İlk Cemre YARIN düşüyor
Halk arasında baharın müjdecisi olarak bilinen ve ısınmayı ifade eden cemrelerin ilki yarın havaya düşecek.
İlkbahardan önce birer hafta arayla havaya, suya ve toprağa düşen cemrenin anlamı ?ateş halinde´, ?yanmış halde´ veya kısaca ?kor´ olarak geçer.
20 Şubat´ta birinci cemre havaya, 27 Şubat´ta ikinci cemre suya ve son olarak 6 Mart´ta düşecek olan üçüncü cemre de toprağa düşer. Halk arasındaki inanışa göre böylece önce havanın, sonra suyun ve sonunda da toprağın ısındığı düşünülür. Gelenekteki bu inanışı hala halkımızın büyük ölçüde takip ettiği yapılan gözlemlerden anlaşılmıştır.
Cemre düşmesi nedir?
Anadolu´da yaygın olarak kullanılan geleneksel halk takviminin, yılı ?Kasım günleri´ ve ?Hızır günleri´ olarak kış ve yaz olarak ikiye böldüğünü ifade edilir.
Kasım günleri, miladi takvime göre 8 Kasım´da başlar, 179 gün sürerek, 5 Mayıs´ta sona erer. Kasım günleri, 4 yılda bir Şubat 29 çektiği zaman 180 gündür. Hızır günleri ise 6 Mayıs´ta başlar ve 7 Kasım´a kadar 186 gün sürer. Cemrelerin düşmesi, Kasım günlerinden Hızır günlerine, bir başka ifadeyle kıştan bahara geçişin sembollerinden biridir. Halk takvimine göre, Kasım günleri 100. güne yani miladi takvimde 15 Şubat´a geldiğinde artık kış hükmünü kaybetmeye başlar. Bunu halk ´Geldik yüze, çıktık düze´ şeklinde ifade eder.
Halk takvimine ve inanışına göre bu tarihten 5 gün sonra cemreler düşmeye başlar. 20 Şubat´ta ilk cemre havaya düşer ve havadaki bütün kışı yere indirir. 27 Şubat´ta ikinci cemre suya düşer ve suları ısıtır, buzları çözer. 6 Mart´ta üçüncü cemre toprağa düşer ve toprağı ısıtır, ilk kır çiçeklerinin çıkmasını sağlar. Tabiatı gözlemleyen halk bu durumu ?Ağustos soğuya soğuya kışı getirir, şubat ılıya ılıya yazı getirir´ şeklinde ifade etmektedir.
Haber: Deniz GÜL