
1939 YILINDA MENEMEN

Menemen Erkek Basketbol Takımı Bölgesel Lig´de

İNOVİTAL MENEMEN FİGES SPOR KULÜBÜ U14 ERKEK TAKIMI LİDERLİĞİNİ SÜRDÜRÜYOR

?2.´lik ve 3.´lük Bizim?

68 yıl öncesinden bu güne Menemen Esatpaşa Mahallesi Lise Yolundaki Yeni Cami, Türk İslam mimarisinin örneklerinden biri olarak mahallenin yükselen sesi oldu.
Yeni Cami ön cephe görünüşüyle, ilçe ve ilçe dışından Menemen´e ziyarete gelen vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Cep telefonları ile selfie çekilip dostlarla paylaşılıyor. Öte yandan abdest alma- bay ve bayan tuvaletleri baştan aşağı yenilendi. Ayrıca cami cemaati cuma ve cenaze namazında yağmur ve güneşe karşı korunmak için üstü açık olan avluya sundura yapılması konusunda babayiğit hayırsever aranmasını talep etmekte.
Menemen Esatpaşa Mahallesi Merkez Camii´nin Tarihçesi
Esatpaşa Mahallesi Kışla Yolunda (şimdiki lise yolu) Yeni Caminin bulunduğu alanda 1940 yıllarında Sağlık Dispanseri(yurt binası) olarak hizmet verildiğine tanık olan Menemen´in emekli kamyon şoförü İlyas Orun, ?Bu alanda dispanser doktoru da Selahattin Özkurt´tu (lakabı fakir doktoru), dispanserin önünde bahçe ve kuyusu bulunuyordu. Bizim gençliğimiz buralarda geçti. Sağlık Dispanserinin yeni yapılan devlet hastanesine taşınmasıyla bu alan boş kaldı. Burası bahçe olarak kullanıyordu. Mahallemizde ibadet yapılacak bir yerin olmamasından mağdur olan vatandaşlardan gelen talep üzerine anılan yere cami yapılması önerisi geldi. Esatpaşa Mahallesinde ikamet eden zenginlerden bir grup dönemin Belediye Başkanı Bedri Onat´ı ziyaret ederek dispanserin bahçesine cami yapılması talebinde bulundular. Başkan Onat´ın dernek kurun ve tekrar gelin yanıtı üzerine vatandaşlar Esatpaşa Mahallesi Merkez Camii Yardım ve Yaşatma Derneğini kurdular. Yönetimde yer alan Sadullah Ergin, Ömer Ergin, Mustafa Pehlivanoğlu, Yörük Mehmet Taşkan, Hüseyin Oron, Taze Mama, Ağuş Ağa, Selim Karakedi ve Osman Ölmez´den oluşan heyetin Belediye Başkanı Bedri Onat´a makamında yaptıkları ziyarette 700 m2 alan için bir miktar ücret istenmesi üzerine Hacı Mustafa Pehlivanoğlu yetiştirdiği tütünleri satarak Belediye´den bedelini ödeyerek taşınmazı satın alıyor ve daha sonra tapusunu Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneğine bağışta bulunuyor. Derneğin makbuz karşılığında nakdi yardım toplamasıyla vatandaşların da cami yapımına büyük destekleri oldu. Bu arada dernek boşalan Dispanser binasına Kuran Kursu açtı. Menemen Belediyesi de 1950´li yıllarda Dispanserin karşısındaki bahçeye cami yapılması için ihale açtı. İhaleyi kazanan firma adına Mimar Mehmet Sırınca, kazım işlerini başlattı. Caminin temeli Buruncuk taşlarından döşendi. Çimentosunun Afyon´dan temin edildiği, temel taşlarını Ragıp Dere´nin ücretsiz olarak taşıdığı caminin 1953 yılında sade törenle temeli atıldı. Duvar örümü taşlarını Gani Kocacık´ın Foça´dan getirdiği, mimarın gözetiminde dış yüzey kaplamasının hiç çimento ve çivi kullanılmadan numaralı taşların kesme olarak yerlerine monte edilmesiyle, cami 15 yılda hayırseverlerin katkılarıyla tamamlandı. İlçe Müftülüğü ile Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği işbirliğinin 1968 yılına kadar sürdüğü ve daha sonra Kuran Kursu ile Cami Diyanet İşleri İlçe Müftülüğü gözetiminde çalışmalarını sürdürdü. Dernek kulluk vazifelerini yerine getirdi ve Allah´a niyazda bulundu? diye anlattı.
Resim Altları
FOTO1: Cami yapılması için arsayı alan Hacı Mustafa Pehlivanoğlu, daha sonra bu arsayı Derneğe bağışladı.
FOTO2: Yeni Caminin yapılışı ve kuruluşunu anlatan İlyas Orun(solda) ve emekli bankacı Ali Aksın, ?Caminin yapımında emeği geçenlere Allah razı olsun, merhumların mekanları cennet olsun?
FOTO3: 700 m2 alana sahip eşsiz Yeni Camide 450 kişi ibadet edebiliyor.
FOTO4: Arnavutluk Tiran Üniversitesi Öğretim Görevlisi Sejdini, Menemenli akrabalarıyla Yeni Cami ziyaretinde caminin mimarisine hayran kaldı ve günün anısına burada fotoğraf çektirildi.
FOTO5: Cami bahçesinde Kuran Kursu öğrencileriyle bir kare?