MENÜ
İzmir 22°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
AHMET NİHAT DİRİM SON YOLCULUĞUNA FOÇALILARIN OMUZLARINDA UĞURLANDI
Foça
6 Nisan 2022 Çarşamba 09:22

AHMET NİHAT DİRİM SON YOLCULUĞUNA FOÇALILARIN OMUZLARINDA UĞURLANDI

Geçtiğimiz Pazar günü 63 yaşında vefat eden İzmir’in turistik İlçesi Foça’nın 1989 – 1999 yılları arası Belediye Başkanı Ahmet Nihat Dirim cenaze törenine yüzlerce kişi katıldı.

Efsane Başkan olarak anılan Dirim’in naaşı ilk törenin yapıldığı Demokrasi Meydanı’ndan Fatih Camii’ne kadar yaklaşık 1 kilometrelik yol boyunca omuzlarda taşındı.  Törenlerde alkışlar, dualar ve gözyaşları birbirine karıştı.

Foça Demokrasi Meydanı’nda Saat 11.00’de başlayan ilk törene İzmir Milletvekilleri Kamil Okyay Sındır, Atilla Sertel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İlçe Belediye Başkanları ve eski belediye başkanları, bazı siyasi partilerin il ve ve ilçe başkanları, yönetim kurulu üyeleri, Foça’da teşkilatı bulunan siyasi partilerin ve STK’ların temsilcileri, ailesi ve yüzlerce vatandaş katıldı.

EGENİN İKİ YAKASINDANDA ÖZLENECEKSİN

Törende önce Yunanistan’dan gelen taziye mesajları okundu. Yunanistan’ın Saronikos ve Foça’dan giden mübadillerin kurduğu Palaia Phokaia (Eski Foça) kentlerinin belediye başkanlarından gelen mesajlarda Ahmet Nihat Dirim için;”Yunan Türk dostluğu için savaşan barış savaşçısı, geçmişini sevgiyle kucaklayan, hizmet eden, nazik, hevesli, açık fikirli, açık yürekli bir adamdı.  Yunanlıların gerçek dostu ve Türk Yunan dostluğunun sağlam savunucusu Egenin iki yakasından da özlenecek. Huzur içinde uyu. Mirasın unutulmayacak” ibarelerine yer verildi.

BUGÜN FOÇA NEFES ALIYORSA BUNU NİHAT DİRİME BORÇLUDUR

Mesajların okunmasının ardından Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, CHP İlçe Başkanı Ayla Yılmaz, geçmiş dönem CHP İlçe başkanlarından Şener Erol ve geçmiş dönem belediye başkanlarından Ali İlcan birer konuşma yaptılar. Ahmet Nihat Dirim’in belediyeciliğinin yanı sıra barışçıl ve insani kişiliğine vurgu yapılan duygusal konuşmalar sırasında törene katılanlardan pek çok kişi gözyaşlarını tutamadı. Kendiside ağlayarak ve zorlukla konuşmasını tamamlayan Ali İlcan Foça’nın bu gün korunmuş bir kent olmasını Ahmet Nihat Dirim’e borçlu olduğunu dile getirdi. Ali İlcan; “Alınan o SİT kararlarının altında hepsinde Nihat’ın imzası vardı. Biz o zamanlar hep abarttığını söyleyen bu kadar da olmaz diyen insanlardık. Ama o bize rağmen yılmadı. Bugün Foça nefes alıyorsa, talan edilmemişse o Nihat’ın büyük yüreği sayesinde olmuştur. Eğer Nihat olmasaydı başka yerdekiler gibi gitseydi her taraf beton yığınıyla kaplı, apayrı bir Foça olacaktı. Başka bir yönü de barışçıl tarafıydı. Yıllarca tanıdım. Hiç kavga etmedi. Mücadelesini barışçıl, konuşarak hallederek çözdü. Deneyimsiz günleriydi. Bir esnafla takışması oldu. Günlerce hep aynı şeyi söyledi. Ali abi ben yanlış yaptım. Bana bu yakışmazdı dedi. Onun bu barışçıl tarafı keşke kentleri yöneten bütün idarecilerde, keşke ülkeleri yöneten devletin başındaki insanlarda olsa. O zaman ne savaş olur. Ne kavga olur. Ne de birbirlerinin topraklarında gözü olur insanların. Güle güle git Nihat’çım” dedi.

FOÇAYI OMUZLARDA DOLAŞTI

Konuşmaların ardından omuzlara alınan naaş Reha Midilli Sevgi Caddesi, Foklu Çeşme Önü ve Aşıklar Caddesi güzergahı boyunca omuzlarda taşınarak Fatih Camii’ne getirildi. Burada öğle namazından sonra kılınan cenaze namazının ardından helallik alındı. Cami ile yaklaşık 1 kilometrelik mesafedeki Eski Kabristan’a yüzlerce kişi cenaze arabası arkasında yürüyerek naaşı getirdi.  Cenaze arabası önünde fotoğrafını kendisiyle aynı adı taşıyan torunu Nihat Dirim taşırken “Seni Unutmayacağız Halkçı Başkan ” ve “Foçalılar El ele Nihat Dirim İle ” şeklindeki seçim sloganını içeren iki adet pankart açılarak güzergah geçildi. Zaman zaman topluluktan ve cenaze konvoyunun geçtiği cadde üzerindeki ev ve dükkanlardan alkış sesleri yükseldi.

Eski Kabristan’da dualar ve gözyaşlarıyla defnedilen Ahmet Nihat Dirim’in ailesi defin sonrası taziyeleri kabul etti.

FOÇA AŞKI ODTÜ’YÜ BIRAKTIRDI

Cenaze törenine katılan İzmir Milletvekil Atilla Sertel, Dirim’in ODTÜ Kimya bölümünü bırakarak geldiği Ege Üniversitesinden dönem arkadaşı olduğunu söyledi. Sertel; “Aynı siyasi mücadelenin içersindeydik. ODTÜ Kimya bölümünü bırakmış Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesine kaydolmuştu. Ziraat Fakültesinin en yakışıklı delikanlısıydı. En mert, yiğit, gözünü budaktan esirgemeyen yiğit bir devrimciydi. O tarihten bu yana, dostluğumuz arkadaşlığımız hiç kopmadı. 10 yıl boyunca çocuklarımla onun döneminde kayınvalidemin Atatürk Mahallesindeki evinde kaldık. Foça’yı çok güzel yönetti. Foça’ya kirli elleri asla sokmadı. Mafyayı asla sokmadı. Dürüsttü. Adildi. Başkanlık yaptığı süre boyunca halk tarafından çok sevildi ve sayıldı. Bırakın Foça’daki işlerini dünya çapında işlere de imza attı. İki kıyı arasındaki barışın temsilciliğini yaptı. Ödüllendirildi. Nihat bu toprakların yetiştirdiği bir insan ve iyi yetişmiş bir insan.  Herkese nasip olmayan bir iz bıraktı. Bazı insanlar vardır çok uzun süre yaşarlar. Hiç iz bırakmadan çeker giderler. Ama Nihat kısa yaşamında çok olumlu bir isim bıraktı. Oğullarına torunlarına çok iyi bir isim bıraktı. Bundan sonra Nihat hep yüreğimizde yaşayacak.  Foça’da yaşayacak. İzmir’de yaşayacak. Onu asla unutmayacağız. Mekanı cennet olsun. Işıklar içinde yatsın kardeşim” dedi.

BU ÜLKEYE BARIŞ BELEDİYECİLİĞİ KAVRAMINI GETİRDİ

İzmir Milletvekili Kamil Okyay  Sındır’da Nihat Dirim’in arkasında bıraktığı çok önemli değerler olduğunu söyledi. Kamil Okyay Sındır; “Aramızdan ayrıldı. Ama arkasında bıraktığı çok kıymetli değerler var.  İzler var. Yufka yürekli, güzel yürekli bir insan olarak, mütevazi kişiliğiyle, cana yakınlığıyla, barışçıl, insancıl tavırlarıyla çok kıymetli bir başkandı. Bu ülkeye Barış Belediyecİliği kavramını getiren ve yaşadığı kent Foça’ya, halkına, tarihine, turizmine, Foça’nın demokrasisine , Foça’da yaşama dair güzel değerler kattı. Bugün attığı tohumların meyveleri onu son yolculuğuna uğurluyorlar. Keşke bu ülkede sorumluluk sahibi herkese belediye başkanından bakanına görevli yönetici, topluma dair, yaşama dair sorumluluk alan herkes onun gibi olsa. Bu dünyada bırakın Foça’yı,  ülkemizi, bu dünyada savaş ta olmaz, insanlık dışı hiçbir durumla da karşılaşmayız. Belki o toprak olacak ama adıyla, yaptıklarıyla, eserleriyle ve geride bıraktığı değerlerle sonsuza dek yaşayacaktır. Yaşatmalıyız. Hepimize düşen görevde budur.  Tüm sevenlerinin, Foça’nın, ülkemizin, insanlığın başı sağ olsun” dedi.   

1989 -199 yılları arasında 2 dönem Foça Belediye Başkanlığı yapan Ahmet Nihat Dirim (1959 doğumlu) 63 yaşında, evli, üç oğul ve iki torun sahibiydi. Bir süredir kanserle mücadele eden Dirim’e Türk Yunan dostluğuna yaptığı katkılar ve iki ülke arasında kurduğu iyi ilişkiler nedeniyle 17 Şubat 2022 tarihinde düzenlenen törenle Ege Barış ve İletişim Derneği ‘nin Barış Belediyeciliği Emek Ödülü verilmişti. 

Seyfi GÜL / Foça 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi