MENÜ
İzmir 35°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLU OLSUN?
Yaşam
25 Kasım 2016 Cuma 08:00

24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLU OLSUN?

ÖĞRETMENLERİMİZ

24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLU OLSUN?

 

ÖĞRETMENLERİMİZ

 

Bu perşembe ?Öğretmenler Günü?. Konumuz gereği geçmişe gitmeden önce bu özel gün hakkında bilgi vermek istiyorum. Türkiye´de her yıl 24 Kasım Öğretmenler Günü olarak kutlanır. Bu, 1981 yılında başlamış bir uygulamadır. 24 Kasım 1928, Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk´ün "Millet Mektepleri´nin Başöğretmenliği"ni kabul ettiği gündür.

O tarihte Bakanlar Kurulu, Mustafa Kemal Atatürk´e "Millet Mektepleri Başöğretmenliği" ünvanını 11 Kasım 1928´de yaptığı toplantıda vermiş ve bu ünvan 24 Kasım´da Millet Mektepleri Talimatnamesi´nin yayınlanması ile resmileşmiştir.

Atatürk´ün 100. doğum yıl dönümü olan 1981 yılında, onun "başöğretmen" oluşunun yıldönümlerinde ülke çapında Öğretmenler Günü kutlanmasına karar verildi. Öğretmenler Günü ile ilgili kutlamalar, 26 Kasım 1992´de Resmi Gazete´de yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmelik çerçevesinde gerçekleşiyor.

MENEMEN TARİHİNDE ÖĞRETMENLERİMİZ

Menemen´de modern eğitimin başlangıcı geçen yüzyılın başında yanı 1900´lü yıllarda başladı. O dönemde Rumlar, Ermeniler, Yahudiler ve Türkler çocuklarını kendi eğitim merkezlerinde, kendi etnik kökenlerinden olan öğretmenlere eğitim için teslim ederlerdi. Nüfus olarak yoğunlukta olan Türklerin sayıca daha fazla okulu vardı.

1922´den sonra yani Menemen´in Yunan işgalinden kurtuluşunun ardından eğitimde tam bir seferberlik başlamıştır. Bir yandan okuma bilmeyenlere hem okuma ve yazma öğretilirken, bir yandan da her köye bir okul yapılmasına gayret edilmiştir. Cumhuriyet´in ilanından hemen sonra yapılan bir sayım bize öğrenci sayısı hakkında çok önemli bilgiler vermektedir. Buna göre 1923 yılında Menemen merkezinde iki okul, tahsil çağında ise 1103 erkek, 1078 kız öğrenci bulunmaktadır. Ancak erkek öğrencilerden 513´ünün, kız öğrencilerden ise sadece 120´sinin okula devam ettiği görülmektedir. Bu dönemde köyler hesaba katıldığında toplam okul sayısı 16, toplam öğretmen sayısı ise 7´si bayan olmak üzere 30´dur. Okullarda öğretilen dil ise Arapça´dır. Yayınladığım fotoğraflardan biri bu dönemde Tevfik Fikret İlkokulu´nda çekilmiştir.

Genç Türkiye Cumhuriyeti´nin henüz yükselmeğe başladığı 1930´lu yıllara gelindiğinde ise eğitimin daha modernleştiği, yeni okulların açıldığı ve yeni öğretmenlerin mesleğe adım attığına şahit oluyoruz. Yayınladığım fotoğraf bu dönemde çekilmiştir. Bu fotoğraftan da anlaşıldığı gibi modern Menemen´in modern öğretmenleri Menemen´in çocukları için görev başındadır. Özellikle hanım öğretmenlerin modernliğine dikkati çekmek isterim. Giyim-kuşam, asaletli duruş, birlik-beraberlik-arkadaşlık duygusu, kendine güven, ileri görüş hep bu fotoğrafta gizlidir. Arşivimdeki 1500´e yakın tarihi fotoğrafın en önemlisi benim için bu fotoğraftır.

Bildiğiniz gibi uzun yıllardır Menemen Tarihi üzerine araştırmalar yapıyorum. Bu araştırmalarım sırasında adı en çok anılan, gazetelerde isimleri geçen ve yıllar geçse de unutulmayanlar arasına giren iki öğretmenimizden kısaca bahsetmek istiyorum. Bu öğretmenlerimizden biri 1930´lu yıllarda Tevfik Fikret İlkokulu´nda görev yapan Ali Rıza Bey, diğeri ise Menemen Ortaokulu´nun yapılmasıyla birlikte göreve başlayan Niyazi Kaplangı Bey´dir. İkisini de tanıma fırsatını yakalayamadım. Ancak isimleri hala anıldığına göre dönemlerinin efsane olmuş öğretmenleridir.

Yazıma son vermeden önce çocuklarımızı eğitmek ve doğruları öğretmek gibi kutsal bir görevi üstlenen tüm öğretmenlerimizin ?Öğretmenler Günü?nü kutluyorum.

 FOTOĞRAF ALTI:

                                1?. 1931 yılında Menemen Öğretmenleri

                                2?  1960 yılında Menemen Öğretmenleri

                                3?. 1968 yılında Menemen Öğretmenleri

                                4?. Niyazi Kaplangı öğretmen iki öğrencisi ile görülüyor.

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi