MENÜ
İzmir 10°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Mehmet Akif'i Anma ve Anlama Programı
Kültür-Sanat
3 Ocak 2015 Cumartesi 09:31

Mehmet Akif'i Anma ve Anlama Programı

Menemen Eğitim ve Kültür Sanat Derneği (MEKSADER) tarafından, vefatının 78. yılında milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u anma ve anlama programı gerçekleştirildi. Programa konuşmacı olarak katılan Türkiye Yazarlar Birliği İzmir Şubesi BÅ

Menemen Eğitim ve Kültür Sanat Derneği (MEKSADER) tarafından, vefatının 78. yılında milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u anma ve anlama programı gerçekleştirildi. Programa konuşmacı olarak katılan Türkiye Yazarlar Birliği İzmir Şubesi Bşk. Yrd. Mahir Adıbeş, Mehmet Akif Ersoy’un yaşamına dair önemli bilgileri katılımcılarla paylaştı.

Ticaret Odası Konferans Salonunda gerçekleşen programa, ilçemiz siyasi partiler ve meslek odalarının başkan ve yöneticileri ile iş, siyaset ve cemiyet dünyasından isimler katıldı.

“Hem dava hem de eylem adamı”

Saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı’mızın seslendirildiği programın açılış konuşmasını yapan MEKSADER Başkanı Lale Ertekin, “Milli şairimizi Mehmet Akif Ersoy’u anmak sadece bir güne sığmaz elbette. Biz de Menemen Eğitim Kültür ve Sanat Demeği (MEKSADER) olarak bu haftayı Mehmet Akif anma ve anlama olarak planladık.  

Mehmet Akif Ersoy, benzersiz bir kahramanlık ve vatanseverlik destanı olan İstiklal Marşımızla hem milletimizin gönlünde taht kurmuş, hem de tarihîmizin en önemli şahsiyetleri arasında haklı yerini almıştır. Bu yerini, de sonsuza kadar koruyacağından hiç şüphemiz yoktur. 1. Dünya Savaşı’nın ardından işgale uğrayan vatan topraklan üzerinde esarete isyan eden Akif, Kurtuluş Savaşımıza da aktif bir şekilde katılarak bu esarete isyanını sergilemiştir. Yani Akif hem bir dava adamı, aynı zamanda da eylem adamıdır. Türkçemizi en güzel şekilde kullandığı şiirleriyle milletimizi uyanmaya davet eden Akif, Çanakkale Destanıyla bir savaşın ancak bu kadar güzel anlatılabileceğini sergilemiştir. Çanakkale Destanı eğer bugüne kadar üzerine konuşuluyorsa, bunda bir nebze de Akif in muhteşem şiirinin etkisi vardır. Mehmet Akif, milli mücadele sırasında kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Burdur vekili olarak görev yapmıştır. Akif, bugün sıkça rastladığımız aydınlar gibi sorumluktan kaçan ve sadece söz ustalığıyla yetinen bir isim değildir. Bu yönüyle de bizlere önemli bir ders vermektedir. Coşkulu bir vatan sevgisini, inanç, bağımsızlık ve hürriyet tutkusunu

simgeleyen İstiklal Marşı, bu ülke yaşadıkça yaşayacaktır. Milli Marşımızın anlattığı bağımsızlık ve mücadele ruhunu hiç kaybetmeyelim. Yeni bir dönemin eşiğinde, dünyanın bu hızlı değişiminin gölgesinde milli marşın bizlere anlattığı hürriyetçilik anlayışını yitirmeyelim. Milli şairimizi ebediyete uğurlayışımızın 78. yıldönümde minnetle ve şükranla anıyorum. Allah rahmet etsin, mekanı cennet olsun” şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından Mehmet Akif Ersoy’un yaşamını anlatan slayt gösterimi izletildi.

Çanakkale Şehitleri şiirini bir gecede yazdı

Sonrasında, Akif üzerine araştırmalarıyla tanınan, dünya hikaye dalı birincisi, Türkiye’de edebiyat sahasında çok sayıda birincilikleri olan Türkiye Yazarlar Birliği İzmir Şubesi Bşk. Yrd. ve veteriner Mahir Adıbeş’in konuşmasına geçildi.

Adıbeş yaptığı konuşmasında, Akif’in hayatı boyunca dik bir duruş sergilediğini belirterek, “Söyleyeceğini dost doğru söylerdi. Haksızlığa karşı isyanı sert olurdu. Tüm şairler gibi kırılgandı ama asla ümitsizliğe düşmezdi. Çok iyi bir Müslüman ama İslami şair değil” ifadesini kullandı ve insani yönüne de değinerek, dilenci para isteyince cebinde hiç para olmadığı için üzerindeki paltoyu çıkarıp verdiğini sözlerine ekledi.

Akif’in şiir yazmaya veterinerlik fakültesinde okurken başladığını söyleyen Adıbeş, “Meslek yaşamında Anadolu ve Trakya tayinlerinde halkın durumunu yakından gördü. Yunan işgalinde halkı uyarmak için 1920’de Balıkesir Zağnos Paşa Camiinde vaaz verdi. Vaazın konusu Eğer birbirinize düşerseniz helak okursunuz ve bölünürsünüz şeklindeydi” diye ifade etti.

Ankara’da bulunan Akif’in bir yıl kadar yaşadığı ve duvarına İstiklal Marşı’nın bir mısrasını kazıdığı Tacettin dergahında da bahseden Adıbeş, 2 katlı evin yerleşimini slayt eşliğinde anlattı. Mirasa nasıl sahip çıkmadığımızdan bahsetti. Bu evin ayrıca Cumhuriyete de damgasını vurduğunu bir çok vekilin bu eve gelip memleket meselelerini tartıştığını belirtti.

Yunanlıların işgal için Anadolu toprağına ayak bastığı zaman Akif’in yazdığı Bülbül şiirini okuyarak anlamını izah etti. Konuşmasını, Akif’in Çanakkale Şehitleri şiiriyle tamamladı ve şiiri 1 gecede yazdığını belirtti.

Ayrıca katılımcılardan gelen soruları da cevapladı.

Haber: S. Derya BOSUT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi