Bu haftaki yazımda sizlere 20 yaş dişlerinden bahsedeceğim.
Alt ve üst çenedeki üçüncü büyük azı dişleri akıl dişleri (20 yaş dişleri) olarak adlandırılırlar. Çenelerin her iki tarafında birer tane olmak üzere toplam 4 tane akıl dişi bulunur.
Bu dişlerin sürmesi çeşitlilik göstermektedir. Yaklaşık 12 yaşından başlayarak çene kemiğindeki yerin müsait olmasına bağlı olarak ileri yaşlara kadar çıkabilirler.
Bu dişlerden alt akıl dişleri üst dişlere göre daha zor sürmektedir. Bunun farklı nedenleri vardır. Alt ikinci büyük azı dişinin arkasında yeterli yer olmaması, diş gelişiminin alt çenenin gelişim hızını yakalayamamasından kaynaklı darlık oluşması sebepler arasında sayılabilir.
Akıl dişleri sürerken çeşitli problemler oluşabilir. Bu sorunlar;
-diş etinde iltihaplanma
-ağrı
-şişlik
-ağız açmada zorluk
-ağız açmada kısıtlık
-ön dişlerde çapraşıklık
-komşu dişlerde çürük ve diş eti problemi bu sorunlar arasındadır.
Her yirmi yaş dişinin çekilmesine gerek yoktur. Özellikle karşı çeneyle ve dişlerle normal ilişkide olan yirmi yaş dişlerinin ağızda bırakılması ilerleyen yaşlarda yaşanan dişkayıpları sonrası bu dişlerin kullanılmasına olanak sağlar.
Pozisyonları uygun olmayan, ön dişlerde çapraşıklıklara sebep olan, ortodontik sorunlara yol açan, tekrarlayan iltihaplara sebep olan, ön dişe zarar veren, ve iyi temizlenemeyen yirmi yaş dişlerinin çekilmesi gerekmektedir.
Gömülü olan yirmi yaş dişlerinin radyografik kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Eğerki bu dişler çevre dokulara ve dişlere herhangi bir zarar vermiyorsa kontrol altında tutulmak şartıyla ağızda bırakılabilir.
Çekilmesi gereken yirmi yaş dişi çekimlerinden sonra bazı durumlar gelişebilir. Bu durumlar;
-ağrı
-şişlik
-morarma
-ağız açmada güçlük olabilir.
Bu şikayetler ve durumlar bir hafta içinde geçmektedir.
Sağlıklı gülüşler?
Sorularınız için; www.disizmir.net