MENÜ
İzmir 35°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İMPLANT TEDAVİSİ
Güncel
24 Şubat 2017 Cuma 08:26

İMPLANT TEDAVİSİ

Bu hafta sizlere çok bilinmesine rağmen akıllarda birçok soruya neden olan implantlar ve implant tedavisi hakkında sizlere bilgi vereceğim.

Bu hafta sizlere çok bilinmesine rağmen akıllarda birçok soruya neden olan implantlar ve implant tedavisi hakkında sizlere bilgi vereceğim.

Sabit bölümlü protezlerin ortalama ömürleri 10 yıldır. Başarısızlıklarındaki temel sebep protezlere dayanak olan dişlerdeki çürüklerdir. Bu başarısızlıkların ortalama %15´i ilk 10 yılda; %30 civarı ise 15 yılda görülebilir. Tek diş eksikliklerinin implantla tedavi edilmesi en yüksek başarıyı gösterir.

Tek diş eksikliklerinin implantla tedavi edilmesinin avantajları;

-yüksek başarı oranı

-dişsizliğe komşu dişteki çürük riskinde azalma

-gelişmiş hijyen(bazı gövde tiplerinde temizleme zorluğu)

-destek dişte kanal tedavisi gereksiniminde azalma

-dişsizliğe komşu diş kayıplarında azalma

-psikolojik avantaj

-dişsiz bölgede kemiğin korunması

-daha iyi temizlenebilen kontak yüzeyler sayesinde periodontal hastalık riskinde azalma

Dişsiz sahaya komşu olan dişlerde restorasyon olsa bile tek üye implant destekli bir restorasyon yapılması; köprüye göre daha az komplikasyon yaratır ve daha uzun ömürlüdür.

Ayrıca kemiğe sürekli kuvvet gelmesi kemikte zamanla olan rezorbsiyonu da engeller. Diş çekimini takiben ilk yıl içinde kemik genişliğinde %25 azalma olurken, yüksekliğinde de 4-5 mm azalma olur. Sonraki yıllarda rezorbsiyon oranı azalsa da rezorbsiyon ömür boyu devam eder.

Kemik kaybının hızı cinsiyet, hormonlar, metabolizma, parafonksiyon ve uyumu kötü protezlerden etkilenir. Kemik rezorbsiyonu kemikler çok incelene kadar devam etmektedir.

Kemik kaybı sonucunda estetik olarak da olumsuz değişiklikler olur.

Yüz yüksekliği azalır. Yüzün ve dudağın çizgileri derinleşir ve kırışıklıklar belirginleşir. Çene ucu belirginleşir. Mimik kaslarda oluşan tonus kaybı sonucu mimikler azalır. Üst dudağın uzunluğunun artmasına bağlı olarak gülme sırasında dişlerin görünürlükleri azalır.

İmplant destekli  protezlerin avantajları;

Kemiğin idamesi, yüz estetiğinin sürdürülmesi, kas tonusunun korunması, konuşmanın iyileşmesi, protez başarısında artma, çiğneme işlemi iyileşir, daha kalıcı restorasyonlar, psikolojik durumun düzelmesi olarak sıralanabilir.

Doğal dişlerdeki periodontal reseptörler çiğneme sırasında oluşan değişiklikleri algılamada ve farkındalık oluşması konusunda etkilidir. Ayrıca kuvvetin ayarlanmasında ve iletilmesinde de etkilidir. Örnek olarak geleneksel tam protez hastalarında maksimum ısırma kuvveti 5-50 psi dir. İmplant yapılmasını takiben bu kuvvet iki ay sonra %85 artarken bu oran üç yılın sonunda %300´e ulaşmaktadır.

Doğal dişli bireyler dişler arasındaki çok küçük farklılıkları algılayabilirken bu durum geleneksel protez kullanan hastalarda çok daha düşüktür. Örnekle anlatacak olursak doğal dişler 20 nanometrelik bir farkı algılayabilirken implantlar 50 nanometreyi dişsiz total protez kullanan hastalar ise 100 nanometreyi algılayabilirler.

Yukarıda da saymış olduğum etkenler ile implantların diş eksikliklerinin tedavisinde ne kadar etkili olduğu kolayca anlaşılmaktadır. Sadece çiğneme de değil implanlar aynı zamanda estetik ve fonasyonun idamesinde de çok etkilidir.

İmplant hakkındaki yazılarıma önümüzdeki haftalarda daha detaylı olarak devam edeceğim.

 

Sorularınız için; www.disizmir.net

                            [email protected]

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi