Muharrem ayı ve Âşure günü, Ehl-i Kitap olan Hıristiyan ve Yahudiler tarafından da önemli sayılmaktadır. Hatta Nuh ve İbrahim Aleyhisselam´dan dolayı da İslam öncesi cahiliye döneminde önemli kabul edilerek oruç tutulmuştur. Ülkemizde ise aşure paylaşmanın ve sevginin ifadesi, bolluk ve bereketin simgesidir.
Bu günde on peygambere on değişik ikram ihsan edildiği dini kaynaklarda belirtiliyor.
Hz. Eyyûb (a.s) hastalığından şifaya kavuşmuştur.
Hz. Eyyub(a.s) dermanı bulunamamış bir hastalığa yakalandı. Hiç şikayetçi olmadı ve hep sabretti ancak yaralar kalbine ve dudağına ulaşmaya başladığında, zikir yapmasına mani olduğundan "Ey Rabbim! Halim sana malumdur. Adını anamayacak kadar hastayım! Ey şifa veren! Şifana muhtacım...? diyerek dua etti. Allah (c.c) tarafından kendisine su ihsan edildi ve o su vesilesiyle yaralarından kurtuldu.
Hz. İbrahim (a.s) ateşten kurtulmuştur.
Ateşe atılacağı sırada yanına aniden gelen Cebrail (a.s), Allahtan yardım istemesini tavsiye etmiş fakat O reddetmiş ve sadece ?Allah bana yeter, O ne güzel vekildir.? demiştir. Allah, kendisini seçen kulu için ateşe serinlik ve esenlik emretmiştir. Ey ateş! İbrahim´e karşı serin ve esenlik ol! dedik?
Hz. Yunus (a.s) balığın karnından kurtulmuştur.
Hz. Yunus (a.s) denize atılmış, büyük bir balık onu yutmuştur. Her şeyden ümidini kestiği sırada (Allah´ım! Senden başka bir ilah yoktur. Sen her türlü noksanlıklardan uzaksın. Ben kendine yazık edenlerden oldum.) diyerek dua etmiştir. Ve yedi gün sonra Yunus balığı tarafından sahile çıkarılmıştır.
Hz. Yusuf (a.s) kardeşleri tarafından atıldığı kuyudan çıkarılmıştır.
Babasının gözdesi olması nedeniyle kendisine hasetlik eden kardeşleri tarafından kuyuya atılmıştır. Kuyuda şu duayı okudular. ?Ey gaib olmayan Şahid, ey uzak olmayan Karîb, ey mağlup olmayan Galib! Sen benim üzerimden musibeti kaldır. İçinde bulunduğum halden kurtulacak kapı aç?. Oradan geçmekte olan bir kervan Ak tarafından bu günde kurtarıldı.
DİNİMİZCE AŞURE GÜNÜNÜN ÖNEMİ NEDİR?
Aşure gününün dinimizce önemi nedir sorusuna açıklık getirmek gerekirse İslam tarihine göz atmak gerekir. Aşure günü ve Muharrem ayında peygamberler için çok önemli mucizeler gerçekleşmiştir. Bu sebeple dinimizce önemi büyüktür. Bu özel gün Hz. Adem´in işlediği günahın ardından tövbesinin kabul edilmesidir. Hz. İdris bu günde göğe yükseltilmiştir. Hz. Nuh´un gemisi bu günde tufandan kurtulmuştur. Hz. Yakup hasret acısı ile kavrulurken bu özel günde oğlu Hz.Yusuf´a kavuşmuştur. Hz. Musa´nın Kızıldeniz´i ikiye yarıp, Firavun´u gazaba uğrattığı gün bugündür. Hz.İsa´nın doğumu ve ölümden kurtulup göğe yükselmesi yine bu güne isabet etmektedir. Hz. İbrahim´in zalim Nemrut´un ateşinden kurtulduğu gün de budur. Hz.Yunus´un balığın karnından kurtulduğu ve Hz. Eyüp´ün dertlerine şifa bulduğu gün de budur!
AŞURE GÜNÜ
Aşure paylaşmanın, dayanışmanın, birlikteliğin ve sevginin ifadesi, bolluk ve bereketin simgesidir. Aşurenin bu mecazî anlamı toplumumuz için bugün her zamankinden daha fazla önem taşımaktadır. Milletimiz, asırlardır sürdürdüğü gelenekle bugün de;"farklılıkların ahenk içindeki ortak tada katkı sağlamaları", "birlik"gibi kültürümüzün özünde hep var olan güzellikleri devam ettirme bilinci ile birbirinden farklı tatları aynı kazanda kaynatıp, aşure aşı yapmaya, birlikte yaşamanın sembolünü tadarken muhabbeti paylaşmaya devam etmektedir.
MALZEMELER
2 su bardağı dövme buğday
Yarım su bardağı kuru fasulye
Yarım su bardağı nohut
50 gr.kuş üzümü
50 gr.izmir üzümü
2-3 adet kuru incir
1 çay bardağı dut pekmezi
4-5 adet kuru kayısı (islimsiz,kayısı çiri)
Yarım portakal kabuğu
Yarım ayva
7-8 adet karanfil
1adet 10 cm. kadar çubuk tarçın
1 adet elma
Bir çay kaşığı tuz (tepeli olmasın,silmeden biraz fazla olsun)
Damak tadınıza göre şeker
SÜSLEMEK İÇİN
fındık
ceviz
fıstık
nar
HAZIRLANIŞI
Akşamdan ıslağa koyduğunuz dövme,fasulye ve nohutu sabah suyunu süzerek düdüklü tencereye alın. Bir elmanın üzerine karanfilleri batırıp aşurenin içine atın. Üzerine bir karışa yakın çıkacak kadar su ekleyin Kaynamaya başladıktan sonra kefini alıp,ağzını kapatın. En az bir buçuk saat altı kısık olarak pişirin Buğdayın iyice açılması lazım.Yoksa suyu özlü olmaz. Üzümleri bir cezveye alıp üzerine sıcak su koyun ve 5 dakika kadar kaynatın.Bu sayede kirli suyunu verecek ve aşureyi mat bir renge dönüştürmeyecek. Bundan sonraki aşamada aşure sık sık karıştırılacak.Aksi halde hemencecik dip tutacaktır. Üzümleri tencereye,Portakal kabuklarıyla beraber ekleyip,beş dakika daha pişirin. Şimdi küçük doğradığınız ayva,incir ve kayısıyı ekleyin. Bir çay bardağı kadar pekmezi şekeri ve çubuk tarçını bu esnada ilave edin. Şekeri azar azar katın.Miktarı damak tadınıza göre ayarlayın. 5 dakikada bu şekilde kaynadıktan sonra altını kapatın. İster sıcak ister soğuk,dilediğiniz gibi süsleyip servis yapın.
Haber Merkezi