Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğünde, maden ocağının eksi 425 ile 560 kodunda çalışan işçilerin galerilerdeki karbonmonoksit seviyesinin artması durumunda yer üstüne oksijen maskelerini takarak çıkarılmasına yönelik tatbikat yapıldı.
Tatbikatta, senaryo gereği yer üstündeki gaz izleme istasyonunda görev yapan personel, madendeki sensörler aracılığıyla eksi 560 kodunda karbonmonoksit seviyesinde artış belirledi.
Yetkilileri durumdan haberdar eden görevliler, alarm vererek madenin boşaltılması talimatını iletti. Bu arada kriz masası oluşturularak tahliye planının uygulanması için işçiler yönlendirildi. Madenciler, oksijen maskelerini takarak yer üstüne çıkacakları işçi asansörlerinin önünde toplanmaya başladı.
Uzak galerilerden gelen işçiler, güzergahlarındaki istasyonlarda kullandıkları maskelerini değişimlerini yaparak ocaktan kurtarıldı.
Senaryo gereği ocaktan çıkan işçilere ayran verildi.
Gazdan etkilenen bir işçinin tahlisiye ekipleri tarafından kurtarılması ve hastaneye kaldırılması da tatbikatta canlandırıldı.
"Midem bulanıyor` diye maskeleri çıkartanlar olmuş"
Yer üstünde toplanan madencilerle yaşadıkları deneyimi konuşan iş güvenliği mühendisi, bir işçinin "maskeyi taktığı sırada kusma isteği geldiğini" söylemesi üzerine, "Gerekirse kusmuğunu yutacaksın ama maskeni çıkarmayacaksın. Yoksa ölürsün. Senin hayatın söz konusu. `Midem bulanıyor` diye maskeyi çıkaran arkadaşlar olmuş. Gerçek anlamda gaz olsaydı o arkadaşlar orada mevta olmuşlardı. Son haddinize kadar çıkartmamak için dayanacaksınız. Sizin hayatınız söz konusu" ifadesini kullandı.
Bu arada tatbikat sırasında iki madenci baygınlık geçirdi. Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesine kaldırılan işçilerin sağlık durumunun iyi olduğu, yaşadıkları heyecandan dolayı bayıldıkları belirtildi.
"En zor tatbikatı yaptık"
Kozlu Müessese Müdürü Kazım Eroğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilgili yönetmelikler doğrultusunda tatbikatı gerçekleştirdiklerini söyledi.
İşçilerin kullandığı ferdi kurtarıcı maskeleri, bunlarla katettikleri mesafe ile maske değişim istasyonlarının durumunu görebilmeyi amaçladıklarını anlatan Eroğlu, "Tüm birimlerden geri dönüş alacağız. Başarılı ve başarısız olunan konuları belirleyeceğiz. Sıkıntılı durumları düzelteceğiz. Yaklaşık 600 işçinin bir saat içerisinde tahliyesi gerçekleştirildi. Biz en zor tatbikatı yaptık" dedi.
Eroğlu, tatbikat sırasında iki işçinin heyecandan bayıldığını, sağlık durumlarının iyi olduğunu bildirdi.
Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş da tatbikatı kriz masasından takip ettiklerini, bu tür uygulamaların madencilik sektöründe daha sık yapılması gerektiğini dile getirdi.
İş Güvenliği Eylem Paketi`nde de gündeme gelen, oksijen maskesi dolum ve değişim istasyonları sayesinde ocağın en uzak köşesindeki işçilerin bile yer üstüne çıkabildiğini vurgulayan Alabaş, "Başarılı bir tatbikat oldu. Bu tür tatbikatlar sektörde olası kazalar sırasında yaşanan aksaklıklar giderme adına faydalı olacaktır" diye konuştu.
"Maskeler 30 dakikalık"
İş Güvenliği Başmühendisi Burhan Arık ise tatbikatta yaşanan olumsuzlukları rapor edeceklerini söyledi.
Maskelerin kullanım süresinin 30 dakika olduğunu, uzak galeriden gelenlerin oluşturulan istasyonlarda bunları değiştirdiğini ifade eden Arık, yaklaşık 255 işçinin istasyonu kullandığını dile getirdi.
Arık, bir gazetecinin, işçilerin "maskelerin 7 ila 15 dakika arasında kullanımının bittiği" iddiasında bulunduğunu belirtmesi üzerine, "Kullanım hatasından dolayı olabilir. Maske kullanım eğitimlerimizi hızlandıracağız" şeklinde konuştu.
İşçilerden Osman Çetin ise 15 yıldır madende çalıştığını, ocak içerisinde gaz varmış gibi tatbikat yaptıklarını anlatarak, maske kullanımının önemini bir kez daha anladıklarını kaydetti.