Menemen Cumhuriyet Meydan’ında düzenlenen törene, Menemen Kaymakamı Fatih Yılmaz, Garnizon Komutanı Albay Ahmet Fatih Oğuz, Menemen Cumhuriyet Başsavcısı Uğur Gündoğdu, Menemen Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan, Menemen Belediye Meclis Üyeleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi Gediz Daire Başkanı Ali Kemal Elitaş, Siyasi Parti Başkan ve Yöneticileri, Meslek Odalarının Başkan ve Yöneticileri, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Müdürleri, Sivil Toplum Temsilcileri ve muhtarlar katıldı.
Tören; Menemen Muhtarlar Derneği çelenginin Atatürk Anıtına bırakılmasıyla başladı. Çelenk sunumunu takiben saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşımız eşliğinde Türk bayrağı göndere çekildi.“Muhtarlar Günü 2015’den Beri Kutlanmakta”
Menemen´deki 65 mahalle muhtarı adına günün anlam ve önemine dair konuşma yapması için kürsüye gelen Menemen Muhtarlar Derneği Başkanı-Yanık Mahalle Muhtarı Nevzat GÜVEN “Muhtarlık 19 Ekim 2015 tarihinde, o günkü Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığı tarafından yayınlanan 11 sayılı genelge ile Muhtarlar Günü olarak kabul edilmiş olup, her yıl bugünde, Muhtarlar Günü olarak kutlanmasına karar verilmiştir. Bu yıl Muhtarlar Gününün 6. yılıdır. Bugünün Muhtarlar Günü ilan edilmesinde başta Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize, yüce meclisimize, İçişleri Bakanlığımıza ve bu konuda emeği geçenlere şükranlarımızı sunarız.
Muhtarlık birimlerinin temeli Osmanlı dönemine dayanmaktadır. 1829 yıllarında 2. Mahmut döneminde Yeniçeri Ocağının kaldırılması sonucu, küçük yerleşim yerlerinin ve kenar mahallelerin güvenliğini ve asayişini sağlamak amacıyla muhtarlık teşkilatının kurulması düşünülmüş ve kurulmuştur. Daha sonraki yıllarda çeşitli kanunlar ile bazı değişiklikler yapılarak görevlerine devam etmişlerdir. Hatta bir dönem kaldırılmasına rağmen bu görevi yapacak başka kurum olmadığı için muhtarlar görevlerine devam etmişlerdir.
Bu aralıksız böyle devam ederken yasal olarak ilk 1944 yılında 4541 sayılı şehir ve kasabalarda, mahalle, muhtar ve ihtiyar heyetleri kanunu çıkarılmış 1945 yılında da uygulama yönetmeliği çıkarılarak böyle devam etmiştir. Daha yasal zemine oturtulmuştur.
Daha sonraki yıllarda da çeşitli değişiklikler yapılmış olup günümüzde varlığını koruyan muhtarlık ve mahalle yönetimini düzenleyen yasa 05.04.2004 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararı ile kabul edilmiş önemli bir yerel yönetim birimidir. Ülkemizde yaklaşık olarak 53.000 civarında muhtar bulunmaktadır.” dedi.
“Muhtarlar Demokrasinin Temel Taşlarıdır”
GÜVEN “Yerel yönetimlerin en küçük birimi köy ve mahalle yönetimi olup, bunların yöneticileri Muhtar ve İhtiyar Heyetleridir. Yerel yönetim olarak gerek demokratik hayatta oynadıkları roller gerekse kamu hizmetlerinin halka sunulmasında ve yapılan işler ve hizmetler sebebiyle yerel halkın ve vatandaşların yönetime katılmasının ilk aşamasıdır.
Muhtar görev için seçilmiş ve beğenilmiş seçkin kişi olup, biz muhtarlarda buna uygun davranış ve bu mertebeye uygun şekilde hal ve hareketlerimize dikkat ederek topluma örnek kişiler olmamız gerekmektedir.
Nasıl siyasi partiler demokrasimizin vazgeçilmez unsurları ise Muhtarlarımızda demokrasinin temel taşlarıdır.
Muhtarlarımız hem devletimize karşı hem de vatandaşlarımıza karşı görev ve sorumlulukları olan, görev yaptığı mahalle ve köyde devletin tüm kurumlarını temsil ettiğini ve halkla devlet kurumları arasında köprü vazifesini gören kamu görevlisidir. Bu anlayışla vatandaşlarımızın devletimize ihtiyaç duyduğunda çalacakları ilk kapının muhtarlıklarımız olduğu bilinci çok önemli bir yer tutmaktadır. Günümüzde kendini yenileyen kurumların başında gelen muhtarlık en ücra yerleşim yerine bile çağdaş kamu yönetimi anlayışını taşıyarak hem sevinçte hem de hüzünde halkının her zaman yanında ve hizmetindedir.
Muhtarlık halkımızın sırdaşı ve can yoldaşı gibi bir kurum olup biz muhtarlar da buna layık olabilmek için her zaman vatandaşlarımızla bir bütün olmalıyız.” şeklinde ifade etti.
“Vatandaşlarımızı Olumsuz Yönde Etkilemektedir”
Sözlerine devam eden GÜVEN “Yerel yönetimlerin en küçük birimi olan muhtarlığın özlük haklarında bazı iyileştirmeler yapılmasına rağmen görev ve yetki konusunda, bilhassa günümüz şartlarında, Büyükşehirler dahilinde görev yapan muhtarlarımız, görev ve yetki alanlarında, yani bölgelerine daha iyi hizmet götürebilme konularında sıkıntılar yaşamaktadırlar.
Bu olaylar Büyükşehirlerde daha çok merkezin dışında uzak bölgelerde daha sık yaşanmaktadır. Bu o bölgede yaşayan yani kırsalda yaşamlarını tarım ve hayvancılık gibi işler yaparak sağlayan vatandaşlarımızı olumsuz yönde etkilemektedir.
Bilhassa yasa ile Büyükşehir olan iller dahilinde görev yapan muhtarlıklar konusunda günün şartlarına uygun görevlerinde daha etkili olabilmeleri için görev ve sorumlulukla beraber günümüz şartlarında düzenlemeler yapılmalıdır.
Bu da vatandaşlarımıza yapılacak olan hizmetler konusunda bilhassa belediyelerimizle beraber daha etkin çalışarak daha çabuk ve acil ihtiyaçlar konusunda büyük faydalar sağlayacağı kanısında olduğumuzu belirtiriz.
Genellikle seçmenler muhtarların kapısını 24 saat çalabileceği bir çözüm merkezi olduğu bilincinde olup kendisine daima yakın hissetmektedirler. Buda genel olarak doğru bir karar olup seçmen kendini en yakın kişiyi Muhtar olarak seçmek ister. En kötü gününde de en iyi gününde de yanlarında olması onları her zaman mutlu eder. Muhtarlar millet iradesiyle devletin şefkat elinin kesiştiği noktayı temsil etmektedir.
Bu duygu ve düşüncelerle başta ilçemizde şu anda görev yapan muhtarlarımız olmak üzere tüm muhtarlarımızın Muhtarlar Gününü kutlar, bu anlamlı günün halkımıza karşı görevlerini büyük bir özveriyle yerine getiren tüm muhtarlarımıza hayırlı olmasını diler, ayrıca ebediyete göç etmiş olanlara da yüce Allahtan rahmetle anar, şuan da hayatta olup ta görev yapmış muhtarlarımıza da sağlık, mutluluk ve başarılar diler, hepinize saygılar sunarım.” dedi.
Konuşmanın ardından günün anısını toplu fotoğraf çektirildi.
Haber Erhan ÖZALP