MENÜ
İzmir 25°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Mide Kanserinde Tüketilmesi Gereken Besin Grupları
İrem Yorgancı
YAZARLAR
12 Haziran 2021 Cumartesi

Mide Kanserinde Tüketilmesi Gereken Besin Grupları

Sağlıksız ve düzensiz beslenme en çokta sindirim organlarının başında gelen mideyi vuruyor. Erkeklerde akciğerden sonra ikinci, kadınlarda meme ve akciğer kanserinden sonra üçüncü sırada gelen mide kanserinin birçok sebebi olabileceği gibi, tedavi edilmeyen ülser ve gastrit yada uzun süre helikobakter pilori enfeksiyonuna maruz kalınması gibi hastalıklar da kansere sebebiyet verebiliyor. Mide kanseri çoğunlukla hazımsızlık diye tanımlanan şikâyetlerle ortaya çıkıyor. Bu nedenle uzunca bir süre hasta tarafından ihmal edilebiliyor.

Doğru karbonhidrat, protein, yağ dağılımına sahip vitamin minerallerden zengin bir diyete ek olarak bazı besin gruplarının mide kanserine karşı koruyucu veya tanı sonrasında iyileşmeye yardımcı olarak tüketilmesi önerilmektedir.

Nişasta İçermeyen Sebzeler

Nişasta var olan mide tahribatının gelişmesinde en az tuz kadar olumsuz koşullar sağlayabilir. Başta yeşil sarı renklilerin içinde bulunduğu nişastasız sebzeler yüksek posa ve içerisinde bulundurdukları antioksidan özellikli bitki besin bileşenleriyle mide kanserine karşı koruyucu görev yaparlar. Bu sebze grubu yüksek antioksidan içerikleriyle, hücrelerinizi yaşlandıran, hastalandıran ve hücre yaşam süresini kısaltan biyokimyasal bir süreç olan oksidatif strese karşı savaşarak hasarı en aza indirger. Enginar, Kuşkonmaz, Brüksel lahanası, Brokoli, Lahana, Karnabahar, Kereviz, Salatalık, Mantar nişastasız sebzeler grubunun en iyi temsilcileridir.

Allium Sebzeleri

Allium sebzeleri, özellikle sarımsak antibiyotik özelliklere sahiptir. Sarımsağın bu özelliği, Helikobakterpilori'nin neden olduğu tahribattan sonra midenin tekrar toparlanmasına olası bir yeni enfeksiyonun oluşumuna karşı etki göstermektedir. Çoğunlukla antioksidan ve anti kanserojen özellikleri bilinen Organosülfür bileşiklerini içeren bu besin grubunun en bilinen üyeleri arasında sarımsak, soğan, yeşil soğan, frenk soğanı, arpacık soğanı ve pırasa gibi sebzeler bulunmaktadır.

Turunçgiller

Turunçgillerde yüksek miktarda bulunan C vitamini yüksek antioksidan içeriğe sahip olduğundan, vücuda zararlı molekülleri hapsederek oksidatif strese karşı koruyucu görev yapar. Ek olarak bu meyvelerde bulunan faydalı bir bileşen olan flavonoidler vücuttan toksinlerin atılmasında rol oynarlar.

Soya ve Baklagiller

Baklagiller, özellikle soya fasulyesi, kanser önleyici özellikler gösteren bir bileşen olan izoflovonu yüksek seviyelerde içerir. Soyanın diğer biyoaktif bileşenleri ise kanser hücrelerinin ölümünde fayda sağlayabilmektedir.

Selenyum İçeren Yiyecekler

Diyet selenyum eksikliğinin antienflamatuar ve antioksidan özellik gösteren bir yapı olan Selenoprotein yapısında da eksikliğe sebebiyet verdiği bilinmektedir. Güçlü antioksidan aktiviteye sahip olan selenoproteinler, enfekte kişilerde mide kanserine yol açabilen Helikobakterpilori'nin enflamatuar etkisine karşı koruma sağlayabilir.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi