MENÜ
İzmir 27°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
GÜZEL ÜLKEMİZİN TARIM ZENGİNLİKLERİ
Recai Önal
YAZARLAR
15 Haziran 2020 Pazartesi

GÜZEL ÜLKEMİZİN TARIM ZENGİNLİKLERİ

 

GÜZEL ÜLKEMİZİN TARIM ZENGİNLİKLERİ

 

Bu hafta köşe yazıma geçmeden önce tüm okuyucularımı saygı ve sevgi ile selamlıyorum.

Türkiye coğrafyasında bölgelere göre hangi ürünlerimiz hangi bölgede yetişiyor? Bu üretilen bitki potansiyelinin fotoğrafını çekip bilgilendirmek istiyorum.
 

Marmara Bölgesi’nde yetişen tarım ürünlerimiz:

Buğday: Trakya ve Ergene bölgemizde yoğun olarak yetişir. Üretiminde İç Anadolu’dan sonra 2. Sırayı almaktadır.

Ayçiçeği: Tohumlardan yağ elde etmek için yetiştirilir. Türkiye üretiminin %80’i bu bölgede karşılanır.

Pirinç: Meriç ovalarında ekimi yoğundur.

Mısır, zeytin, şerbetçiotu, meyve ve sebzeler Bursa ve Adapazarı’nda yoğundur.

Zeytin: Gemlik ve Mudanya’da yetişme alanı yoğundur.
 

Ege Bölgesi’nde yetişen tarım ürünlerimiz:

Zeytin: Üretiminin %48’ini Ege Bölgesi sağlar. Edremit ve Ayvalık ilçeleri en çok zeytin üretimi yapılan bölgedir.

İncir: Büyük Menderes, Küçük Menderes ve Gediz ovaları olmak üzere %82’si bu bölgede yetişir.

Pamuk: Büyük Menderes, Gediz ve Bakırçay Ovaları, Türkiye üretiminin %42’sini sağlayan bölgemizdir. En kaliteli pamuk Ege Bölgesi’nde yetiştirilir.

Tahıllar: Bölgede üretilen tahıl ülke üretiminin %10’a yakın bölümünü karşılar.

Haşhaş: Ekimi devlet kontrolünde olan haşhaş üretiminin %90’ı bu bölgeden sağlanmaktadır.

Ayrıca baklagiller, şeker pancarı, meyve ve sebzenin bu bölgede üretimi yapılmaktadır.

Üzüm: Türkiye’de üzüm üretiminde %40’ı sağlayan bölge olarak 1. Sırada yer almaktadır. Başta Gediz Ovası olmak üzere, Büyük ve Küçük Menderes ovalarında yetişir.
 

Karadeniz Bölgesi’nde yetişen tarım ürünleri:

Mısır, tütün, fındık, çay, pirinç, keten, kenevir ve meyve tarımı yapılmaktadır.

Fındık: Türkiye üretiminin %84’ü Karadeniz Bölgesi’nde yetiştirilmektedir. En yoğun Giresun ve Ordu illerinde yetiştirilir.

Çay: Ülke üretiminin tamamı Karadeniz Bölgesi’nde özellikle Trabzon ve Rize illerinde daha fazla yetiştirilmektedir.

Pirinç: Bol suya gereksinim duymaktadır. Özellikle Boyabat, Tosya ve Çarşamba ovalarında yetiştirilmektedir.

Meyve: Amasya’da elma, Orta Karadeniz’de üzüm, Batı Karadeniz’de kestane tarımı yaygındır.
 

İç Anadolu Bölgesi’nde yetişen tarım ürünlerimiz:

Tahıl (özellikle buğday, arpa, çavdar, yulaf)

İç Anadolu tahıl ambarımız olup, yüz ölçümü 151.000 KM2 olup Türkiye topraklarımızın %21’ini kaplamaktadır. Ayrıca İç Anadolu Bölgemizde şeker pancarı, elma, armut, ay çiçeği, badem, patates, baklagiller, fasulye, nohut, mercimek, bakla yetiştirilmektedir.

Doğu Anadolu Bölgesi’nde yetişen tarım ürünleri:

Pamuk: Iğdır ve Malatya ovasında az da olsa yetiştirilmektedir.

Tahıllar, sebze, meyve, şeker pancarı özellikle kayısı yoğun olarak Malatya’da sulanabilen alanlarda özellikle Fırat ve Tohma kıyılarında yetişir. Ayrıca Malatya, Elazığ, Erzincan’da dut üretimi yapılır. Tahıl ürünleri, kavun, karpuz, elma, dut, baklagiller ve mısır yetiştirilmektedir.
 

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yetiştirilen tarım ürünleri:

Buğday: Tarım alanlarının yarısından fazlasını kaplar. Şanlıurfa ve Diyarbakır yoğunluktadır.

Pamuk: Bölgede en fazla ekilen endüstriyel bitkiler arasında yer alan pamuk, sulaması Atatürk Barajı ile sağlandığından Türkiye’de en fazla ekim yapılan bölgelerdendir.

Kırmızı Mercimek: Türkiye üretiminin tamamı burada karşılanmaktadır.

Arpa ekimi de ağırlıklı olup sulanabilen alanlarda; domates, biber, patlıcan gibi sebzeler yetiştirilmektedir.

Çeltik: Siverek’te yetişmektedir. Ayrıca meyvede, karpuz üretiminde Diyarbakır çevresi ağırlık kazanmaktadır.
 

Akdeniz Bölgesi’nde yetişen tarım ürünleri:

Buğday: Bölgenin her tarafında yetişir.

Pirinç: Hatay, Amik Ovası’nda, Kahramanmaraş çevresinde ve Silifke’de yetişir.

Pamuk: Başta Çukurova olmak üzere, Türkiye pamuk üretiminde önemli rol almaktadır.

Muz: Alanya ve Anamur çevresinde yetişir. Türkiye’de yetişen muzun tamamı bu bölgeden karşılanır.

Zeytin ve Üzüm: Kıyı şeridinde yetiştirilir.

Türkiye’de üretilen muzun %100’ü, turunçgillerin %88’i Akdeniz bölgesinde yetişir. Sebzelerin %26’sı, fındığın %88’i ve ananasın %65’i, susamın %80’i bu bölgeden sağlanmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti’nde fındık, kuru üzüm ve zeytin ihraç etmekteyiz. Pamuk, pirinç ve kiviyi ithal etmekteyiz.

Uygulanan destekleme primlerimizi yeniden gözden geçirmeliyiz. Her geçen gün tarım alanlarımızda üretim azalmakta olup köyden şehre göç başlamıştır.

Saygılarımla…

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi