S.D.B: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
A.B: Menemen Görece köyünden, 1965 doğumlu Ali Burak. Çiftçiyim.
S.D.B: Kaç dönemdir muhtarlık görevini yürütüyorsunuz? Bu işi seviyor musunuz?
A.B: Yeni muhtar oldum, 2014´te. 99-2004 arası azalık yaptım. Oğlum ve yeğenimin ısrarıyla seçime girdim ve hayırlısıyla kazandım. Kalan 3,5 seneyi alnımın akıyla tamamlamak, kimseyi kırmadan köye bir şeyler verebilmek en büyük amacım. Sevmediğim bir işi zaten yapmam.
S.D.B: Mahallenizin şu anki nüfusu
ne kadar?
A.B: Şa an itibariyle mahellemizin 383 kişilik bir nüfusu var.
S.D.B: En çok karşılaştığınız sorunlar nelerdir mahallenizde?
A.B: Şu an en büyük sorunumuz tapu. Bizim evlerin olduğu yer şu anda arsa olarak gözüküyor. Tahir Başkan´la da görüştüm. Öncülük edeceğini söyledi. Hala daha bir hareket yok. 130 hanemiz var. Belki 30 hanede tapu olabilir. 100 ev hepsi arsa gözüküyor. Gençlerimiz evlenemiyor ev ve arsa yok. Bu şartlarda çoğu dışarı gidecek. Artı diğer bir sorunumuz da dere ıslahı. Çınarlıdere ve İğnedere tam bizim köyün ortasında birleşiyor. İZSU´ya bildirdim. Temizlikle geçiştirdi ve her hangi bir tehlike arz etmediğini ifade etti. İlla can yanması mı bekleniyor. 80-81-1994 ve 2004 dört sefer köyün içinde taşkın oldu. O yıl DSİ aletleri gelip dere önüne taş atılmasaydı çok kötü olurdu. 77 yılında köy bu alana taşındı. İlk taşkını da 80´de yaşadık. Ben nereye gitsem bu sorundan bahsediyorum. Yetkili makamlara müracaat ettik. Hepsi olumsuz cevap verdi. Bir an evvel buna çare bulunmalı. Korkum şu, 1985 yılında biz büyük bir yangın geçirdik. Yangından sonra güz yağmurları olursa şayet işte benim korkum o zaman. 85´te bunu yaşadım. Gölcük´ten ta? Gediz´e indi. Gölcük ve Gediz benim köyümün üstü ve altı demek. Toprağı ne tutar ağaç tutar, ağaç olmazsa ne İğnedere kalır, ne Görece kalır. Dere işi zor bir iş değil. Ama geçiştirildiği için bir türlü çözülmüyor. Ani baskında su yardığı zaman kimse bir şey yapamaz. Suyun gücü hiçbir şeye benzemez. Tapu işleri ve dere ıslahı üzerinde durmaya büyük özen gösteriyorum. Diğer işler zaten oluyor. Artı 77´den önce köyün bulunduğu, 4 km ötedeki alan da sahipsiz kaldı. Şimdi 10 hanede çobanlarımız var. Talan edilmek üzere. Bunun bir an önce önleminin alınmasını istiyoruz. Çünkü ecdadımız orada yaşadı. Sit alanı mı olur, bir şey yapılmalı. Üzerinde tarihi kalemiz de var zaten. Eski köye de el atmamız gerekli. Ben orada doğdum, büyüdüm. Sıkıldım mı orada bir nefes alır gelirim.
S.D.B: Mahalle sakinlerinizden en yoğun gelen talepler nedir?
A.B: Önüme çıkan herkes tapu sorununu dile getiriyor. Artı köy yerleşim birimi, iki dere birleşimi ve İğnedere yolu arasında tıkandı kaldı. En azından İğnedere hudutlarından yamaçtan imara açılıp köyün büyümesi çok önemli. İğnedere hududundaki araziler hazinenin.
S.D.B: Mahallenizde çocuklara ayrılmış parklar var mı?
A.B: Bir tane büyükşehirin yaptırdığı okul önünde park var. Köyün girişinde geçmişte Köylere Hizmet Götürme Birliğinin yaptığı bir park var. Ona bakım istiyor. Tahir Başkanım senin oraya taş döşemeye girdiğim zaman ne varsa yapacağım dedi. Sıramızı bekliyoruz.
S.D.B: Kentsel dönüşüm konusundaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?
A.B: Biz böyle kalalım. Kentsel dönüşüm gibi bir beklentimiz yok
S.D.B: Menemen Belediyesi ve Menemen Belediye Başkanı Sayın Tahir Şahin ile ilişkileriniz ve iletişiminiz ne durumda?
A.B: Çok güzel. Başkanımla bugüne kadar
bir sorun yaşamadık. Bu saatten sonra da yaşayacağımızı tahmin etmiyorum. İşler ağır gidiyor ama o da normal. Sorumluluğu çok arttı. Önce beldeler sonra da köyler mahalle oldu. Her zaman makamına gidip derdimi anlatabiliyorum.
S.D.B: Valilik ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilgili beklentileriniz var mı? Varsa nelerdir?
A.B: Eshot muhtarlık kartı hala çıkmadı. Basit bir iş. Ben söylemeye utanıyorum. Niye yapılmadı anlamadım.
S.D.B: Mahalle sakinlerinizin ağırlıklı iş alanları ve geçim kaynakları nelerdir?
A.B: Büyük çoğunluğu çiftçilik, aile çiftçiliği yapıyor. Yüzde 10 büyükbaş ve yüzde 10 da küçükbaş hayvan bakıyor. Yoğunluk tarımda. 20 hane de emekli.
S.D.B: Mahallenizin bir spor kulübü var mı? Spor sahaları ve sosyal tesisler mevcut mu?
A.B: Spor kulübümüz yok. Ama bizim gençliğimizde vardı. En büyük sıkıntılardan biri de bu. Bizi bir arada tutan faaliyetler bunlar. Ama köyde arazi yok. Dereler, yol ve tarım arazisi var sadece. Gençlere spor sahası kazandırmak en büyük emelim. Olumsuz görüyorum ama yine de uğraşacağım. İğnedere hudutları içindeki 14 bin 200 m2 hazine arazisi var. Başkanımdan burayı imara açmasını istiyoruz ki, buraya spor sahası yapalım. İki köyün gençlerini de kaynaştırır bu tesis.
S.D.B: Sağlık Ocağı var mı? Sağlık ile ilgili sorunlarınızı nasıl gideriyorsunuz?
A.B: Sağlık ocağı derken haftada bir doktorumuz geliyor. Kendisine oda tahsis ettik. Aile hekimi geliyor. Günü, saati belli. Yaşlılarımız için iyi oldu.
S.D.B: Bulunduğunuz mahallede eğitim kurumları var mı? Sorun yaşıyor musunuz?
A.B: İlkokul, anaokul var. İlk 4 birleştirilmiş sınıf. Ortaokul için Haykıran´a gidiyorlar, lise için de Menemen, Aliağa ve Çiğli olarak dağılıyor.
S.D.B: Mahallenizin ulaşım ile ilgili herhangi bir sorunu var mı?
A.B: Eshot otobüsümüz var ve memnunuz.
S.D.B: Mahallenizin alt ve üst yapı talepleri var mı? Varsa nelerdir?
A.B: Altyapı yapıldı, üst yapı için de Menemen Belediyesi´ni dört gözle bekliyoruz.
S.D.B: Mahalle sakinlerinizden gelen talepleri ne ölçüde karşılayabiliyorsunuz?
A.B: Yapabileceğim konu ise yaparım. Yapamazsam gerekli makamlara iletirim. Çoğunlukla iletme makamı olduk çünkü önümüz tıkalı. Bütçemi aşmazsa aileme de danışarak kendi imkanımla yapmaya çalışırım.
S.D.B: Mahallenizde hala sürdürülen eski meslekler ve mesleklerin ustaları var mı?
A.B: Eski köyde iken vardı. Ama buraya inince zaman içinde her şey ekonomiye bağlandı ve bu ustalar da bir aramızdan ayrıldı veya zamanla yok oldu.
S.D.B: Muhtarlık yetkileri, maaşı ve sosyal güvencesi yeterli mi?
A.B: Muhtar olduktan sonra sigortaya geçtim ama ancak bir ay yatırabildim. Çocukta okutuyorum. Çok para meraklısı değilim
ama en azından devlet muhtarın sigortasını yatırmalı. Devletin muhtarıyız ama sosyal güvencesi yok. Komik buluyorum. Maaşı azaltsınlar ama primimizi yatırsınlar.
S.D.B: Eski muhtarları ve o dönemi düşündüğünüzde bugünkü muhtarlığı nasıl değerlendirirsiniz?
A.B: Eskisi daha iyiydi. Azalık yaptığım için tecrübem var. O zamanlar yaptırma gücümüz ve yetkimiz vardı.
S.D.B: Bizim kurumumuzdan (Menemen´in Sesi Gazetesi ve Menemen TV) beklentileriniz nelerdir?
A.B: Beklentilerimiz çok aslında. Sorunlarımızı gelip yerinde görmenizi istiyoruz. Hata biraz da bizde. Sizlere ulaşıp, sorunlarımızı kamuoyuna duyurmak için sizlerden yeterince yardım istemiyoruz. Sorunların çözümünün sizler aracılığıyla daha kolay olacağına inanıyorum.
S.D.B: Son olarak bizim unuttuğumuz sizin eklemek istediğiniz bir şey var mı?
A.B: Bana bu fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim. Bunun yanı sıra şehitlerimize Allah´tan rahmet diliyorum. Yaşanan olaylar bizi çok üzüyor.