MENÜ
İzmir 25°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Doğal Eczane
Sağlık
10 Ağustos 2015 Pazartesi 08:00

Doğal Eczane

Menemen´e bağlı Görece ve Süleymanlı köylüleri, senelerdir toprak üstü tarımcılıktan geçimini sağlıyorlar. Sezonda daha çok marul, dereotu, tere, maydonoz, roka ve taze soğan gibi ürünleri hasat ediyorlar.

Görece ve Süleymanlı ovasında yetiştirilen, halk arasında ?´Şifa Eczanesi´´ olarak tabir edilen bu köylerde toprak üstü yetiştiriciliği ile dört mevsim hasatı gerçekleştirilen bu ürünler çevre ve insan sağlığına, ekolojik dengenin korunmasına yardımcı oluyor. Hiç bir kimyasal gübre ve ilaç kullanılmadan doğal kaynak suları ile yetiştirilen bu ürünlerin her biri birer doğa harikası. Hasatı yapılan bu ürünler (yeşillikler) köylere bereket getirmekte, eğitim alan öğrencilerin eğitim masraflarının yanı sıra yuva kuracak gençlerin düğün masraflarına da katkı sağlamaktadır.

 

Görece ve Süleymanlı Köyleri yeşillik hasatını yaparken şu görüşler ortaya çıktı?.

 

Selahattin Efe (Yaş 26):

?´Yazın sebze ağırlıklı (patlıcan, börülce, kabak, yeşillik, nane, dereotu,  semiz) kışın ise yeşillik, marul, taze soğan, kereviz, pırasa gibi ürünler yetiştiriyoruz.

Salı günleri Ulukent, perşembe günleri Menemen, cuma günleri ise Şakran pazarına serge açıyoruz. 15 dönümlük arazimiz var. Tüm ürünlerimizi yıl boyunca uygun koşullarda kendimiz yetiştirip, pazarlarda kendimiz satıyoruz.

Ben şu an 26 yaşındayım. Hatırlıyorum 2004´te Şemikler´de pazara çıkarken ortaokula gidiyordum. O zamanlar 4 yeşilliği 1 liraya veriyorduk. Bugün hala 4 adet yeşilliği 1 liradan veriyoruz. Üzerinden 11 Yıl geçmiş, her şey en az 4 kat pahallanmış (Mazot, tohum, gübre vb.) ama bizim ürünümüzün fiyatı mecburen aynı. Zaten ülkemizin en ucuz yeşilliği Ege bölgemizde. Diğer bölgelerde bu ürünler çok daha pahallı. Ama şükürler olsun yine de bir biçimde rıskımızı çıkarıyoruz. Bu sene kış çok uzun ve sert geçti. Mahsuller zarar gördü. Soğuk bir yandan, dengesiz yağmurlar bir yandan yaz sıcağı üst üste gelince zararımız 2 kat arttı. Kışın Emiralem bölgesinde fazla seracılık yapılamıyor.  Ama bizim her yıl düzenli mal vermek zorunda olduğumuz anlaşmalı müşterilerimiz var. Bu durumda biz de eksiğimizi Menderes Cumaovası´ndan karşılama yoluna gidiyoruz.

 

Ahmet Yıldız (Yaş 26):

Bizler aile ziraati yapıyoruz. Bu işlerde daha çok kadınlarımız çalışıyor.

Geçmiş yıllarda patlıcanda yetiştiriyorduk. Ancak patlıcan yetiştirmenin maliyeti çok fazla olduğundan vazgeçtik ve tamamen yeşilliğe döndük.

Bu yıl soğuk hava ve dengesiz yağışlar mahsulümüzü çok kötü etkiledi. Ürün alamadan aynı tarlaya tekrar tekrar ekim yapmak zorunda kaldık. Bu bizim için hem zaman, hem para kaybı anlamına geliyor.

Buralarda ürününü kendisi pazara çıkarıp satan köylülerimiz var. Ama biz ürünümüzü toptancılara veriyoruz, dağıtımını onlar yapıyorlar.

Son yıllarda bu işler oldukça zorlaştı. Yerel yöneticilerimizin, devletimizin, hükümetimizin bizleri düşünerek yasal düzenlemeler ve destekler hazırlamalarını istiyoruz. En azından çiftçiye mazotu, gübreyi, tohumu, kredileri daha uygun koşullarda sağlasınlar. Sağlasınlarki çiftçiliğin geleceği olabilsin.  Destek olmak açısından?

 

Rahime Ay (Ev hanımı):

Farklı ürünler yetiştirdiğimiz için herzaman satacak ürünümüz oluyor, Biber sezonu biterse maydonoz, maydonoz sezonu biterse pırasa yetiştiriyoruz. Özellikle prasa ekiyoruz. Değişen iklim koşullarına dayanıklı ve yetiştirmesi kolay. Yıl boyunca ekim yapıyoruz böylelikle sezon diye bir derdimiz de olmuyor.

Çiğli pazarında karnabahar lahana kereviiz soğan çeşit çok kendimiz üretip kendimiz satıyoruz. Yaz tatillerinde de akrabalarımız, çocuklarımız, ailemiz de bize destek oluyor.  Ayrıca köyde hayvancılıkta var. Daha çok kurbanlık besliyoruz. O işlerede erkekler bakıyor.

 

İlknur Ay (15 yaşında - Öğrenci)

Yaz tatili ve hafta sonlarında ailemle birlikte tarlada çalışıyorum. Hasat iyi olduğunda keyfimizde iyi oluyor. Ama ben yinede ilerde başka bir isle uğraşmayı düşünüyorum. Okulda pek çok arkadaşım benim gibi tarlada ailesiyle birlikte çalışıyor. Ama onlarla bu muhabbetleri pek yapmıyoruz.

 

Osman Yıldırım (12 yaşında - Öğrenci)

Ben de bir çok arkadaşım gibi bu yaz tatillerinde ailemle birlikte tarlada çalışıyorum. Aileme yardımcı oluyorum. Evde durmaktan iyidir. Para almıyorum. Ama ailem bana bisiklet aldı bile. Abimle birlikte çalışmayı seviyorum. İlerde bende çiftçilik yapmak istiyorum. Okul açıldığında bu yaz tatilinde neler yaptığımı yazacağım?

 

 

Bilim adamları bu yeşilliklerin damak tadı verirken sağlık açısından da ne kadar faydalı olduğuna dikkat çekiyor. Araştırmalarda bolca yeşillik yiyenlerin ömrünü uzattığını, bu bitkilerin aslında iyi birer şifa kaynağı olduğunu söylüyorlar.  

Deniz GÜL

Foto: Zeynep KAVAKLI

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi