimi çok fazla olduğu için iyi temizlenmezse bu bölgeler ağız kokusunun sebebi olur.

Ağız kokusu sadece kişisel değil aslında sosyal bir problemdir. İnsan olan her yerde ağız kokusu vardır. Ancak ağız kokusu bazen hastalık sebebiyle ya da bir problem nedeniyle olmayabilir. Fizyolojik ağız kokusu denen bu durum sabahları uyanıldığında hissedilen ağız kokusudur. Ağız çalkalandığında, dişler fırçalandığında ya da su içildiğinde bu koku ortadan kalkar.

Fizyolojik ağız kokusunun bir sebebi de geceleri ağız açık uyuma olabilir. Gece azalan tükürük akışı sonucu normal ağız floramızda bulunan bakterilerin ürettiği gazların etkisi ağız kokusuna sebep olur. Kuru ortamda uyumak solunumu güçleştirdiği için nemli ortamlar, çok sıcak olmayan ortamlar uyumak için daha doğrusu sağlıklı uyumak için daha elverişlidir.

Ağız kokusu fizyolojik değil ise mutlaka sebebi bulunup tedavisi yapılmalıdır. Ağız kokusu her zaman diş ve ağız kaynaklı olmayabilir. Geniz akıntısı, mide problemleri, sinüzit, bademcik enfeksiyonları da ağız kokusuna sebep olabilen durumların bazılarıdır. Bu durumların değerlendirilmesi sağlıklı bir tedavi için gereklidir.

Peki ağız kaynaklı kokunun tedavisinde neler yapabiliriz?

Öncelikle ağzımızda bulunan bütün çürüklerden kurtulmamız ve bunların tedavisini yaptırmamız gerekir. Kurtarılamayacak durumdaki dişlerin çekilmesi ve çekildikten sonra da buralara mutlaka yeni dişlerin yapılması gerekir. Var olan enfeksiyonlu yarı gömülü yirmi yaş dişlerinin alınması gerekir çünkü bu dişler de ağız kokusuna sebep olabilmektedir. 

Diş etlerindeki problemlerin tedavi edilmesi, diş taşlarının temizlenmesi gerekir. Diş taşları temizlenemediği ve diş eti problemine sebep olduğu için ağız kokusuna sebep olan etkenlerin başında gelmektedir. İyi bir ağız bakımı ve ara yüz fırçaları kullanımı ayrıca diş ipinin günde bir defa mutlaka kullanılması etkin temizlikte önemlidir. Etkili temizlik ise ağız kokusunun önlenmesinde en önemli işlemdir. Diş fırçaladıktan sonra dil yüzeyinin de mutlaka temizlenmesi gerekmektedir.

Gıdaların iyi çiğnenmesi, yapışkan ağızda uzun süre kalan gıdaların tüketilmemesi, tükürük akışını artıran sert gıdalarla daha çok çiğneme gerektiren gıdalarla beslenilmesi kokunun önlenmesinde etkili olabilir.

Sağlıklı gülüşler...

Sorularınız için; [email protected] - www.disizmir.net

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi