Menemen Türk Kadınlar Birliği Derneği, İstiklal Marşımızın kabulünün 96. yıldönümü ve Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında geçtiğimiz cuma günü Tepe Sosyal Tesislerinde kahvaltı etkinliğinde kadınları bir araya getirdi.
Etkinliğe; Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin´in eşi Nurdan Şahin, CHP Kadın Kolları Bşk. Berna Eyinç, Türk Kadınlar Birliği Foça Şube Bşk. Özenç Ertaş, üyeler ve çok sayıda kadın katıldı. Ayrıca programa geçilmeden önce kısa bir ziyarette bulunan Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin kadınların günlerini kutlayarak karanfil dağıttı. Program; saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın seslendirilmesi ile başladı.
?Yeter Artık Demeliyiz?
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapmak üzere kürsüye gelen Dernek Başkanı Müesser Kırımlı, 8 Mart´ın tarihçesine değinerek başladığı konuşmasında, ?Ama ne yazık ki kadınların eşitlik mücadeleleri hala bitmemiştir ve bitmeyecektir. Kadın haklarında hala insanca yaşamak ve eşitlikten söz edemiyoruz. Kadına şiddet her geçen gün artarak devam etmekte. Kadınlarımız şiddete uğruyor, hem de en çok sevdiklerinden yakınlarından YETER ARTIK?demeliyiz. Biz Türk kadınları bu gün dünya kadınlarıyla birlikte Emekçi Kadınlar Gününü kutluyor, seçme seçilme, resmi nikah, erkeklerle eğitim eşitliği, çalışma eşitliği gibi haklarımızı az da olsa kullanabiliyorsak, bunu ebedi liderimiz Mustafa Kemal Atatürk´e borçluyuz. Hep birlikte kadınlar el ele mücadeleye devam. Biz Kadınlar Birlikte Güçlüyüz?? dedi. Ardından Seher Saygun ?Atatürk´ten Son Mektup´ isimli şiiri seslendirdi.
?Kendinizi geliştirmek adına okuyun?
Daha sonra emekçi kadınlar adına yapılacak konuşmalara geçildi. İlk olarak kürsüye davet edilen Tülay Özeren, yalnız kadınların ayakta durmasının zorluğuna değinerek, ?Anne değilim, tek başına çalışma hayatında mücadele veren kadınların sesi olmak güzel. Sizlere kendinizi geliştirmek adına okumayı öneriyorum. Ancak bu şekilde doğru çocuklar ve nesiller yetiştirebiliriz. Unutmayın bize eziyet eden erkekleri de anneler yetiştirmekte. Kadınların güçlü olması gerekli. Bunun için de Hayır´lı işler yapalım? diye ifade etti.
?Türkiye İzmir değil?
Sonrasında söz verilen Melek Balseven ise, Osmanlı´dan bugüne kadının toplumdaki yerini örneklerle anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü, ?Kadın emeğinin yok sayıldığı bir ortamda emekçi olmayan kadın yoktur. Evde çalışan kadın da emekçidir. Mesela tarımda çalışan kadın oranı yüzde 70 iken, bu sektörde kayıt altına alınan kadın oranı ancak yüzde 1. Ekonomik özgürlük olmadan kadının ayakta kalması çok zor. Her şeyden önce kız çocuklarını okutmalıyız. Erkeğin lütfuna bağlı bir yaşam istiyorsanız eyvallah??
?Namus anlayışı neden kadın bedeni ile sınırlandırılıyor? sorusunu yönelten Balseven,?Şöyle düşünün namus bahanesi ile bir sürü kadın öldürüyor. Töre ile aile meclislerinde karar alınıyor. Birçok kadın kendi bedenine sahip olmayınca da tek yolu intiharda buluyor. Bu Doğu´da çok fazla, unutmayın Türkiye İzmir değil? dedi.
Bir diğer emekçi kadın Escan Turizm sahibi Esma Yolcu´nun yaşam mücadelesini dile getirdiği mektubu ve dernekten burs alan Reha Midilli Anadolu Lisesi öğrencisinin teşekkür mektubu programda okundu.
Engelli bireylere destek olmak ve dikkat çekmek vesilesiyle dernek yönetimi ve üyelerin katılımıyla ?Çanakkale Türküsü´ işaret dili ile seslendirildi. Ardından dağıtılan Türk bayrakları eşliğinde önce ?Atatürk Marşı´ sonrasında coşku içinde ?İzmir Marşı´ hep bir ağızdan okundu.
Haber: S.Derya BOSUT