MENÜ
İzmir 35°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
BİR ÖYKÜMÜZ VAR Menemen'de Yıllar Önce Eski Bayramlar
Kültür-Sanat
15 Temmuz 2015 Çarşamba 08:23

BİR ÖYKÜMÜZ VAR Menemen'de Yıllar Önce Eski Bayramlar

BİR ÖYKÜMÜZ VAR Menemen'de Yıllar Önce Eski Bayramlar

BİR ÖYKÜMÜZ VAR
Menemen'de Yıllar Önce Eski Bayramlar
Bayram neşe, huzur, heyecan ve mutluluk demektir. Hasretten vuslata heyecanlı bir yürüyüştür. Bayramlar dargınların barıştığı, çocukların sevindiği, hasta ve yaşlıların ziyaret edildiği günlerdir.
Bundan 50 yıl öncesinin Menemen'deki Ramazan Bayramına dönecek olursak Bayram Yeri karnaval havasında geçmiştir. Yakın tarihimizin canlı tanığı aynı ilçede yaşayan Emekli Bankacı (Çamur Zeki lakabıyla) Zeki Polat (83) o yıllara dönerek, Bayram namazını idrak ettikten sonra aile büyüklerimi, yaşlı ve hasta olan dost ve akrabalarımızı ziyaret ederek bayramlarını kutlar, verilen bayram harçlıklarıyla bayram yerine koşarak giderdik” diye ifade etti.
BAYRAM YERİ AĞA MAHALLESİ
Çocuklar Bayramı Nasıl Geçiriyorlardı?”
Menemen'in tek bayram yeri Belediye karşısında 50 dekan alanda Ahıdır Mahallesinde kurulurdu. Erkekler yeni çarık, kızlar süslü nalın ve yeni entarileriyle, topladıkları bayram harçlıkları ile bayram yerinde koşarlardı. Bayram yine böyle bir yaz gününe rastlamıştı. İsmail Saim Yesukan amcanın kendi öz kaynaklarıyla bayram yerinde kurduğu kayık, beşik, dönme dolap, diğer alanlarda cambazlar, mantar tabanca, sigaraya halka atma, topaç çevirme, Süleyman Usta'nın yaptığı çeşitli renkte macunlar, salıncaklar bayram yerini süslerdi. Tarihi Taşhan kapısı önünde Mahmut Ağa isimli şahıs bozuk para makinesini kurup makineye para atanlara yeni harman sipahi sigarası kazandırırdı. Bayram yerinde su ihtiyacı olan çocuklar, kışın Çukurköy'de yağan kar toprağa gömülüp, yaz aylarında bilhassa bayram günlerinde topraktan çıkarılan kar kütlesini yanı sıra soğuk şerbet ve üzüm hoşafını içerlerdi. Bu arada Çağlayan gazozu da unutulmaz içeceklerdendi. Yakın köylerden bayram yerine gelen çocuklar ulaşım aracı olarak eşeği kullanırdı. Ayrıca bayram yerine uzak olan çocuklar faytonlar ile taşınırdı. Bu arada dönemin belediye başkanı ve encümen üyelerinin çalışmasıyla ilçede hiç bulunmayan bisiklete binme, sürme eğitimi verilirdi. Bayram yerinde beşiklerin çevresinde toplanmış çocuklar marangoz Saim Usta'nın oyuncaklarına binmek için sıra gelmesini beklerdi. Bizim zamanımızda Bayram Yeri panayır havası içerisinde geçerdi. Öte yandan bayram günleri ve diğer günler havanın kararmasıyla çocuklar yazlık sinemalara akın ederdi” diyerek o günleri anlattı.
O geçen günleri ben de yaşadım, tekrar görme imkanı olmadığından sizlerle paylaşmak istedim. Tüm hemşerilerimin bayramını kutlarım. 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi