Uluslararası Toplu Taşımacılık Birliği´nin "Çevre ve Sürdürülebilir Gelişme Ödülü", Türkiye´nin toplu taşımacılıktaki ilk elektrikli otobüs filosunu kuran ve bu araçlarda kullanacağı elektriği kendi santralinde üretmek için çalışmalarını sürdüren ESHOT´a verildi. İzmir ulaşımının bu "onur ödülü", Kanada´daki "Dünya Toplu Taşımacılar Zirvesi ve Fuarı"nda takdim edildi.
Çevreci, ekonomik, konforlu ve sürdürülebilir bir toplu taşımacılık ilkesiyle hareket eden İzmir Büyükşehir Belediyesi´nin elektrikli otobüs atağı ülke dışında da yankı uyandırdı. Geçen Nisan ayında 20 Adet full elektrikli otobüsü hizmete sunan Büyükşehir Belediyesi´nin ulaşım kuruluşu ESHOT´un, otobüslerin tüketeceği elektrik enerjisini de Buca Gediz Atölyesi´nde kurulumunu sürdürdüğü güneş enerjisi santralinden karşılayacak olması, Uluslararası Toplu Taşımacılık Birliği´nin (UITP) dikkatinden kaçmadı.
ESHOT Genel Müdürlüğü´nün hayata geçirdiği "Elektrikli Otobüs ve Güneş Enerjisi Santrali Entegre Projesi", bu alanda dünyada ilk olması nedeniyle UITP tarafından verilen "Çevre ve Sürdürülebilir Gelişme Ödülü"ne layık görüldü.
Kanada´daki "Dünya Toplu Taşımacılar Zirvesi ve Fuarı"nda düzenlenen törende ESHOT Genel Müdür Yardımcısı Fazıl Ölçer, bu önemli ödülü Türkiye´nin Kanada Büyükelçisi Selçuk Ünal ve UITP Genel Sekreteri Alain Flaush´un elinden aldı.
Yüzde 80 tasarruf sağlıyor
Uzun süren inceleme ve araştırma çalışmalarının ardından kentin coğrafi ve iklim şartlarına göre üretilen İzmir´in elektrikli otobüsleri, günde 250 km. yol alabiliyor, elektrik dışında hiçbir enerji kaynağı kullanmıyor. Karbon salımını sıfıra düşüren elektrikli otobüsler, dizel otobüslere oranla yüzde 80´in üzerinde tasarruf sağlıyor, sessiz ve konforlu yolculuk olanağı sunuyor.
Bununla birlikte ESHOT Genel Müdürlüğü´nün 400 adet elektrikli otobüs alımı için hazırlattığı fizibilite raporu da Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylanarak yatırım bütçesine alındı.