1938 yılında Selimağa’nın Kahvesi’nin karşısında faaliyete geçen halk arasında Mango Fırın diye bilinen Cumhuriyet Fırını 2013 yılında yeni Belediye Binası yapımı için yıkılmış ve o günden bu yana dededen toruna bu mekanı ismiyle yaşatmak amacıyla sahiplerince yeni yer arayışına girilmişti. Menemen’e bağlı Kent 2’de Lion Kafe karşısında 120 m2 alanda uygun mekanı bulan Hatice Uysal-Korhan Tonay, kolları sıvadılar. El değmeden son teknoloji fırında ekmek yanında unlu mamuller de üretilecek.
Ana-oğulun birlikte işletecekleri işyerinin açılışı için bir tören düzenlendi. Cumhuriyet Ekmek Fırının açılışına; Menemen Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Hilmi Kurtoğlu, Sanatkarlar Odası Başkanı Can Kahvecioğlu, Minibüsçüler Odası Başkan Vekili Muhsin Gezici, Mermerli Mahallesi Muhtarı Müjdat Sökmen, iş ve cemiyet dünyası ile dost ve akrabaları katıldı.
76 yıllık tesis
Lokma ikramı ve verilen kokteylin ardından işyerinin açılışını gerçekleştirmesi için Menemen Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Hilmi Kurtoğlu davet edildi. Kurtoğlu yaptığı kısa konuşmasında, “1938’den bu yana demekki 76 yıllık bir tesis rahmetli amcamızdan bugünlere kadar geldi. Malum Belediye binamızın yapımı nedeniyle Hatice kardeşimiz ve oğlu mekanı oradan buraya taşıdılar. Bölgemizde hızla gelişen, İzmir’in nadide yerlerinden biri olacağına inandığımız bu beldemizde böyle bir tesise ihtiyaç olduğu da açık bir gerçek. Yıllardır bu işle iştigal etmiş ve tabiri caizse bu işin tozunu yutmuş bu kardeşlerimiz en güzel şekilde halkımıza hizmet vereceklerine inanıyorum. Mekanımızın başta Hatice hanıma, oğluna ve tüm beldemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Allah utandırmasın” diye ifade etti ve alkışlar arasında kurdeleyi kesti.
Kara fırın ekmeğine devam
Dededen toruna 1938’den bugüne bu mekanı devam ettirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Hatice Uysal, “Fırınımızın görüntüsü modern ama yine taş taban kara fırın ekmeği yapacağız. Burada çeşitlerimizi biraz çoğalttık. Tam buğday, Osmanlı ekmeği, köy, kepek, Alaşehir ekmeği, nohut ekmeği bunun yanında unlu mamullere de başladık orada tek ekmek yapıyorduk. Eskisi gibi pişirme de yapacağız. Meşhur dolma ekmeğimizi de çıkaracağız” şeklinde konuştu. Uysal, ayrıca bu mutlu günlerinde kendilerini yalnız bırakmayarak açılışa katılan davetlilere de teşekkürlerini iletti.
Haber: S. Derya BOSUT